You are currently viewing Witamina – budulec czy regulator?
Witaminy regulator czy budulec

Witamina – budulec czy regulator?

Opublikowano: 10 lipca, 2025 o 3:08 pm

Witaminy stanowią grupę organicznych związków chemicznych o dość zróżnicowanej budowie, które biorą udział w większości procesów metabolicznych organizmu i są wręcz niezbędne dla zachowania zdrowia człowieka. Organizm ludzki nie posiada zdolności syntezy tych związków chemicznych, dlatego muszą one być dostarczane do ustroju wraz z pożywieniem, stąd też potrzeba właściwie zbilansowanej diety, bogatej we wszystkie wartości odżywcze.

Witaminy zawarte w posiłkach nie stanowią źródła energii dla człowieka, nie są też składnikami budującymi tkanki organizmu, pełniąc funkcję niezbędnych regulatorów wszystkich procesów życiowych. Dzięki obecności witamin z grupy B organizm wytwarza enzymy będące kofaktorami przyspieszającymi przebieg niektórych reakcji chemicznych. Witaminy A,C i E należą do przeciwutleniaczy ochraniając komórki przed przyspieszonym starzeniem i zniszczeniem w czasie przebiegu reakcji chemicznych. Witamina D oraz związki pochodne od witaminy A odpowiadają za działania receptorowe czyli odbieranie bodźców, na które organizm odpowiednio reaguje.

Witaminy, podobnie jak wszystkie inne składniki odżywcze są wykorzystywane przez poszczególne elementy ustroju po ówczesnym wydobyciu ich z pożywienia dzięki trawieniu zachodzącemu w układzie pokarmowym. Organizm jest dość wrażliwy na wahania stężenia witamin, bowiem poniżej minimalnej wartości dochodzi do zaburzeń w metabolizmie, a niedobór określany jest mianem hipowitaminozy, zaś nadmiar może powodować rozmaite skutki niepożądane od zatrucia po stany zagrażające życiu włącznie i dotyczy najczęściej suplementowanych witamin syntetycznych.

W celu utrzymania zdrowia i prawidłowej kondycji i harmonii w organizmie, należy wdrożyć właściwą dietę, bogatą w niezbędne witaminy regulujące całokształt procesów metabolicznych. Należy podkreślić, iż osiągnięcie tej homeostazy jest znacznie łatwiejsze dzięki naturalnym źródłom regulatorów jakimi są witaminy. Substancje pochodzenia naturalnego zawarte w żywności uzupełnią wszelkie niedobory, co więcej nie wystąpi ryzyko ich przedawkowania, jakie pojawia się w przypadku witamin syntetycznych.

Czy artykuł okazał się pomocny?
TakNie

Serwis Szelazo.pl ma charakter edukacyjny. Mimo, że redakcja dokłada wszelkich starań co do jakości merytorycznej przedstawianych treści, wszelkie informacje nie stanowią porady medycznej i nie zastąpią wizyty u lekarza. Z tego powodu redakcja i wydawca serwisu nie mogą ponieść odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie, gdyż nie prowadzi konsultacji medycznej w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.