10 produktów o największej zawartości kwasu foliowego

Kwas foliowy, należący do grupy folianów, pomaga w prawidłowej produkcji krwi i funkcjonowaniu układu odpornościowego. Ważny jest szczególnie przed ciążą i w jej trakcie. Zmniejsza bowiem ryzyko wystąpienia wad wrodzonych…

Możliwość komentowania 10 produktów o największej zawartości kwasu foliowego została wyłączona

Żelazo w orzechach – 10 orzechowych źródeł żelaza

Orzechy uważane są za superżywność. Obok wielu cennych dla zdrowia składników, orzechy zawierają żelazo. Pierwiastek ten uczestniczy w tworzeniu czerwonych krwinek i sprawia, że jesteśmy silniejsi. Dowiedz się, jaka jest…

Możliwość komentowania Żelazo w orzechach – 10 orzechowych źródeł żelaza została wyłączona

7 ziół i przypraw, które wzmacniają odporność

Poznaj zioła i przyprawy mające korzystny wpływ na odporność. Ich właściwości wiążą się m. in. z zawartością żelaza, które odgrywa ważną rolę w zwalczaniu bakterii i wirusów przez nasz układ…

Możliwość komentowania 7 ziół i przypraw, które wzmacniają odporność została wyłączona

Czym jest anemia? Przyczyny i objawy niedokrwistości

Pojęcie anemii pochodzi z języka łacińskiego i oznacza niedokrwistość, czyli stan charakteryzujący się obniżonym poziomem erytrocytów, czyli krwinek czerwonych oraz hemoglobiny odpowiedzialnej za transport tlenu. Dowiedz się, czym jest anemia.…

Możliwość komentowania Czym jest anemia? Przyczyny i objawy niedokrwistości została wyłączona

Czego unikać będąc w ciąży?

Nie ma zbyt wielu sztywnych zasad dotyczących tego, czego nie robić podczas ciąży. Oczywiście zdrowy rozsadek nakazuje, aby w czasie ciąży powstrzymywać się od alkoholu, intensywnych ćwiczeń fizycznych, przemęczenia i…

Możliwość komentowania Czego unikać będąc w ciąży? została wyłączona
Read more about the article Witamina – budulec czy regulator?
Witaminy regulator czy budulec

Witamina – budulec czy regulator?

Witaminy stanowią grupę organicznych związków chemicznych o dość zróżnicowanej budowie, które biorą udział w większości procesów metabolicznych organizmu i są wręcz niezbędne dla zachowania zdrowia człowieka. Organizm ludzki nie posiada…

Możliwość komentowania Witamina – budulec czy regulator? została wyłączona

Diagnostyka anemii

Ciągłe zmęczenie, bladość skóry, zawroty głowy? To mogą być pierwsze sygnały niedokrwistości, znanej również jako anemia – jednej z najczęstszych dolegliwości hematologicznych, która często rozwija się po cichu. Choć sama…

Możliwość komentowania Diagnostyka anemii została wyłączona

Niedokrwistość z niedoboru żelaza jako skutek zakażenia Helicobacter pylori

Według szacunków Światowej Organizacji Zdrowia około 70% ludzi w krajach rozwijających i około 30% w krajach rozwiniętych jest zakażonych Helicobacter pylori. Zakażenie bakterią u 80-90% przypadków przebiega bezobjawowo, zależy to…

Możliwość komentowania Niedokrwistość z niedoboru żelaza jako skutek zakażenia Helicobacter pylori została wyłączona

Witamina B12 – charakterystyka i funkcje w organizmie

Witamina B12 jest rozpuszczalną w wodzie witaminą, która jest naturalnie obecna w niektórych produktach spożywczych, dodawana do innych w celu fortyfikacji witaminami oraz dostępna jako suplement diety i lek na…

Możliwość komentowania Witamina B12 – charakterystyka i funkcje w organizmie została wyłączona

Sałatka pełna żelaza

Schyłek lata od zawsze kojarzy nam się z czasem zbiorów owoców i warzyw. Sklepy i stragany obfitują w świeżo zebrane pełne wartości odżywczych warzywa, z których z przyjemnością przygotowujemy kolorowe…

Możliwość komentowania Sałatka pełna żelaza została wyłączona

Czym jest zdrowe odżywianie? Aspekty i zasady zdrowego odżywiania

Podsumowanie W połączeniu z aktywnością fizyczną i utrzymaniem odpowiedniej wagi, zdrowe odżywianie jest doskonałym sposobem, aby pozostać silnym, zdrowym i pełnym energii. Niezdrowa dieta i brak aktywności fizycznej są głównymi…

Możliwość komentowania Czym jest zdrowe odżywianie? Aspekty i zasady zdrowego odżywiania została wyłączona

Kwas foliowy a ciąża

Ciąża to wyjątkowy czas w życiu kobiety, w którym szczególną rolę odgrywa odpowiednie odżywianie i suplementacja. Jednym z kluczowych składników wspierających zdrowy rozwój płodu jest kwas foliowy – witamina z…

Możliwość komentowania Kwas foliowy a ciąża została wyłączona

Płytki krwi w morfologii

Płytki krwi inaczej zwane trombocytami należą wraz z krwinkami czerwonymi i białymi do tzw. elementów morfotycznych krwi i podobnie jak pozostałe powstają szpiku kostnym. Jednak 2 porównaniu do erytrocytów żyją…

Możliwość komentowania Płytki krwi w morfologii została wyłączona

Badania krwi – MCV, MCH i MCHC, makrocytoza i morfologia krwi

Bardzo często podczas wizyty u lekarza otrzymujemy zlecenie na wykonanie morfologii krwi. Morfologia krwi to podstawowe badanie potrafi dostarczyć lekarzom wielu cennych informacji na temat stanu naszego zdrowia. Jakie jest…

Możliwość komentowania Badania krwi – MCV, MCH i MCHC, makrocytoza i morfologia krwi została wyłączona

Jak zwiększyć wytrzymałość i wydolność organizmu?

Gdybyś miał wybrać jeden - i tylko jeden - element sprawności fizycznej do poprawy, być może nie wziąłbyś pod uwagę swojej wytrzymałości. Wiele osób koncentruje się na sile, kondycji lub…

Możliwość komentowania Jak zwiększyć wytrzymałość i wydolność organizmu? została wyłączona

Czym jest anemia megaloblastyczna?

Do transportu tlenu w naszym organizmie niezbędne są krwinki czerwone, a właściwie zawarty w nich czerwony barwnik czyli hemoglobina. To dzięki niej możliwe jest rozprowadzenie tlenu do wszystkich tkanek i…

Możliwość komentowania Czym jest anemia megaloblastyczna? została wyłączona

Czy leki mogą powodować anemię?

Chociaż niedobory żelaza i innych składników pokarmowych (np. witaminy B12, kwasu foliowego czy witaminy C) powszechnie uznawane są za jeden z głównych przyczyn niedokrwistości, to coraz większą uwagę obecnie przywiązuje…

Możliwość komentowania Czy leki mogą powodować anemię? została wyłączona

Dlaczego warto jeść truskawki? Właściwości zdrowotne i wartości odżywcze truskawek

Truskawki, podobnie jak inne owoce jagodowe, są bogate w witaminy, minerały, błonnik oraz związki o właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych. Jako część pełnowartościowej diety mogą pomóc w zapobieganiu różnym schorzeniom. Jednym…

Możliwość komentowania Dlaczego warto jeść truskawki? Właściwości zdrowotne i wartości odżywcze truskawek została wyłączona

Leukocyty: czym są i jaką rolę pełnią krwinki białe?

Leukocyty, czyli krwinki białe należą do elementów morfotycznych krwi wraz z erytrocytami i trombocytami. Produkowane w szpiku kostnym odpowiadają za odporność organizmu, gdyż stanowią część układu immunologicznego. Leukocyty mają za…

Możliwość komentowania Leukocyty: czym są i jaką rolę pełnią krwinki białe? została wyłączona

Surowica krwi. Czym jest i jaką rolę pełni surowica krwi?

Krew ludzka zawiera ponad 4000 składników, z których każdy ma inne funkcje. Surowica krwi (łac. serum) to osocze pozbawione fibrynogenu. Krew dzielimy na dwie główne części: osocze oraz elementy morfotyczne.…

Możliwość komentowania Surowica krwi. Czym jest i jaką rolę pełni surowica krwi? została wyłączona

Dlaczego tak trudno zdrowo się odżywiać?

Podsumowanie Utrzymanie diety jest trudne przede wszystkim ze względu na bazowanie na ogólnych informacjach. Dieta powinna być przede wszystkim dobrana pod kątem indywidualnych potrzeb i stanu zdrowia. Wymagany wysiłek i…

Możliwość komentowania Dlaczego tak trudno zdrowo się odżywiać? została wyłączona

Anemia a sen. Co wpływa na regenerujący sen?

Czy anemia wpływa na sen? Wiele badań wskazuje, że odpowiedź jest twierdząca, istnieje silna korelacja między niedoborem żelaza a problemami ze snem. W tym artykule opisujemy powiązania między anemią i…

Możliwość komentowania Anemia a sen. Co wpływa na regenerujący sen? została wyłączona

Jadalne kwiaty czyli zdrowy dodatek kulinarny. Przewodnik po jadalnych kwiatach.

Po wielu latach zapomnienia, gotowanie i przyozdabianie potraw kwiatami znów stało się modne. Kuchnia kwiatowa sięga czasów rzymskich, a także kultury chińskiej, bliskowschodniej i indyjskiej. Jadalne kwiaty były szczególnie popularne…

Możliwość komentowania Jadalne kwiaty czyli zdrowy dodatek kulinarny. Przewodnik po jadalnych kwiatach. została wyłączona

Jak przyjmować preparaty z żelazem?

Suplementacja żelaza polecana jest nie tylko osobom z objawami niedoborów tego ważnego dla organizmu minerału, ale także kobietom z obfitymi miesiączkami, kobietom w ciąży, czy osobom z chorobą wrzodową oraz…

Możliwość komentowania Jak przyjmować preparaty z żelazem? została wyłączona

Zespół opóźnionej fazy snu

Syndrom opóźnionej fazy snu, powszechny u wielu nastolatków i studentów, przesuwa zegar organizmu tak, że trudno jest zasnąć w nocy. DSPS jest zaburzeniem snu, w którym cykl snu i czuwania…

Możliwość komentowania Zespół opóźnionej fazy snu została wyłączona

Sposoby na poprawienie pamięci i koncentracji

Problemy z pamięcią i koncentracją nie muszą oznaczać poważnych zaburzeń neurologicznych. W wielu przypadkach są sygnałem przeciążenia, braku regeneracji albo nadmiaru bodźców. Trudność w skupieniu się, zapominanie prostych rzeczy czy…

Możliwość komentowania Sposoby na poprawienie pamięci i koncentracji została wyłączona

Dlaczego funkcje poznawcze się osłabiają?

Zgubienie kluczyków czy zapomnienie imienia osoby, którą dopiero co poznaliśmy – takie chwile zdarzają się każdemu z nas. Problem zaczyna się jednak wtedy, gdy podobne sytuacje stają się codziennością. Nagle…

Możliwość komentowania Dlaczego funkcje poznawcze się osłabiają? została wyłączona

Sposoby na wzmocnienie funkcji poznawczych

Funkcje poznawcze to zestaw procesów, które pozwalają nam myśleć, planować, zapamiętywać, rozwiązywać problemy i reagować na zmiany w otoczeniu. Dzięki nim potrafimy skupić uwagę, podejmować decyzje i adaptować się do…

Możliwość komentowania Sposoby na wzmocnienie funkcji poznawczych została wyłączona

Dlaczego rozwijanie funkcji poznawczych jest tak istotne?

Rozwijanie funkcji poznawczych nie jest zarezerwowane dla osób z zaburzeniami pamięci czy problemami neurologicznymi. To proces, który dotyczy każdego niezależnie od wieku, wykształcenia czy stylu życia. Funkcje poznawcze, takie jak…

Możliwość komentowania Dlaczego rozwijanie funkcji poznawczych jest tak istotne? została wyłączona

Jak poprawić pamięć i koncentrację po 40. roku życia?

Przekroczenie czwartej dekady życia często staje się momentem zwrotnym, w którym zaczynamy dostrzegać subtelne zmiany w funkcjonowaniu naszego umysłu. Trudności z szybkim przywoływaniem nazwisk, zapominanie o umówionych spotkaniach czy okresowe…

Możliwość komentowania Jak poprawić pamięć i koncentrację po 40. roku życia? została wyłączona

Jakie owoce jeść na anemię?

Anemia jest stanem, w którym organizm ma niedobór czerwonych krwinek lub hemoglobiny, co może prowadzić do uczucia zmęczenia i osłabienia. Istnieje wiele pokarmów bogatych w składniki odżywcze, które mogą pomóc…

Możliwość komentowania Jakie owoce jeść na anemię? została wyłączona