You are currently viewing Wartości odżywcze owoców sezonowych

Wartości odżywcze owoców sezonowych

Opublikowano: 5 kwietnia, 2022 o 10:37 am

Najcieplejsza pora roku kojarzy się każdemu z nas nie tylko z wakacjami i długo wyczekiwanym urlopem, ale także z dojrzewającymi w słońcu zdrowymi i smacznymi owocami. Owoce letnie są doskonałym źródłem witamin i minerałów, w szczególności witaminy C.

Maliny – wartości odżywcze

Rozpowszechnione niemalże w całej Europie i Azji maliny, oprócz znanych walorów smakowych od dawna słyną także z właściwości leczniczych. Liście i owoce malin zawierają kwas salicylowy, stąd zastosowanie ich naparów i soków w leczeniu objawów przeziębienia. Maliny zawierają sporo olejków eterycznych (dających im charakterystyczny zapach i smak), będąc zarazem znakomitym źródłem pektyn- błonnika rozpuszczalnego, witaminy C i minerałów takich jak wapń, magnez i żelazo. Za sprawą dużej ilości garbników liście i owoce malin posiadają również właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.

Maliny – zawartość minerałów 100g

Wapń25.00 mg2 %
Miedź0.090 mg10 %
Żelazo0.69 mg4 %
Magnez22.00 mg6 %
Mangan0.670 mg29 %
Fosfor29.00 mg4 %
Potas151.00 mg3 %
Selen0.2 μg0 %
Sód1.00 mg0 %
Cynk0.42 mg4 %

Maliny – zawartość witamin 100g

Betaina0.8 mg
Cholina12.3 mg
Foliany, DFE21.00 μg 5 %
    Foliany21.00 μg
    Kwas foliowy0.00 μg
Niacyna0.598 mg4 %
Kwas pantotenowy0.329 mg7 %
Ryboflawina0.038 mg3 %
Tiamina0.032 mg3 %
Witamina A,2.00 μg 0 %
    Karoten, alfa16.00 μg
    Karoten, beta12.00 μg
    Kryptoksantyna, beta0.00 μg
    Luteina + zeaksantyna136.00  μg
    Likopen0.00  μg
    Retinol0.00 μg
Witamina B120.00 μg 0 %
    Witamina B12, dodana0.00 μg
Witamina B60.055 mg4 %
Witamina C26.2 mg29 %
Witamina D0.00 μg 0 %
Witamina E (alpha-tocopherol)0.87 mg4 %
    Witamina E, dodana0.00 mg
    Tokoferol, alfa0.87 mg
    Tokoferol, beta0.06 mg
    Tokoferol, delta1.04 mg
    Tokoferol, gamma1.42 mg
    Tokotrienol, alpha0.00 mg
    Tokotrienol, beta0.00 mg
    Tokotrienol, delta0.00 mg
    Tokotrienol, gamma0.00 mg
Witamina K7.8  μg 6 %

Czarna porzeczka

Wysoką zawartość witaminy C oraz pektyn mają także owoce porzeczek rozpowszechnionych w ogrodach naszej strefy klimatycznej. Owoce czarnej porzeczki zawierają cztery razy więcej kwasu askorbinowego niż symbol tej witaminy- pomarańcze, będąc zarazem cennym źródłem przeciwutleniaczy.

Czarna porzeczka – zawartość minerałów 100g

Wapń126.72 mg10 %
Miedź0.090 mg48 %
Żelazo2.71 mg15 %
Magnez51.84 mg13 %
Mangan0.497 mg22 %
Fosfor142.56 mg20 %
Potas1118.88 mg24 %
Selen1 μg2 %
Sód61.92 mg3 %
Cynk0.53 mg5 %

Czarna porzeczka – zawartość witamin 100g

Cholina15.3 mg
Foliany, DFE14.40 μg 4 %
    Foliany14.40 μg
    Kwas foliowy0.00 μg
Niacyna2.326 mg15 %
Ryboflawina0.204 mg16 %
Tiamina0.230 mg19 %
Witamina A,5.76 μg 1 %
    Karoten, alfa1.44 μg
    Karoten, beta61.92 μg
    Kryptoksantyna, beta1.44 μg
    Luteina + zeaksantyna136.00  μg
    Likopen0.00 μg
    Retinol0.00 μg
Witamina B120.00 μg 0 %
    Witamina B12, dodana0.00 μg
Witamina B60.426 mg33 %
Witamina C26.2 mg29 %
Witamina D0.00 μg 0 %
Witamina E (alpha-tocopherol)0.87 mg4 %
    Witamina E, dodana0.00 mg
    Tokoferol, alfa0.16 mg
Witamina K4.8 μg 4 %

Wiśnie

Lato to także czas zbiorów wiśni, znanych ze swojego cierpkiego kwaskowatego smaku. Roślina ta należy do różowatych i występuje w strefach klimatu umiarkowanego na półkuli północnej, głównie w Azji- stąd Japonia nazywana jest krajem kwitnącej wiśni. Nie każdy wie, że wydające słodkie owoce drzewa czereśniowe to odmiana wiśni ptasiej. Owoce wiśni zawierają znaczne ilości barwników będących przeciwutleniaczami, witaminy C i minerałów: wapnia, żelaza oraz potasu usuwającego nadmiar soli z organizmu.

Wiśnie – zawartość minerałów 100g

Wapń17.94 mg1 %
Miedź0.083 mg9 %
Fluor2.8 μg
Żelazo0.5 mg3 %
Magnez15.18 mg4 %
Mangan0.097 mg4 %
Fosfor28.98 mg4 %
Potas306.36 mg7 %
Selen0 μg0 %
Sód0.0 mg0 %
Cynk0.10 mg1 %

Wiśnie – zawartość witamin 100g

Cholina8.4 mg
Foliany, DFE5.52 μg 1 %
    Foliany5.52 μg
    Kwas foliowy0.00 μg
Niacin2.213 mg1 %
Ryboflawina0.276 mg5 %
Tiamina0.037 mg3 %
Witamina A,4.14 μg 0 %
    Karoten, alfa0.0 μg
    Karoten, beta52.44 μg
    Kryptoksantyna, beta0.00 μg
    Luteina + zeaksantyna117.30 μg
    Likopen0.00 μg
    Retinol0.00 μg
Witamina B120.00 μg 0 %
    Witamina B12, dodana0.00 μg
Witamina B60.068 μg 5 %
Witamina C9.7 mg11 %
Witamina D0.00  μg 0 %
Witamina E (alpha-tocopherol)0.10 mg0 %
    Witamina E, dodana0.00 mg
    Tokoferol, alfa0.10 mg
Witamina K2.9  μg 2 %

Jagody

Oprócz niepowtarzalnego smaku, cenne właściwości lecznicze posiadają także leśne jagody. Jagody znaleźć można w lasach o nisko porośniętym runie, najobficiej występują na obrzeżach i leśnych nasłonecznionych polanach, owocując w lipcu i sierpniu. Szacuje się, że 100 gram jagód dostarcza organizmowi 20% dziennego zapotrzebowania na witaminę C oraz około 5% dziennego zapotrzebowania na żelazo. Wysoka zawartość witaminy A w jagodach przyczynia się do poprawy widzenia po zmroku, stąd też na przestrzeni wieków uważane były za lek poprawiający wzrok. Te leśne drobne owoce zawierają znaczne ilości potasu, fosforu, wapnia i magnezu, a także duże ilości antyoksydantów opóźniających proces starzenia się komórek.

Przy takim bogactwie owoców, jakie serwuje nam lato, należy możliwie najlepiej wykorzystać właściwości owoców. Maliny, wiśnie, czereśnie, porzeczki i jagody stanowią skarbnice witamin, składników mineralnych i pektyn przy niewielkiej zawartości cukru, bądź właściwościach obniżających poziom cukru we krwi jak jagody. Zawarte w diecie owoce są doskonałym sposobem na uzupełnienie niedoborów składników mineralnych i witamin wspomagając jednocześnie utrzymanie szczupłej sylwetki.

Jagody – zawartość minerałów 100g

Wapń8.88 mg1 %
Miedź0.084 mg9 %
Żelazo0.41 mg2 %
Magnez8.88 mg2 %
Mangan0.497 mg22 %
Fosfor17.76 mg3 %
Potas113.96 mg2 %
Selen0.1 μg0 %
Sód1.48 mg0 %
Cynk0.24 mg2 %

Jagody – zawartość witamin 100g

Betaina0.3 mg
Cholina8.9 mg
Foliany, DFE8.88 μg 2 %
    Foliany8.88 μg
    Kwas foliowy0.00 μg
Niacyna0.619 mg4 %
Ryboflawina0.061 mg5 %
Tiamina0.055 mg3 %
Witamina A,4.44 μg 0 %
    Karoten, alfa0.0 μg
    Karoten, beta47.36 μg
    Kryptoksantyna, beta0.00  μg
    Luteina + zeaksantyna111.34 μg
    Likopen0.00 μg
    Retinol0.00 μg
Witamina B120.00 μg 0 %
    Witamina B12, dodana0.00 μg
Witamina B60.068 mg5 %
Witamina C9.7 mg11 %
Witamina D0.00  μg 0 %
Witamina E (alpha-tocopherol)0.84 mg4 %
    Witamina E, dodana0.00 mg
    Tokoferol, alfa0.84 mg
Witamina K28.6  μg 24 %

Bibliografia:
Pisoschi AM, Pop A. The role of antioxidants in the chemistry of oxidative stress: A review. Eur J Med Chem. 2015 Jun 5;97:55-74. doi: 10.1016/j.ejmech.2015.04.040. Epub 2015 Apr 22. PMID: 25942353.
https://www.nutritionvalue.org/

Czy artykuł okazał się pomocny?
TakNie

Serwis Szelazo.pl ma charakter edukacyjny. Mimo, że redakcja dokłada wszelkich starań co do jakości merytorycznej przedstawianych treści, wszelkie informacje nie stanowią porady medycznej i nie zastąpią wizyty u lekarza. Z tego powodu redakcja i wydawca serwisu nie mogą ponieść odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie, gdyż nie prowadzi konsultacji medycznej w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.