Mroczna strona grejpfruta

Ciekawostki
mroczna_strona_grejpfruta_szelazo

Powszechnie uważa się, że świeże owoce, warzywa i soki z nich powstałe mają ubogacić codzienną dietę, a dzięki zawartości witamin i minerałów wspomagać nasze zdrowie. Okazuje się jednak, że w niektórych przypadkach pewne właściwości owoców mogą stać się niebezpieczne i wywoływać interakcje z lekami!

Przykładem owocu, którego łączenie z niektórymi lekami przyjmowanymi w czasie kuracji może być zdecydowanie niekorzystne jest grejpfrut.

Owoc ten stanowi bogate źródło  beta-karotenu, witaminy C oraz potasu. Naukowcy potwierdzili, że grejpfrut u osób zdrowych doskonale wpływa na układ krążenia, chroniąc go przed miażdżycą i nowotworami. Cytrus ten to także źródło przeciwutleniaczy, które zapewnią nam dłuższą młodość i urodę. Owoc zaleca się osobom odchudzającym się bowiem jest niskokaloryczny, pobudza przemianę materii i oczyszcza organizm z toksyn. Sok z grejpfruta jest doceniany także jako skuteczny środek zwalczający uporczywy cellulit. Dodatkowo, grejpfrut ma niski indeks glikemiczny i poleca się go diabetykom.

Oprócz wymienionych właściwości grejpfrut zawiera substancje czynne zwane furanokumarynami, które jak się okazuje ograniczają działanie jednego z enzymów (CYP3A4) odpowiedzialnych za wchłanianie niektórych leków, przez co substancja czynna wprowadzona w ramach terapii do organizmu nie może zostać właściwie przyswojona, jej stężenie w organizmie wzrasta powodując przedawkowanie i związane z nim konsekwencje zdrowotne.

Ryzyko zakłóceń w terapii pojawia się tylko w przypadku leków metabolizowanych przez wymieniony enzym oraz tych przyjmowanych doustnie. W przypadku, gdy takie prawdopodobieństwo istnieje producent leku zobowiązany jest poinformować o tym w treści dołączonej ulotki, stąd potrzeba nie ignorowania jej treści.

Spośród leków, z którymi nie powinniśmy łączyć grejpfruta wymienia się leki obniżające cholesterol (takie jak atorwastatyna, lowastatyna i simwastatyna), zmniejszające ciśnienie tętnicze (np. felodypina), podawane jako preparaty chroniące przed zakrzepami (np. riwaroksaban, warafryna) czy stosowane w infekcjach bakteryjnych i wirusowych (zwłaszcza jeśli stosujemy erytromycynę czy preparaty hamujące aktywność wirusa HIV).

Grejpfruta lepiej też unikać stosując niektóre leki przeciwkaszlowe (np. kodeina, dekstrometorfan). Przed interakcjami przestrzegają ponadto ulotki leków immunosupresyjnych (cyklosporyna, takrolimus, rapamycyna) oraz stosowanych w infekcjach dróg moczowych.

Sok z grejpfruta osłabić może również skuteczność antykoncepcji hormonalnej, o czym także informuje ulotka załączona do opakowania.

Świadomość na temat bezpiecznego zestawiania żywności z przyjmowanymi farmaceutykami jest niezbędna, aby uniknąć niepożądanych konsekwencji zdrowotnych, począwszy od niewydolności nerek, poprzez problemy z oddychaniem, po ryzyko uszkodzenia szpiku kostnego.

Podejmując terapię poszczególnymi rodzajami leków nie należy rezygnować z bogatej diety, a jedynie zwrócić uwagę na zawarte przez producenta leku zalecenia.

Powrót 28.08.2019 8:49