Gdzie szukać żelaza?

Dieta

Zapotrzebowanie każdego z nas na żelazo jest inne i uzależnione od wielu czynników. Najwięcej tego pierwiastka potrzebują kobiety w ciąży, które powinny spożywać 27 mg żelaza na dobę[1]. W żywności znajdują się dwa rodzaje żelaza. Żelazo hemowe znajdziemy w produktach odzwierzęcych. Jest ono łatwiej przyswajalne przez nasz organizm. Z kolei żelazo niehemowe, zawarte przede wszystkim w pokarmach roślinnych, wchłania się gorzej.  Jeśli chcemy zwiększyć jego przyswajalność należy bogate w nie produkty spożywać razem z tymi zawierającymi witaminę C. W poniższej tabeli przedstawiamy zawartość żelaza w wybranych produktach, będących dobrym źródłem tego pierwiastka[2].

PN

 

tabelka


[1] Według zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia

[2] Na podstawie tabeli opracowanej przez Instytut Żywności i Żywienia, opublikowanej w “Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja”

Powrót 18.03.2014 13:23