Witamina B6. Naturalne źródła. Rola w organizmie. Objawy i skutki niedoboru

Ciekawostki
witaminaB6_szelazo

Witamina B6 jest ważna dla organizmu, ponieważ uczestniczy w przemianach aminokwasów, metabolizmie węglowodanów złożonych, kwasów tłuszczowych, fosfolipidów i cholesterolu oraz w procesie powstawania erytrocytów, hormonów i niektórych enzymów. Ma znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Wzmacnia układ odpornościowy. Uczestniczy w tworzeniu przeciwciał. Wpływa również na pracę serca, ciśnienie krwi i skurcze mięśni. Wspomaga leczenie nerek, przeciwdziała powstawaniu kamieni. Pirydoksyna (jedna z form witaminy B6) w małych dawkach stosowana jest w leczeniu napięcia przedmiesiączkowego. Nie należy spożywać jej w dawce powyżej 0,2 g dziennie, ponieważ może być neurotoksyczna. Właściwy poziom witaminy B6 w organizmie może nas chronić przed skutkami ubocznymi przyjmowania leków. Pomaga leczyć zesztywnienie i ból nadgarstka. Bierze udział w syntezie niacyny z tryptofanu.

Objawy jej niedoboru to m.in. niedokrwistość, nadmierna nerwowość, potliwość, zmiany skórne, stany zapalne błony śluzowej w jamie ustnej, wypadanie włosów, drżenie rąk, problemy ze snem, stany depresyjne, drgawki, drętwienie rąk i stóp, nudności. Długotrwałe niedobory są bardzo groźne dla dzieci. Mogą doprowadzić do nieprawidłowości w budowie kości, opóźnienia umysłowego oraz padaczki. Ponieważ niedobory innych witamin z grupy B manifestują się podobnie, często trudno stwierdzić, której z nich mamy w organizmie za mało. Poza tym samoistne niedobory są w tym przypadku bardzo rzadkie, na ogół wiążą się właśnie z niedoborami innych witamin z tej grupy. Na zbyt niski poziom witaminy B6 mogą cierpieć kobiety karmiące piersią oraz przyjmujące antykoncepcję hormonalną, a także osoby zażywające leki przeciwgruźlicze.

Niebezpieczne dla zdrowia może być także przedawkowanie tej witaminy. Istnieje ryzyko zwyrodnienia tkanki nerwowej (bywają to zmiany nieodwracalne). Hiperwitaminoza doprowadza także do utraty koordynacji ruchowej i częstego uczucia chłodu.

Bardzo dobrymi źródłami witaminy B6 są kasza gryczana, ciecierzyca, ziemniaki i inne warzywa skrobiowe, banany. Znajdziemy ją także w czerwonej papryce, kapuście pekińskiej, brukselce, otrębach pszennych, jajkach, marchwi, brokułach, orzechach (włoskich i ziemnych), awokado, rybach, kurczakach, indykach i wołowinie. Warto wiedzieć, że picie alkoholu osłabia absorpcję witaminy B6. W czasie obróbki termicznej mięsa oraz w procesie jego peklowania, traci się ok. 50% jej zawartości. Jeszcze bardziej niekorzystny jest proces zamrażania warzyw i owoców. Tu straty mogą dochodzić nawet do 70%.

Powrót 19.09.2019 12:47