Co warto wiedzieć o kolagenie?

Ciekawostki
kolagen-szelazo

Kolagen to tak naprawdę nie jedno, a kilka białek, które powszechnie występują w organizmie człowieka. Ostrożne szacunki naukowców wskazują nawet, że stanowią one nawet 1/4 wszystkich białek występujących w ludzkich komórkach, tkankach i narządach. Budowa tego bardzo skomplikowanego czynnika jest zróżnicowana i zależy przede wszystkim od… jego dokładnej lokalizacji. Kolagen jest bowiem charakterystyczny nie tylko dla skóry i mięśni, ale również dla ścięgien, chrząstki, stawów, naczyń krwionośnych (jest składnikiem tzw. śródbłonka, który stanowi istotny budulec wszystkich naczyń krwionośnych), rogówki oka czy niektórych narządów wewnętrznych jak np. żołądka, nerek i wątroby (stanowi dla nich formę rusztowania).

 

Nietypowa budowa cząsteczki kolagenu wpływa na jego właściwości, z których najistotniejsza wydaje się duża wytrzymałość na rozciąganie i urazy mechaniczne. Ocenia się, że jest ona nawet 20-krotnie większa aniżeli wytrzymałość elastyny – drugiego ważnego białka charakterystycznego dla tkanki łącznej.

 

Ważną cechą kolagenu jest wysoka zdolność wiązania wody, co ma ogromne znaczenie w kontekście zapewnienie komórkom skóry odpowiedniego poziomu nawilżenia. Dzięki właściwemu nawodnieniu białka zlokalizowane w skórze właściwej zachowują swoją strukturę i  właściwości. Skóra jest wtedy napięta i sprężysta, a  to gwarantuje jej nie tylko niezaprzeczalne walory estetyczne, ale przede wszystkim wysoką odporność na działanie czynników zewnętrznych (np. promieniowania UV, wolnych rodników, konserwantów) i pozwala spełniać rolę jednej z najważniejszych barier ochronnych.

 

Należy także pamiętać, że większość reakcji biochemicznych zachodzi właśnie w środowisku wodnym. W przesuszonej (i pozbawionej kolagenu) skórze obserwuje się więc spadek metabolizmu, zaś to z kolei w prostej drodze może prowadzić do ograniczenia podstawowych funkcji przez – bądź nie bądź – największy narząd ludzkiego organizmu.

 

Kolagen to także ważny składnik dla stawów, bowiem odpowiedzialny jest za produkcję tzw. mazi stawowej zapewniającej chrząstce stawowej twardość, ale jednocześnie i elastyczność. Dodatkowo ogranicza aktywność enzymów odpowiedzialnych za bóle reumatyczne oraz  przyśpiesza odnowę zmienionych chorobowo tkanek, co może mieć znaczenie w profilaktyce chorób narządu ruchu (badania są w toku).

 

Kolagen wytwarzany jest w organizmie w sposób naturalny oraz – co istotne – podlega regularnej i intensywnej wymianie (ok. 3 kg w skali 1 roku). Należy jednak pamiętać, że sytuacja ta z wiekiem może ulec zmianie, gdyż ok. 26-30 roku życia produkcja kolagenu znacząco się zmniejsza. Przyczynia się do tego nie tylko wiek, ale także choroby przewlekłe, intensywne uprawianie sportu czy niedobory niektórych składników pokarmowych w tym m. in. żelaza i witaminy C. Warto bowiem wiedzieć, że to właśnie kwas askorbinowy wspomaga enzymy komórkowe, dzięki którym w naszym organizmie odbywa się synteza tej grupy białek.

Powrót 27.09.2019 10:57