Dieta FODMAP a przyswajanie składników mineralnych

Dieta FODMAP to sposób żywienia stworzony z myślą o osobach z zespołem jelita drażliwego (IBS) i innymi problemami trawiennymi. Polega na czasowym ograniczeniu produktów zawierających fermentujące węglowodany, które mogą powodować…

Możliwość komentowania Dieta FODMAP a przyswajanie składników mineralnych została wyłączona

Czy regularne spożywanie posiłków ma wpływ na utratę wagi i odchudzanie?

Śniadanie o siódmej, obiad dokładnie w południe, a kolacja przed wieczornym serialem – harmonijny rozkład posiłków brzmi jak dietetyczna mantra. Ale czy punktualne sięganie po widelec rzeczywiście przyspiesza spadek masy…

Możliwość komentowania Czy regularne spożywanie posiłków ma wpływ na utratę wagi i odchudzanie? została wyłączona

Które pasożyty mogą powodować anemie?

Anemia, czyli niedokrwistość, to stan, w którym organizm ma zbyt mało czerwonych krwinek lub hemoglobiny, co prowadzi do niedotlenienia tkanek. Najczęstszą przyczyną anemii są niedobory żelaza, witaminy B12 lub kwasu…

Możliwość komentowania Które pasożyty mogą powodować anemie? została wyłączona

Obfite miesiączki – jakie badania warto wykonać? 

Osłabienie, zawroty głowy, omdlenia, liczne skrzepy krwi oraz konieczność bardzo częstej zmiany tamponów/podpasek (nawet co godzinę) to oznaki nadmiernych krwawień miesiączkowych. Obfite miesiączki wiążą się nie tylko ze złym samopoczuciem…

Możliwość komentowania Obfite miesiączki – jakie badania warto wykonać?  została wyłączona

Bóle menstruacyjne: rób to, by złagodzić bóle miesiączkowe

Wiele kobiet skarży się na bóle brzucha lub miednicy na początku cyklu menstruacyjnego. Jednak bóle miesiączkowe nie muszą od razu oznaczać wizyty u lekarza. Od setek lat kobiety radziły sobie…

Możliwość komentowania Bóle menstruacyjne: rób to, by złagodzić bóle miesiączkowe została wyłączona

Durian: charakterystyka oraz właściwości zdrowotne króla owoców

Durian – nazywany „królem owoców” – wyróżnia się kolczastą skorupą, gęstym, kremowym miąższem i aromatem, który dla jednych jest kuszący, dla innych zbyt intensywny. W krajach Azji Południowo‑Wschodniej stanowi ważny…

Możliwość komentowania Durian: charakterystyka oraz właściwości zdrowotne króla owoców została wyłączona

Niedokrwistość sierpowatokrwinkowa (Sickle cell disease): przyczyny, objawy, leczenie

Niedokrwistość sierpowatokrwinkowa (ang. Sickle cell disease, SCD) to dziedziczna choroba krwi, która wpływa na kształt i funkcjonowanie czerwonych krwinek. W zdrowym organizmie erytrocyty mają elastyczny, dyskowaty kształt i swobodnie przepływają…

Możliwość komentowania Niedokrwistość sierpowatokrwinkowa (Sickle cell disease): przyczyny, objawy, leczenie została wyłączona

Codzienne błędy i nawyki, które rujnują Twój sen

Problemy ze snem dotyczą coraz większej liczby osób — niezależnie od wieku, poziomu aktywności czy stanu zdrowia. Często ich przyczyn nie trzeba szukać w poważnych zaburzeniach, ale w codziennych nawykach,…

Możliwość komentowania Codzienne błędy i nawyki, które rujnują Twój sen została wyłączona

13 warzyw o największej zawartości żelaza

Poznaj zalety superwarzyw zawierających najwięcej żelaza. Nie zapominaj, że ten pierwiastek trudno się wchłania. Aby zwiększyć przyswajanie żelaza, łącz produkty zawierające żelazo z produktami bogatymi w witaminę C. Oto warzywa…

0 Komentarzy

Róża dzika: właściwość zdrowotne i zastosowania

Róża dzika, znana również jako Rosa canina, to roślina, która od wieków jest ceniona nie tylko za swoje walory estetyczne, ale także za niezwykłe właściwości zdrowotne. Występująca dziko w lasach,…

Możliwość komentowania Róża dzika: właściwość zdrowotne i zastosowania została wyłączona

Co jeść przy niedoborze białych krwinek?

Białe krwinki, znane również jako leukocyty, pełnią kluczową rolę w układzie odpornościowym człowieka. To one odpowiadają za walkę z infekcjami, wirusami, bakteriami oraz innymi czynnikami chorobotwórczymi. Kiedy ich poziom spada…

Możliwość komentowania Co jeść przy niedoborze białych krwinek? została wyłączona

Co to jest glikacja i jaki jest jej wpływ na zdrowie?

Glikacja to proces chemicznej reakcji między cukrami a białkami, lipidami lub kwasami nukleinowymi, który prowadzi do powstawania zaawansowanych produktów końcowe glikacji (AGEs). W procesie tym, cukry redukujące łączą się z…

Możliwość komentowania Co to jest glikacja i jaki jest jej wpływ na zdrowie? została wyłączona

Naturalne sposoby walki z bezsennością – zioła, rytuały, relaksacja

Bezsenność to jedno z najczęściej występujących zaburzeń snu. Dotyka osoby w każdym wieku i może mieć różne przyczyny – od nadmiaru stresu po niehigieniczny tryb życia. Problemy z zasypianiem, częste…

Możliwość komentowania Naturalne sposoby walki z bezsennością – zioła, rytuały, relaksacja została wyłączona

10 owoców o największej zawartości żelaza

Wbrew powszechnemu przekonaniu, owoce są bogatym źródłem żelaza. Ponadto najczęściej zawierają witaminę C, która pomaga zwiększyć wchłanianie żelaza do organizmu. Aktualnie dzienne zalecane spożycie dla żelaza wynosi 18 miligramów (mg).…

0 Komentarzy

Leukopenia, czyli niedobór białych krwinek – objawy, przyczyny, leczenie

Leukopenia to stan, w którym liczba białych krwinek (leukocytów) w organizmie spada poniżej normy. Białe krwinki są kluczowym elementem układu odpornościowego — odpowiadają za obronę organizmu przed infekcjami bakteryjnymi, wirusowymi…

Możliwość komentowania Leukopenia, czyli niedobór białych krwinek – objawy, przyczyny, leczenie została wyłączona

Krwotok z nosa – co robić i jak zatamować krwotok z nosa?

Krwotok z nosa - chociaż brzmi groźnie, wbrew pozorom występuję bardzo często. Zdecydowanie większość z nas miała z nim do czynienia, jeżeli nie doświadczyliśmy go na własnej skórze, to byliśmy…

Możliwość komentowania Krwotok z nosa – co robić i jak zatamować krwotok z nosa? została wyłączona

Ogórecznik lekarski – właściwości odżywcze i zastosowanie

Ogórecznik lekarski (Borago officinalis) to niepozorna roślina o niebieskich kwiatach i delikatnym, ogórkowym aromacie, która od wieków znajduje zastosowanie zarówno w ziołolecznictwie, jak i kuchni. Choć często traktowany jako roślina…

Możliwość komentowania Ogórecznik lekarski – właściwości odżywcze i zastosowanie została wyłączona

Czy dieta bezglutenowa jest zdrowa?

Dieta bezglutenowa stała się jednym z najgorętszych tematów w kwestii zdrowego odżywiania. Z dnia na dzień coraz więcej osób rezygnuje z produktów zawierających gluten, traktując tę zmianę jako sposób na…

Możliwość komentowania Czy dieta bezglutenowa jest zdrowa? została wyłączona

Ciekawostki o układzie krwionośnym

Układ krwionośny to jeden z najważniejszych systemów w ludzkim organizmie. Dzięki niemu krew transportuje tlen i składniki odżywcze do każdej komórki ciała, a jednocześnie usuwa zbędne produkty przemiany materii. Choć…

Możliwość komentowania Ciekawostki o układzie krwionośnym została wyłączona

Dieta przy reumatoidalnym zapaleniu stawów

Reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) to przewlekła choroba autoimmunologiczna, która dotyka milionów ludzi na całym świecie. Objawia się bólem, sztywnością i obrzękiem stawów, co znacząco wpływa na codzienne funkcjonowanie i jakość…

Możliwość komentowania Dieta przy reumatoidalnym zapaleniu stawów została wyłączona

Związek pomiędzy reumatoidalnym zapaleniem stawów a anemią

Reumatoidalne zapalenie stawów jest chorobą autoimmunologiczną, która powoduje stan zapalny w wyściółce stawów. U osób cierpiących na reumatoidalne zapalenie stawów czasami występują inne schorzenia, takie jak anemia. Anemia charakteryzuje się niską…

Możliwość komentowania Związek pomiędzy reumatoidalnym zapaleniem stawów a anemią została wyłączona

Skuteczność i bezpieczeństwo stosowania preparatów żelaza – na co zwracać uwagę pacjenta?

Wykład online Pani dr. n. farm. Magdaleny Stolarczyk na temat Skuteczności i bezpieczeństwa stosowania preparatów żelaza. Na co zwracać uwagę pacjenta?. Zapraszamy do zapoznania się z nagraniem konferencji online. https://www.youtube.com/watch?v=l89RsclieTc&ab_channel=LEK-AM

Możliwość komentowania Skuteczność i bezpieczeństwo stosowania preparatów żelaza – na co zwracać uwagę pacjenta? została wyłączona

Które suszone owoce są najlepszym źródłem żelaza?

Żelazo to jeden z kluczowych pierwiastków, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Odpowiada za transport tlenu we krwi, wspiera układ odpornościowy oraz wpływa na poziom energii i ogólną kondycję organizmu. Niedobory…

Możliwość komentowania Które suszone owoce są najlepszym źródłem żelaza? została wyłączona

Grejpfruty – właściwości odżywcze i zdrowotne

Grejpfruty to jedne z najbardziej charakterystycznych owoców cytrusowych, które przyciągają uwagę swoim soczystym miąższem, intensywnym aromatem i lekko gorzkawym smakiem. Pochodzą z rejonów Karaibów, a dziś uprawiane są w wielu…

Możliwość komentowania Grejpfruty – właściwości odżywcze i zdrowotne została wyłączona