Diagnostyka anemii

Ciągłe zmęczenie, bladość skóry, zawroty głowy? To mogą być pierwsze sygnały niedokrwistości, znanej również jako anemia – jednej z najczęstszych dolegliwości hematologicznych, która często rozwija się po cichu. Choć sama…

Możliwość komentowania Diagnostyka anemii została wyłączona

Niedokrwistość z niedoboru żelaza jako skutek zakażenia Helicobacter pylori

Według szacunków Światowej Organizacji Zdrowia około 70% ludzi w krajach rozwijających i około 30% w krajach rozwiniętych jest zakażonych Helicobacter pylori. Zakażenie bakterią u 80-90% przypadków przebiega bezobjawowo, zależy to…

Możliwość komentowania Niedokrwistość z niedoboru żelaza jako skutek zakażenia Helicobacter pylori została wyłączona

Krwotok z nosa – co robić i jak zatamować krwotok z nosa?

Krwotok z nosa - chociaż brzmi groźnie, wbrew pozorom występuję bardzo często. Zdecydowanie większość z nas miała z nim do czynienia, jeżeli nie doświadczyliśmy go na własnej skórze, to byliśmy…

Możliwość komentowania Krwotok z nosa – co robić i jak zatamować krwotok z nosa? została wyłączona

Zaparcia – dieta, zalecenia, leczenie

Zaparcia to problem, który dotyka wielu osób na całym świecie, niezależnie od wieku. Choć mogą wydawać się jedynie uciążliwym problemem, w dłuższej perspektywie mogą znacząco wpływać na jakość życia, powodując…

Możliwość komentowania Zaparcia – dieta, zalecenia, leczenie została wyłączona

Mity na temat otyłości

Otyłość, stan zdrowotny będący przedmiotem wielu dyskusji i badań, jest często obarczony szeregiem mitów i niedopowiedzeń. W społeczeństwie istnieje wiele przekonań na temat otyłości, które nie zawsze odzwierciedlają jej złożoną…

Możliwość komentowania Mity na temat otyłości została wyłączona

Ogórecznik lekarski – właściwości odżywcze i zastosowanie

Ogórecznik lekarski (Borago officinalis) to niepozorna roślina o niebieskich kwiatach i delikatnym, ogórkowym aromacie, która od wieków znajduje zastosowanie zarówno w ziołolecznictwie, jak i kuchni. Choć często traktowany jako roślina…

Możliwość komentowania Ogórecznik lekarski – właściwości odżywcze i zastosowanie została wyłączona

Czy dieta bezglutenowa jest zdrowa?

Dieta bezglutenowa stała się jednym z najgorętszych tematów w kwestii zdrowego odżywiania. Z dnia na dzień coraz więcej osób rezygnuje z produktów zawierających gluten, traktując tę zmianę jako sposób na…

Możliwość komentowania Czy dieta bezglutenowa jest zdrowa? została wyłączona

Ciekawostki o układzie krwionośnym

Układ krwionośny to jeden z najważniejszych systemów w ludzkim organizmie. Dzięki niemu krew transportuje tlen i składniki odżywcze do każdej komórki ciała, a jednocześnie usuwa zbędne produkty przemiany materii. Choć…

Możliwość komentowania Ciekawostki o układzie krwionośnym została wyłączona

Kwas foliowy a ciąża

Ciąża to wyjątkowy czas w życiu kobiety, w którym szczególną rolę odgrywa odpowiednie odżywianie i suplementacja. Jednym z kluczowych składników wspierających zdrowy rozwój płodu jest kwas foliowy – witamina z…

0 Komentarzy

Witamina K i jej rola w organizmie

Witamina K została odkryta w pierwszej połowie XX wieku przez duńskiego biochemika i fizjologa Henrika Dama, który z resztą za to osiągnięcie otrzymał Nagrodę Nobla. Witamina K jest rozpuszczalna w…

0 Komentarzy

Dieta przy reumatoidalnym zapaleniu stawów

Reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) to przewlekła choroba autoimmunologiczna, która dotyka milionów ludzi na całym świecie. Objawia się bólem, sztywnością i obrzękiem stawów, co znacząco wpływa na codzienne funkcjonowanie i jakość…

Możliwość komentowania Dieta przy reumatoidalnym zapaleniu stawów została wyłączona

Związek pomiędzy reumatoidalnym zapaleniem stawów a anemią

Reumatoidalne zapalenie stawów jest chorobą autoimmunologiczną, która powoduje stan zapalny w wyściółce stawów. U osób cierpiących na reumatoidalne zapalenie stawów czasami występują inne schorzenia, takie jak anemia. Anemia charakteryzuje się niską…

Możliwość komentowania Związek pomiędzy reumatoidalnym zapaleniem stawów a anemią została wyłączona

Skuteczność i bezpieczeństwo stosowania preparatów żelaza – na co zwracać uwagę pacjenta?

Wykład online Pani dr. n. farm. Magdaleny Stolarczyk na temat Skuteczności i bezpieczeństwa stosowania preparatów żelaza. Na co zwracać uwagę pacjenta?. Zapraszamy do zapoznania się z nagraniem konferencji online. https://www.youtube.com/watch?v=l89RsclieTc&ab_channel=LEK-AM

Możliwość komentowania Skuteczność i bezpieczeństwo stosowania preparatów żelaza – na co zwracać uwagę pacjenta? została wyłączona

Które suszone owoce są najlepszym źródłem żelaza?

Żelazo to jeden z kluczowych pierwiastków, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Odpowiada za transport tlenu we krwi, wspiera układ odpornościowy oraz wpływa na poziom energii i ogólną kondycję organizmu. Niedobory…

Możliwość komentowania Które suszone owoce są najlepszym źródłem żelaza? została wyłączona

Dieta wegetariańska i suplementacja żelaza

Dieta wegetariańska pomimo powszechnej wiedzy na temat jej właściwości prozdrowotnych wiąże się z ryzykiem znacznych niedoborów żelaza. Produkty roślinne, nawet te bogate w żelazo, zawierają ten minerał w formie nisko…

0 Komentarzy

Grejpfruty – właściwości odżywcze i zdrowotne

Grejpfruty to jedne z najbardziej charakterystycznych owoców cytrusowych, które przyciągają uwagę swoim soczystym miąższem, intensywnym aromatem i lekko gorzkawym smakiem. Pochodzą z rejonów Karaibów, a dziś uprawiane są w wielu…

Możliwość komentowania Grejpfruty – właściwości odżywcze i zdrowotne została wyłączona

Jak prawidłowo przyjmować suplementy diety?

Podstawą, która będzie dostarczała do naszego organizmu niezbędnych witamin i składników odżywczych powinna być dieta oraz zdrowe odżywianie. Jednak czasami dochodzi do takich sytuacji, kiedy dieta nie jest wystarczająca (choroby…

0 Komentarzy

Zapotrzebowanie na żelazo

Żelazo jest minerałem naturalnie występującym w produktach spożywczych, jednak z uwagi na stosunkowo częste zaburzenia jego wchłaniania popularne jest również zażywanie tego elementu w formie suplementów diety. Żelazo stanowi kofaktor…

0 Komentarzy

Zróżnicowanie cukrów w diecie

Cukry są jednym z podstawowych składników naszej diety i dostarczają organizmowi niezbędnej energii. Jednak nie wszystkie cukry są sobie równe i zrozumienie różnic między nimi jest kluczowe dla kontrolowania diety…

Możliwość komentowania Zróżnicowanie cukrów w diecie została wyłączona

Rola żywności wysoko przetworzonej w codziennej diecie: składniki i wpływ na zdrowie

Żywność wysoko przetworzona stanowi istotną część wielu dzisiejszych diet, jednak jej rola i wpływ na zdrowie są często przedmiotem kontrowersji w debacie publicznej. Artykuł ten ma na celu wyodrębnienie kluczowych…

Możliwość komentowania Rola żywności wysoko przetworzonej w codziennej diecie: składniki i wpływ na zdrowie została wyłączona