Sposoby na poprawienie pamięci i koncentracji

Dieta

Jeśli obserwujemy u siebie coraz częstsze problemy z pamięcią lub trudności w skupieniu się na prostych zadaniach, które do tej pory nie sprawiały kłopotu, warto zgłosić się do lekarza pierwszego kontaktu, aby skierował nas na badanie krwi. Być może brakuje nam różnych mikroelementów, np. żelaza czy magnezu. Często wystarczy zmodyfikować dietę i tryb życia, aby w krótkim czasie zauważyć poprawę. Warto też posiłkować się suplementami, by uzupełnić ewentualne braki.

Zacznijmy od neuroprzekaźników, do których należą m.in. serotonina i dopamina. Jeśli ich poziom spada, możemy czuć się niespokojni, senni i bez energii. W takiej sytuacji powinniśmy wprowadzić do swojego jadłospisu produkty, które zawierają tryptofan lub tyrozynę – aminokwasy pobudzające produkcję neuroprzekaźników. Są to m.in. pestki dyni, banany, migdały, orzechy laskowe, fasola z czarnym oczkiem, mleko, chude mięso, jajka, soja, pełnoziarniste pieczywo, soczewica, kiełki pszenne, brzoskwinie i arbuzy. Dodatkowo warto zadbać o to, abyśmy mieli jak najwięcej ruchu na świeżym powietrzu, najlepiej w ciągu dnia. Aktywność i promienie słoneczne również podnoszą poziom serotoniny i dopaminy w organizmie.

Kiedy jesteśmy niedotlenieni, gorzej się myśli, ogarniają nas senność i apatia. Dlatego warto jak najczęściej wietrzyć pomieszczenia, w których przebywamy. Nawet zimą. Niedotlenienie może być także spowodowane zbyt małą ilością żelaza w naszej diecie. Obniżenie poziomu tego pierwiastka zazwyczaj oznacza anemię, dlatego trzeba być pod kontrolą lekarza. Sami możemy sobie dodatkowo pomóc dobrze zbilansowaną dietą. Żelazo hemowe (lepiej przyswajalne) znajdziemy w mięsie, np. wołowinie, wieprzowinie, podrobach, w rybach i owocach morza. Dobrymi źródłami żelaza niehemowego (słabiej przyswajalnego) są np. jajka, nabiał, orzechy i ciemnozielone warzywa (szpinak, natka pietruszki). Warto zadbać o różnorodność posiłków, ponieważ żelazo jest lepiej wchłaniane w połączeniu z witaminą C, oligosacharydami czy skrobią oporną.

Pozytywny wpływ na pamięć i koncentrację ma również magnez. Potrzebny jest on zwłaszcza tym, którzy prowadzą stresujący tryb życia, a to, wiadomo, zapamiętywaniu i skupieniu uwagi nie służy. Łagodzi on także objawy zmęczenia. Ma wpływ na pracę układu nerwowego. Bardzo dobrymi źródłami magnezu są kasza gryczana, szczaw, szpinak, pestki dyni, quinoa, botwina, biała fasola.

W diecie na pamięć i koncentrację powinny znaleźć się też witaminy z grupy B, kwasy omega-3, lecytyna i kwas foliowy.

Ważne jest również, aby organizm był dobrze nawodniony. Problemy z zapamiętywaniem i rozproszenie uwagi mogą być objawem odwodnienia organizmu. Dlatego dziennie powinniśmy wypijać minimum 1,5 litra wody. Do tego warto dołączyć herbatki ziołowe i owocowe. W przypadku ziołowych zawsze trzeba być świadomym tego, co wybieramy – herbatka z pokrzywy czy lipy działają moczopędnie. Wody należy też dostarczać organizmowi pod postacią zup, owoców i warzyw.

Powrót 07.10.2019 15:15