Jak prawidłowo przyjmować suplementy diety?

Podstawą, która będzie dostarczała do naszego organizmu niezbędnych witamin i składników odżywczych powinna być dieta oraz zdrowe odżywianie. Jednak czasami dochodzi do takich sytuacji, kiedy dieta nie jest wystarczająca (choroby…

0 Komentarzy

Zróżnicowanie cukrów w diecie

Cukry są jednym z podstawowych składników naszej diety i dostarczają organizmowi niezbędnej energii. Jednak nie wszystkie cukry są sobie równe i zrozumienie różnic między nimi jest kluczowe dla kontrolowania diety…

Możliwość komentowania Zróżnicowanie cukrów w diecie została wyłączona

Rola żywności wysoko przetworzonej w codziennej diecie: składniki i wpływ na zdrowie

Żywność wysoko przetworzona stanowi istotną część wielu dzisiejszych diet, jednak jej rola i wpływ na zdrowie są często przedmiotem kontrowersji w debacie publicznej. Artykuł ten ma na celu wyodrębnienie kluczowych…

Możliwość komentowania Rola żywności wysoko przetworzonej w codziennej diecie: składniki i wpływ na zdrowie została wyłączona

Dlaczego ultra przetworzona żywność zwiększa ryzyko chorób jelit?

Ultra przetworzona żywność (UPŻ) stała się nieodłącznym elementem współczesnej diety. Wygoda, szybkość przygotowania i atrakcyjny smak sprawiają, że produkty takie jak gotowe dania, chipsy, słodkie napoje czy batony cieszą się…

Możliwość komentowania Dlaczego ultra przetworzona żywność zwiększa ryzyko chorób jelit? została wyłączona

Jak skutecznie pozbyć się bólu głowy?

Podsumowanie Wiele osób odczuwa negatywne skutki częstych bólów głowy, dlatego tak ważne jest znalezienie naturalnych i skutecznych metod leczenia. Joga, suplementy, olejki eteryczne i modyfikacje diety to naturalne, bezpieczne i…

Możliwość komentowania Jak skutecznie pozbyć się bólu głowy? została wyłączona

Mity na temat wegańskiej i wegetariańskiej diety

W dzisiejszych czasach coraz więcej osób zwraca uwagę na swoje nawyki żywieniowe, szukając zdrowszych i bardziej zrównoważonych diet. Diety wegańska i wegetariańska są właśnie takimi dietami, które szybko zyskują na…

Możliwość komentowania Mity na temat wegańskiej i wegetariańskiej diety została wyłączona

Szkodliwość diety ketogenicznej

Dieta keto jest reklamowana jako dieta-cud odchudzania. Faktycznie jednak ten plan żywieniowy jest dietą medyczną, która wiąże się z poważnym ryzykiem. W świecie diet odchudzających często zwraca się uwagę na…

Możliwość komentowania Szkodliwość diety ketogenicznej została wyłączona

Dieta dobra dla … krwi

Mówi się, że najcenniejszym płynem na ziemi jest ludzka krew. Płynna tanka łączna, która dzięki pracy serca, krąży po organizmie w tętnicach i żyłach. Naukowcom nie udało się nadal pozyskać…

Możliwość komentowania Dieta dobra dla … krwi została wyłączona

Zioła i suplementy na cukrzycę typu 2

Cukrzyca typu 2 była kiedyś nazywana cukrzycą dorosłych, jednak coraz częściej stwierdza się ją u dzieci. Ta postać cukrzycy jest spowodowana opornością organizmu na insulinę lub w przypadku, gdy organizm…

0 Komentarzy

„Złota krew” – unikatowy dar i prezkleństwo

Grupy krwi zostały odkryte w 1900 r. przez Karla Landsteinera, austriackiego lekarza patologii i immunologii. I to właśnie za wyróżnienie trzech grup krwi A, B i 0, Landsteiner otrzymał w…

Możliwość komentowania „Złota krew” – unikatowy dar i prezkleństwo została wyłączona

Wegańska i wegetariańska dieta dla sportowców

Podsumowanie W przypadku sportowców trzeba wziąć pod uwagę fakt, że eliminacja mięsa z diety to eliminacja podstawowego źródła białka. W przypadku sportowców dyscyplin siłowych i wytrzymałościowych, zapotrzebowanie na białko wzrasta…

Możliwość komentowania Wegańska i wegetariańska dieta dla sportowców została wyłączona

Jedzenie przed snem i w nocy. Czy jedzenie przed snem jest niezdrowe?

Wiele osób uważa, że nie powinno się jeść po 18.00. Jedzenie przed snem powoduje przybieranie na wadze i może przyczynić się do wystąpienia chorób metabolicznych. Jednak te porady dotyczące jedzenia…

Możliwość komentowania Jedzenie przed snem i w nocy. Czy jedzenie przed snem jest niezdrowe? została wyłączona

Choroby krwi

Stan zdrowia krwi bardzo często przekłada się na zdrowie całego organizmu i ogólne samopoczucie. Choroby krwi mogą dotyczyć jej różnych elementów: czerwonych krwinek, białych krwinek i płytek krwi. Niektóre zaburzenia…

Możliwość komentowania Choroby krwi została wyłączona

Soki na anemię – jakie soki mają najwięcej żelaza?

Anemia to schorzenie charakteryzujące się niedoborem czerwonych krwinek lub hemoglobiny we krwi, co może prowadzić do zmęczenia, osłabienia i innych objawów. Jednym z kluczowych składników odżywczych, który może pomóc w…

Możliwość komentowania Soki na anemię – jakie soki mają najwięcej żelaza? została wyłączona

Dieta owocowo-warzywna

Dieta owocowo-warzywna, czasem określana jako dieta roślinna lub wegańska, to sposób żywienia oparty głównie na spożywaniu świeżych owoców, warzyw, orzechów, nasion, roślin strączkowych i pełnoziarnistych produktów zbożowych, z minimalną lub…

Możliwość komentowania Dieta owocowo-warzywna została wyłączona

Jak tracimy żelazo? Co wypłukuje żelazo z organizmu?

Autor: Agata Soroczyńska, dietetyczka kliniczna i sportowa Żelazo to mikroelement, będący składnikiem białek – hemoglobiny i mioglobiny, których głównym zadaniem jest transport tlenu do wszystkich komórek. Organizm człowieka jest w…

Możliwość komentowania Jak tracimy żelazo? Co wypłukuje żelazo z organizmu? została wyłączona

Kto może zostać krwiodawcą?

Aby dokonać tak szlachetnego czynu, jak oddanie krwi trzeba spełnić szereg wymogów. Część z nich wydaje się bardzo intuicyjna i z reguły nie wymaga dłuższego komentarza, z kolei część –…

0 Komentarzy

Jak wygląda procedura oddania krwi

Szpitale i kliniki potrzebują krwi każdego dnia podczas wykonywanych operacji, przeszczepów oraz innych zabiegów przy których jest ona niezbędna. Jeżeli jesteś zdrową, pełnoletnią, ważącą powyżej 50 kilogramów osobą możesz oddać…

0 Komentarzy

Szpinak – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne

Szpinak uprawiany był już 2000 lat temu w Persji (dzisiejszy Iran). Na stary kontynent „perskie ziele” trafiło w dziewiątym stuleciu dzięki Arabom. W XVI wieku popularyzatorką warzywa w Europie była…

Możliwość komentowania Szpinak – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne została wyłączona

Dieta przeciwzapalna – wszystko, co musisz wiedzieć

Dieta przeciwzapalna to sposób odżywiania, który skupia się na spożywaniu produktów o właściwościach przeciwzapalnych, które pomagają zmniejszyć stan zapalny w organizmie. Stan zapalny jest powiązany z wieloma chorobami przewlekłymi, takimi…

Możliwość komentowania Dieta przeciwzapalna – wszystko, co musisz wiedzieć została wyłączona

Żywność funkcjonalna: definicja, korzyści i przykłady

Żywność funkcjonalna, będąca przedmiotem coraz większego zainteresowania w dziedzinie zdrowego odżywiania, stanowi niezwykle istotny element współczesnej dietetyki. Ale czym dokładnie jest ta kategoria żywnościowa? Żywność funkcjonalna to rodzaj produktów spożywczych,…

Możliwość komentowania Żywność funkcjonalna: definicja, korzyści i przykłady została wyłączona

Lista produktów bogatych w żelazo

Żelazo jest jednym z kluczowym minerałów występujących w organizmie człowieka. Bierze nie tylko udział w procesie formowania i dojrzewania czerwonych krwinek, białka zawierające żelazo są obecne w każdej komórce i…

Możliwość komentowania Lista produktów bogatych w żelazo została wyłączona

7 przypraw bogatych w żelazo

Oto lista super przypraw, które pomogą Ci dbać o zdrowie i urodę. Ich dobroczynne właściwości wiążą się m.in. z zawartością żelaza, które zapobiega anemii. Sprawdź, co jeszcze w sobie kryją.…

0 Komentarzy

Przewlekłe zmęczenie – czy może być objawem niedoboru żelaza?

Autor: dr n. med. Katarzyna Wieczorek-Szukała Utrzymujące się przez wiele dni lub nawet tygodni uczucie zmęczenia znacząco obniża komfort życia i utrudnia realizację codziennych obowiązków. Przyczyn braku energii może być…

Możliwość komentowania Przewlekłe zmęczenie – czy może być objawem niedoboru żelaza? została wyłączona

Żelazo a odporność: wpływ zaopatrzenia w żelazo na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego

Autor: lek. Katarzyna Banaszczyk Żelazo to nie tylko wspomaganie produkcji hemoglobiny i związana z tym białkiem zdolność do przenoszenia tlenu. Pierwiastek ten ma wpływ na wsparcie wielu układów naszego organizmu…

Możliwość komentowania Żelazo a odporność: wpływ zaopatrzenia w żelazo na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego została wyłączona