Rokitnik- roślina o której mało jeszcze wiemy

Ciekawostki
rokitnik-szelazo

Rokitnik zwyczajny jest krzewem dorastającym do 5- 6 metrów wysokości należącym do rzędu różowców i występującym dosyć powszechnie na terytorium Polski. Często spotykany jest w obszarach nadmorskich, gdzie porasta wydmy. Krzew łatwo rozpoznać po srebrzyście owłosionych drobnych i podłużnych liściach oraz wyraźnie pomarańczowych kulistych owocach przytwierdzonych bezpośrednio do gałązek. Co ciekawe, owoce utrzymują się na gałęziach przez zimę, i charakteryzują się kwaśnym i cierpkim smakiem, a nieco słodyczy zyskują dopiero po przemarznięciu.

W kręgu zainteresowania dietetyków, kosmetologów i zwolenników medycyny naturalnej coraz częściej znajdują się owoce rokitnika, chociaż w niektórych społecznościach surowiec ten nie jest żadną nowością, gdyż jego lecznicze właściwości znane były od wieków. Mnogość przetworów, kosmetyków oraz innych świeżych owoców różnych gatunków nieco odwodzi naszą uwagę od tej dość pospolicie występującej rośliny, dlatego też nie wiele o niej wiemy.

Okazuje się, że rokitnik zawiera od 2 do 3 razy więcej witaminy C niż czarna porzeczka! Ponadto w odróżnieniu od większości świeżych owoców i warzyw rokitnik nie posiada enzymu askorbinazy, który przyczynia się do szybkiego rozkładu witaminy C (szczególnie podczas obróbki cieplnej). Z tego względu większość kwasu askorbinowego zostaje zachowana nawet w przypadku przetworów z rokitnika. Drobne pomarańczowe „kulki” wykorzystywane są do produkcji konfitur, soków, a także znajdują zastosowanie w kosmetyce.

Owoce stanowią także bogate źródło witamin A, D,E, K, kwasu foliowego oraz minerałów takich jak potas, żelazo i wapń. Rokitnik zawiera znaczne ilości przeciwutleniaczy oraz – co ciekawe – stanowi źródło kwasów tłuszczowych z grupy omega 3, 6 i 9. Dzięki powyższym składnikom rokitnik w medycynie ludowej stosowany był w leczeniu przeziębienia, chorobach reumatycznych i dolegliwościach żołądkowych.

Obecnie produkt najczęściej spotykany jest na rynku w postaci soków oraz konfitur i coraz częściej określa się go mianem „superfood”. Naturalny kwaśno- cierpki sok wspomoże organizm w stanach przeziębienia i okresach osłabienia odporności, wspomaga układ nerwowy i trawienny, nie pozostając także obojętnym dla zdrowia i młodego wyglądu skóry.

Mnogość korzyści dla organizmu wynikających ze spożycia produktu powinna nakłonić osoby nieznające rokitnika do degustacji, chociażby soku z tego owocu, a zwolennikom raczej słodkich niż kwaśnych smaków wystarczy przypomnieć, że produktu możemy użyć jako dodatku urozmaicającego walory wielu dań, deserów i napojów.

Powrót 26.06.2019 9:42