You are currently viewing Kobalt – pierwiastek, o którym mało wiemy

Kobalt – pierwiastek, o którym mało wiemy

Kobalt należy do grupy mikroelementów, czyli tzw. pierwiastków śladowych. Jest to dość szeroka i zróżnicowana grupa substancji, których wspólną cechą jest występowanie w organizmie  ludzi, zwierząt i roślin w bardzo małych ilościach. U ludzi zapotrzebowanie na te pierwiastki wynosi mniej niż 100 mg na dobę.

Kobalt stanowi bardzo istotny element wielu enzymów regulujących procesy fizjologiczne w organizmie człowieka. Nie to jednak przemawia w największym stopniu za dużą „wartością” tego minerału. Kluczowa rola kobaltu powiązana jest bowiem z faktem, że pierwiastek ten jest głównym, składowym elementem witaminy B12. Nie bez przyczyny w nomenklaturze naukowej określana jest ona jako kobalamina lub cyjanokobalamina.

Co ciekawe, kobalt obecny w strukturze witaminy B12 to jedynie 10 proc. z ilości, jaka wchłaniana jest w przewodzie pokarmowym wraz z pożywieniem. Większość puli pierwiastka magazynowana jest bowiem w mięśniach, kościach i wątrobie, a w mniejszym stopniu w trzustce i śledzionie. Dlatego bardzo trudno określić dobowe zapotrzebowanie na ten minerał. W sumie jest stężenie w ustroju kształtuje się na poziomie 1 mg, zaś nadmiar usuwamy jest przez drogi moczowe.

Kobalt, jako składnik witaminy B12 jest więc kluczowy na złożonego procesu erytropoezy związanego z namnażaniem i podziałem czerwonych krwinek. Posiada również bardzo duże znaczenie dla całego układu nerwowego, i to z kilku powodów. Po pierwsze, reguluje proces syntezy choliny – związku, który wchodzi w skład osłonek mielinowych komórek nerwowych. Można więc uznać, że – oczywiście pośrednio – uczestnicy w przewodzeniu impulsów nerwowych. Znaczenie kobaltu dla układu nerwowego sprowadza się również do wspomagania nauki i koncentracji, poprawy pamięci i wpływu na dobre samopoczucie. Należy bowiem pamiętać, że witamina B12 odpowiada bowiem za syntezę serotoniny – neuroprzekaźnika istotnego z punktu widzenia wrażliwości na ból, regulacji snu, temperatury ciała czy złożonego procesu krzepnięcia krwi. Co równie istotne, kobalt stymuluje także syntezę karnityny – aminokwasu warunkującego pozyskiwanie energii z kwasów tłuszczowych, a także wpływającego na wydolność mięśni podczas wysiłku fizycznego.

Jedynym źródłem kobaltu i witaminy B12 w pożywieniu są produkty pochodzenia zwierzęcego, gdyż rośliny nie syntetyzują cyjanokobalaminy. Najwięcej tych składników znajduje się w wołowinie, jajkach, serach żółtych (najlepiej podpuszczkowych) i rybach. W tym ostatnim przypadku szczególnie bogate we wspomniane składniki są szczupaki, śledzie, pstrągi i makrele.

Przedawkowanie kobaltu zdarza się obecnie niezwykle rzadko. Kiedyś zdarzały się zatrucia kobaltem u osób spożywających duże ilości piwa, w którym pierwiastek ten stosowany był jako środek ograniczający pienienie się piwa. Dzisiaj, z uwagi na zmianę technologii produkcji tego trunku aspekt ten praktycznie nie ma żadnego znaczenia epidemiologicznego.

Czy artykuł okazał się pomocny?
TakNie

Serwis Szelazo.pl ma charakter edukacyjny. Mimo, że redakcja dokłada wszelkich starań co do jakości merytorycznej przedstawianych treści, wszelkie informacje nie stanowią porady medycznej i nie zastąpią wizyty u lekarza. Z tego powodu redakcja i wydawca serwisu nie mogą ponieść odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie, gdyż nie prowadzi konsultacji medycznej w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.