Wiśnia z Barbadosu

Ciekawostki
acerolaszelazo

Na początek mała powtórka z geografii… Barbados to maleńkie państwo wyspiarskie leżące na wyspie o tej samej nazwie w strefie klimatu tropikalnego na Oceanie Atlantyckim. Nazwę wyspie nadali Portugalscy podróżnicy, którzy po jej odkryciu w XVI wieku zwrócili uwagę na rosnące tam drzewa o korzeniach przypominających brodę- z portugalskiego: barba.

Właśnie w strefie klimatycznej samej wyspy Barbados oraz w bliskim sąsiedztwie obu Ameryk występuje niezwykła roślina rodząca owoce nazywane wiśniami z Barbados. Malpigia granatolistna, nazywana także acerolą. To rozłożysty krzew o wiecznie zielonych liściach dorastający do kilku metrów wysokości. Ze względu na pokrój rośliny często gatunek ten hodowany jest jako drzewka bonsai. Roślina nie ma wysokich potrzeb jeżeli chodzi o jakość gleby i wilgoć, dlatego rośnie nawet w niewielkich doniczkach, a wydawane przez nią owoce okazują się być fenomenem pod względem zawartości niektórych składników pokarmowych.

Małe jasno czerwone owoce o średnicy od 1 do 3 cm przypominające wiśnie zawierają- uwaga… od 1500 do nawet 4500 mg witaminy C w 100 gramach owocu, co stanowi wartości znacznie przewyższające owoce cytrusowe, czarną porzeczkę czy dziką różę uważane za najcenniejsze źródła kwasu askorbinowego. Te kwaśne a zarazem orzeźwiające w smaku owoce stanowią też cenne źródło witaminy A, B1, B2, PP a także minerałów takich jak potas, wapń, magnez, fosfor oraz odrobina żelaza (0,20- 0,50 mg w 100 g), którego wchłanianie w organizmie ludzkim stymuluje właśnie wysoka dawka witaminy c.

W naszych szerokościach geograficznych można podjąć wyzwanie uprawy krzewu aceroli w warunkach domowych, gdzie roślina zaczyna owocować po kilku latach, jednak zawartość substancji odżywczych w takich owocach może być skrajnie różna od tych z Barbadosu.

Ponadto owoce aceroli niezwykle krótko zachowują świeżość, dlatego ich import także nastręcza wielu problemów. Ze względu na pożądane właściwości wiśni z Barbados w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i kosmetycznym wykorzystuje się owoce mrożone, przetworzone do postaci skoncentrowanego soku lub proszku, które stanowią dodatek do kosmetyków, napojów suplementów diety i produktów leczniczych. Oprócz stymulującej produkcję białych krwinek witaminy C, acerola ceniona jest także ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy opóźniających procesy starzenia się komórek organizmu. W przypadku aceroli zaledwie 2 do 3 drobnych owoców pokrywają dzienne zapotrzebowanie na najbardziej popularną i niezbędną organizmowi witaminę, która nie tylko pomoże wzmocnić odporność w okresach przejściowych, poprawi pracę układu krążenia, ale również zmniejszy ryzyko rozwoju nowotworów.

Powrót 26.03.2019 11:00