Diagnostyka anemii
Ciągłe zmęczenie, bladość skóry, zawroty głowy? To mogą być pierwsze sygnały niedokrwistości, znanej również jako anemia – jednej z najczęstszych dolegliwości hematologicznych, która często rozwija się po cichu. Choć sama…
Ciągłe zmęczenie, bladość skóry, zawroty głowy? To mogą być pierwsze sygnały niedokrwistości, znanej również jako anemia – jednej z najczęstszych dolegliwości hematologicznych, która często rozwija się po cichu. Choć sama…
Czy zdarza Ci się godzinami przewracać z boku na bok, nie mogąc zasnąć? Budzisz się w środku nocy i trudno Ci wrócić do snu? Bezsenność to nie tylko uciążliwa dolegliwość…
Według szacunków Światowej Organizacji Zdrowia około 70% ludzi w krajach rozwijających i około 30% w krajach rozwiniętych jest zakażonych Helicobacter pylori. Zakażenie bakterią u 80-90% przypadków przebiega bezobjawowo, zależy to…
Krwotok z nosa - chociaż brzmi groźnie, wbrew pozorom występuję bardzo często. Zdecydowanie większość z nas miała z nim do czynienia, jeżeli nie doświadczyliśmy go na własnej skórze, to byliśmy…
Należąca do rodzaju Capsicum, który obejmuje również całą gamę gatunków papryki chili, papryka roczna (Capsicum annuum) jest większa, bardziej okrągła, chrupiąca i łagodniejsza w smaku. Chociaż papryka pochodzi z Ameryki…
Hemoglobina jest cząsteczką białkową w czerwonych krwinkach, która wiąże tlen przenoszony z płuc do tkanek organizmu i dwutlenek węgla z tkanek, który transportuje z powrotem do płuc. Hemoglobina składa się…
Zaparcia to problem, który dotyka wielu osób na całym świecie, niezależnie od wieku. Choć mogą wydawać się jedynie uciążliwym problemem, w dłuższej perspektywie mogą znacząco wpływać na jakość życia, powodując…
Otyłość, stan zdrowotny będący przedmiotem wielu dyskusji i badań, jest często obarczony szeregiem mitów i niedopowiedzeń. W społeczeństwie istnieje wiele przekonań na temat otyłości, które nie zawsze odzwierciedlają jej złożoną…
Bardzo często podczas wizyty u lekarza otrzymujemy zlecenie na wykonanie morfologii krwi. Morfologia krwi to podstawowe badanie potrafi dostarczyć lekarzom wielu cennych informacji na temat stanu naszego zdrowia. Jakie jest…
Ogórecznik lekarski (Borago officinalis) to niepozorna roślina o niebieskich kwiatach i delikatnym, ogórkowym aromacie, która od wieków znajduje zastosowanie zarówno w ziołolecznictwie, jak i kuchni. Choć często traktowany jako roślina…
Współczesna medycyna coraz częściej korzysta z różnych form wsparcia żywieniowego, które nie tylko uzupełniają dietę, ale realnie wpływają na przebieg leczenia i proces rekonwalescencji. Jednym z takich rozwiązań jest żywność…
Dieta bezglutenowa stała się jednym z najgorętszych tematów w kwestii zdrowego odżywiania. Z dnia na dzień coraz więcej osób rezygnuje z produktów zawierających gluten, traktując tę zmianę jako sposób na…
Dietetyka to obszar, który stale ewoluuje, a wybór źródeł białka w diecie jest jednym z kluczowych aspektów zdrowego odżywiania. Coraz więcej osób zwraca uwagę na swoje nawyki żywieniowe, w tym…
Układ krwionośny to jeden z najważniejszych systemów w ludzkim organizmie – działa jak wewnętrzna autostrada, która dostarcza tlen i składniki odżywcze do każdej komórki. Dzięki niemu nasze serce bije, mięśnie…
Układ krwionośny to jeden z najważniejszych systemów w ludzkim organizmie. Dzięki niemu krew transportuje tlen i składniki odżywcze do każdej komórki ciała, a jednocześnie usuwa zbędne produkty przemiany materii. Choć…
Niedokrwistość w podeszłym wieku należy do częstych problemów zdrowotnych i może ona dotyczyć nawet 17% wszystkich osób starszych. Przy czym – co niezmiernie ważne z punktu widzenia jej właściwego rozpoznania…
Ciąża to wyjątkowy czas w życiu kobiety, w którym szczególną rolę odgrywa odpowiednie odżywianie i suplementacja. Jednym z kluczowych składników wspierających zdrowy rozwój płodu jest kwas foliowy – witamina z…
Kwas foliowy, znany również jako witamina B9, to jedna z kluczowych witamin, która odgrywa istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Choć często zapominamy o jego znaczeniu, jest niezbędny do wielu…
Witamina K została odkryta w pierwszej połowie XX wieku przez duńskiego biochemika i fizjologa Henrika Dama, który z resztą za to osiągnięcie otrzymał Nagrodę Nobla. Witamina K jest rozpuszczalna w…
Reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) to przewlekła choroba autoimmunologiczna, która dotyka milionów ludzi na całym świecie. Objawia się bólem, sztywnością i obrzękiem stawów, co znacząco wpływa na codzienne funkcjonowanie i jakość…
Reumatoidalne zapalenie stawów jest chorobą autoimmunologiczną, która powoduje stan zapalny w wyściółce stawów. U osób cierpiących na reumatoidalne zapalenie stawów czasami występują inne schorzenia, takie jak anemia. Anemia charakteryzuje się niską…
Wykład online Pani dr. n. farm. Magdaleny Stolarczyk na temat Skuteczności i bezpieczeństwa stosowania preparatów żelaza. Na co zwracać uwagę pacjenta?. Zapraszamy do zapoznania się z nagraniem konferencji online. https://www.youtube.com/watch?v=l89RsclieTc&ab_channel=LEK-AM
Żelazo to jeden z kluczowych pierwiastków, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Odpowiada za transport tlenu we krwi, wspiera układ odpornościowy oraz wpływa na poziom energii i ogólną kondycję organizmu. Niedobory…
Dieta wegetariańska pomimo powszechnej wiedzy na temat jej właściwości prozdrowotnych wiąże się z ryzykiem znacznych niedoborów żelaza. Produkty roślinne, nawet te bogate w żelazo, zawierają ten minerał w formie nisko…
Grejpfruty to jedne z najbardziej charakterystycznych owoców cytrusowych, które przyciągają uwagę swoim soczystym miąższem, intensywnym aromatem i lekko gorzkawym smakiem. Pochodzą z rejonów Karaibów, a dziś uprawiane są w wielu…
Podstawą, która będzie dostarczała do naszego organizmu niezbędnych witamin i składników odżywczych powinna być dieta oraz zdrowe odżywianie. Jednak czasami dochodzi do takich sytuacji, kiedy dieta nie jest wystarczająca (choroby…
Wątroba to jeden z najważniejszych narządów w organizmie człowieka, pełniący wiele istotnych funkcji (ponad 500!), które mają kluczowe znaczenie dla naszego zdrowia i jakości życia. Ten największy gruczoł w ciele…
Żelazo jest minerałem naturalnie występującym w produktach spożywczych, jednak z uwagi na stosunkowo częste zaburzenia jego wchłaniania popularne jest również zażywanie tego elementu w formie suplementów diety. Żelazo stanowi kofaktor…
Witamina C bierze m. in. udział w podnoszeniu odporności organizmu na choroby bakteryjne i wirusowe oraz we wchłanianiu niehemowego żelaza. Oto lista warzyw o największej zawartości witaminy C. Pietruszka (natka) Skarbnica…
Cukry są jednym z podstawowych składników naszej diety i dostarczają organizmowi niezbędnej energii. Jednak nie wszystkie cukry są sobie równe i zrozumienie różnic między nimi jest kluczowe dla kontrolowania diety…
Żywność wysoko przetworzona stanowi istotną część wielu dzisiejszych diet, jednak jej rola i wpływ na zdrowie są często przedmiotem kontrowersji w debacie publicznej. Artykuł ten ma na celu wyodrębnienie kluczowych…
Gotowanie jest nieodłącznym elementem przygotowywania posiłków, ale jego wpływ na zawartość witamin w żywności jest zagadnieniem, które budzi wiele kontrowersji i wymaga szczegółowego omówienia. Wiele osób zadaje sobie pytanie, czy…