Czekolada – za czy przeciw?

Ciekawostki

Zachwycali się nią już… Aztekowie, dla których stanowiły cenny afrodyzjak i pokrzepienie przed ważnymi bitwami. Co się działo później? Czekoladę wychwalono pod niebiosa, by potem oskarżyć ją o otyłość, próchnicę i problemy z wysokim cholesterolem. W 2020 r. nauka patrzy na nią nieco bardziej przychylnie niż 20 lat temu, co nie oznacza, że czekoladą należy delektować się bez zupełnych ograniczeń. Jaka naprawdę jest czekolada? Częściową odpowiedź na pewno znajdziemy w niniejszym artykule.

Przede wszystkim… skład

Ocenia się, że czekolada może zawierać nawet 600 substancji korzystnie wpływających na zdrowie. Oprócz węglowodanów będących dla nas głównym paliwem energetycznym, produkt ten zawiera spore ilości żelaza. To ten właśnie pierwiastek pomaga przecież w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny, warunkuje transport tlenu, wspomaga funkcje poznawcze, wspiera odporność czy zapobiega niedokrwistości – stanu, na który narażeni są m. in. honorowi dawcy krwi (nie bez przyczyny więc to czekolada jest im tak często i chętnie rozdawana).

Jednak… jak się okazuje żelazo to nie wszystko. Czekolada powinna być kojarzona również ze sporą ilością magnezu – pierwiastka, który pomaga zmniejszyć uczucie zmęczenia (dlatego osoby intensywnie uczące się lub trenujące „uwielbiają” czekoladę) oraz determinuje prawidłowy metabolizm energetyczny. Co więcej, nie jest również obojętny dla naszych mięśni, układu nerwowego czy funkcji psychologicznych.

Czekolada zawiera także spore ilości niacyny, która podobnie jak magnez wspiera procesy energetyczne w naszym organizmie, teobrominy – działającej stymulująco na nasz układ nerwowy (jest to substancja podobna do kofeiny) oraz flawonoidów – uchodzących za jednych z głównych wymiataczy wolnych rodników oraz czynników zmniejszających podatność na infekcje.

Ciekawą substancją występującą w czekoladzie w sporej ilości jest fenyloetyloamina. Jest to pochodna endorfin, powodująca poprawę nastroju, a nawet niewielką euforię. Jej obecność dowodzi znanej obserwacji, że po zjedzeniu czekolady jesteśmy po prostu szczęśliwsi. Jak widać nawet w tym przypadku istnieje naukowe uzasadnienie.

Czy czekolady może zabraknąć?

Na koniec niestety nie mamy dobrych wieści. Jeśli nie zmienimy technologii produkcji czekolady, może jej zabraknąć. Wszystko przez zmniejszające się zasoby kakaowca. W dużych ilościach rośnie on m. in. w Ghanie i w Wybrzeżu Kości Słoniowej. Tamtejszym plantacjom zagrażają jednak pasożyty, susza uwarunkowana zmianami klimatu oraz niewłaściwe gospodarowanie gruntem.

Powrót 19.02.2020 11:24