You are currently viewing 10 najzdrowszych warzyw na świecie

10 najzdrowszych warzyw na świecie

Opublikowano: 20 września, 2022 o 7:37 pm

Amerykańskie Centrum Kontroli Chorób (CDC) opublikowało listę najbardziej odżywczych warzyw i owoców świata. Stworzono ją na podstawie oceny zawartości 17 fundamentalnych dla zdrowia składników. Oto lista dziesięciu najzdrowszych warzyw.

Najzdrowsze warzywa – rukiew wodna (rzeżucha)

Za najzdrowsze warzywo na świecie amerykańscy badacze uznali rukiew wodną (zwaną też rzeżuchą wodną). Jest ona bogata w jod oraz witaminy: A, C i z grupy B. Zawiera również potas i żelazo. Swój ostry smak zawdzięcza olejkowi eterycznemu, w którego skład wchodzi siarka. Jej jedzenie działa dezynfekująco na przewód pokarmowy, orzeźwia i działa moczopędnie. Pobudzi tez Twój apetyt. Czy wiesz, że zdrowotne właściwości tej rośliny doceniał już Hipokrates, który nazwał ją „lekiem leków”?

Kapusta pekińska – najzdrowsze warzywo

Chrup ją jak najczęściej. Jej jedzenie pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu kostnego i odpornościowego oraz w utrzymywaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Jest to możliwe m. in. dzięki temu, że zawiera wapń, potas, kwas foliowy i wiele witamin, w tym C, A i B6. Ta ostatnia jest m. in. niezbędna do produkcji hemoglobiny, ma wpływ na ciśnienie krwi raz prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Podnosi również odporność organizmu.

Boćwina – bogata w potas

Zanim poznano buraka ćwikłowego, w Polce bardzo popularny był burak liściowy. Poza żelazem, jest on źródłem białka, witamin oraz rekordowej ilości potasu (548 mg /100 g). Dzięki zawartości tego „pierwiastka życia” jedzenie boćwiny pomoże w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi oraz odpowiednim funkcjonowaniu układu mięśniowego i nerwowego. Przyrządzaj liście boćwiny jak szpinak. A łodygi – ogonki liściowe jak szparagi.

Najzdrowsze warzywa – buraki ćwikłowe

Buraki ćwikłowe zawierają kwas foliowy, kobalt i żelazo, niezbędne do tworzenia czerwonych całek krwi. Są też skarbnicą potasu. Znajduje się w nich także wapń, witamina C oraz witaminy z grupy B. Buraki to także źródło wspomagającego pracę jelit błonnika. Korzyści z ich jedzenia odczują chorzy na niewydolność wątroby. Ze względu na zawartość szczawianów, nie poleca się ich osobom cierpiącym na kamienie nerkowe.

Szpinak

Szpinak jest skarbnicą witaminy C, zawiera sporo witaminy B6, potasu, żelaza, wapnia, magnezu, beta-karotenu i błonnika. Znajdziesz w nim także rekordową ilość kwasu foliowego (zawiera aż 193 mcg folianów na 100 g). Jego regularne jedzenie, może pomóc zapobiegać niektórym nowotworom. Pamiętaj, że znajduje się w szpinaku również kwas szczawiowy, który m. in. zmniejsza wchłanianie żelaza i wapnia. Osoby skłonne do kamicy nerkowej powinny jeść szpinak w umiarkowanych ilościach.

Cykoria

Nie miej cykora przed cykorią! To coraz popularniejsze w naszym kraju warzywo zawiera sporą dawkę witaminy C, magnez, wapń oraz ważny dla serca potas (237 mg na 100 g). Jest także źródłem beta-karotenu. Cykoria wywiera korzystny wpływ na powstawanie czerwonych ciałek krwi i na naczynia krwionośne. Działa też pobudzająco na przewód pokarmowy, wątrobę i nerki. Poza surówkami, znajdziesz ją także w różnych rodzajach kawy i jej zamiennikach.

Sałata masłowa

Zwana też głowiastą. Rodzaj sałaty, którą najczęściej możesz kupić w sklepie. Zawiera błonnik, wapń, krzem, fosfor, żelazo, potas, magnez, witaminę C i beta-karoten (przekształcany przez nasz organizm w witaminę A). Jest też dobrym źródłem żelaza i kwasu foliowego, o których obecność w diecie powinnaś dbać szczególnie przed ciążą i w jej trakcie. Jedzenie sałaty wzmacnia kości, działa przeciwskurczowo i oczyszcza organizm. Ma też właściwości uspokajające. Chrup ją, aby zapewnić sobie dobry sen.

Pietruszka – bogata w witaminy

Natka pietruszki zawiera rekordowe ilości witaminy C, potasu i żelaza, kwas foliowy i prowitaminę A (beta-karoten). Korzeń jest źródłem potasu, wapnia, fosforu, a także magnezu, beta-karotenu i witaminy C. M. in. dzięki temu ma działanie moczopędne i oczyszczające. Sok wyciśnięty z korzenia łagodzi nerwobóle, kontuzje i ukłucia insektów. Miazga z korzenia i liści wybiela piegi. Co ciekawe,  pietruszka zaliczana jest do afrodyzjaków.

Sałata rzymska

Wyglądem przypomina kapustę pekińską. Im ciemniejszą wybierzesz, tym zdrowiej. Sałaty z ciemniejszymi liśćmi są najlepszym źródłem potasu, który – poza wspomnianymi wcześniej właściwościami – reguluje gospodarkę wodną organizmu. Zawierają też trzy razy więcej witaminy C i sześć razy więcej witaminy A niż jasne. Warto wiedzieć, że witamina A pomaga zachować zdrową skórę oraz prawidłowy wzrok. Wpływa także na rozwój i funkcjonowanie układu odpornościowego.

Kapusta

Świeża zawiera tyle witaminy C, co pomarańcza lub cytryna. Ponadto jest źródłem „witaminy młodości” E, a także prowitaminy A oraz witamin z grupy B. Wpływają one pozytywnie na system nerwowy, usprawniają pamięć, koncentrację oraz działają antystresowo. Kapusta zawiera też fosfor, mangan, miedź, wapń, potas oraz sporo żelaza, dzięki czemu ma działanie krwiotwórcze. Znajdziesz ją na liście produktów spożywczych, które powinniśmy regularnie spożywać, aby zmniejszyć ryzyko rozwoju nowotworów.

Bibliografia:
Pham-Huy, L. A., He, H., & Pham-Huy, C. (2008). Free radicals, antioxidants in disease and health. International journal of biomedical science : IJBS4(2), 89–96.
Xiao, Z., Lester, G. E., Luo, Y., & Wang, Q. (2012). Assessment of vitamin and carotenoid concentrations of emerging food products: edible microgreens. Journal of agricultural and food chemistry60(31), 7644–7651. https://doi.org/10.1021/jf300459b
Furness, D., Fenech, M., Dekker, G., Khong, T. Y., Roberts, C., & Hague, W. (2013). Folate, vitamin B12, vitamin B6 and homocysteine: impact on pregnancy outcome. Maternal & child nutrition9(2), 155–166. https://doi.org/10.1111/j.1740-8709.2011.00364.x
Gupta, V., & Garg, R. (2009). Probiotics. Indian journal of medical microbiology27(3), 202–209. https://doi.org/10.4103/0255-0857.53201

Czy artykuł okazał się pomocny?
TakNie

Serwis Szelazo.pl ma charakter edukacyjny. Mimo, że redakcja dokłada wszelkich starań co do jakości merytorycznej przedstawianych treści, wszelkie informacje nie stanowią porady medycznej i nie zastąpią wizyty u lekarza. Z tego powodu redakcja i wydawca serwisu nie mogą ponieść odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie, gdyż nie prowadzi konsultacji medycznej w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.