Do której grupy (krwi) należysz?

Ciekawostki

Jedną z naszych unikatowych cech, oprócz charakterystycznych znamion czy linii papilarnych jest grupa krwi. Naukowcy wiążą ją z określonymi predyspozycjami organizmu, kłopotami zdrowotnymi, a nawet upodobaniami kulinarnymi.

Krew to niezwykły płyn ustrojowy. Składa się z osocza i elementów morfotycznych. Brzmi prosto, ale wcale tak nie jest. Świadczy o tym przede wszystkim fakt, że nikt jeszcze nie zdołał zsyntetyzować pełnowartościowej, sztucznej krwi. Dlatego w momencie wypadku, operacji czy innego zdarzenia, które prowadzi do jej utraty, konieczna jest transfuzja. I tutaj niezwykle ważne jest, aby znać grupę krwi zarówno dawcy, jak i biorcy.

Chociaż składowe krwi są elementami, które w różnych proporcjach występują u każdego z nas, krew krwi nie jest równa lub inaczej mówiąc nie jest taka sama. A dzieje się to za sprawą antygenów, które znajdują się na powierzchni erytrocytów. Świat dowiedział się o tym na początku XX wieku za sprawą austriackiego lekarza patologa i immunologa – Karla Landsteinera.

Jeżeli na powierzchni czerwonych krwinek znajdują się jedynie antygeny A, mamy grupę krwi A, analogicznie jest z antygenami B (antygen B = grupa krwi B). Możliwe jest także posiadanie obydwu z nich, w takiej sytuacji reprezentujemy grupę krwi AB. To nie wszystko, może się okazać, że nasze erytrocyty nie posiadają odpowiednich antygenów. W takiej sytuacji w osoczu znajdują się przeciwciała zarówno anty-A jak i anty-B – wówczas mówimy o grupie krwi 0 (ewolucyjnie najstarsza). Drugim istotnym „elementem grupy krwi” jest odczynnik Rh, który wiąże się z obecnością lub brakiem na powierzchni erytrocytów antygenu D. W pierwszym wypadku mamy do czynienia z odczynnikiem Rh+, a w drugim – Rh-. W Polsce najwięcej osób posiada grupę krwi A Rh+, najmniej zaś AB Rh-.

Niektóre cechy charakterystyczne:

  1. Grupy A – w diecie powinny dominować warzywa, owoce i kasze. Osoby z tą grupą krwi są odporne na wirusy, jednak stosunkowo często cierpią na anemię, astmę czy choroby wieńcowe.
  2. Grupy B – głównym źródłem energii dla osób o tej grupie krwi jest mięso. Mocną stroną jest wysoka odporność, a słabą skłonność do chorób metabolicznych (w tym cukrzycy).
  3. Grupy AB – w tej grupie krwi wskazana jest mieszana dieta, jednak wystrzegać należy się nadmiaru cukru (de facto to uniwersalna rada, niezależna od występowania antygenów na erytrocytach). Zazwyczaj osoby z tą grupą krwi mogą poszczycić się doskonałym zdrowiem, jednak w sytuacji pogorszenia kondycji, istnieje prawdopodobieństwo wystąpienia osteoporozy, chorób układu krążenia lub naczyń wieńcowych.
  4. Grupy 0 – ponieważ u tzw. „zerówek” występuje szczególne zapotrzebowanie na witaminy z grupy B, najbardziej odpowiednia będzie dla nich dieta oparta m.in. na mięsie, wątróbce, jajach, bananach czy produktach pełnoziarnistych. Odporność na drobnoustroje chorobotwórcze to zdecydowanie mocna strona grupy krwi 0, słaba to – skłonność do miażdżycy, zapaleń stawów czy wrzodów trawiennych żołądka i dwunastnicy.

Warto znać swoją grupę krwi, badanie jest szybkie i praktycznie bezbolesne!

Powrót 17.08.2020 10:41