You are currently viewing 7 ziół i przypraw, które wzmacniają odporność

7 ziół i przypraw, które wzmacniają odporność

Opublikowano: 28 grudnia, 2021 o 10:14 pm

Poznaj zioła i przyprawy mające korzystny wpływ na odporność. Ich właściwości wiążą się m. in. z zawartością żelaza, które odgrywa ważną rolę w zwalczaniu bakterii i wirusów przez nasz układ immunologiczny. Jego niedobór objawia się większą podatnością na infekcje. oto lista siedmiu ziół i przypraw, które wzmacniają odporność.

Szałwia

Szałwia zawiera olejek lotny, w którego skład wchodzą m. in. tujon i kamfora. Jest także źródłem błonnika oraz witamin: z grupy B, A i K. Świeże liście są też zasobne w witaminę C. W szałwii znajdziesz również żelazo (aż 28,12 mg/100 g) oraz potas, cynk, wapń, mangan, miedź, magnez, fosfor, sód, bor, miedź i molibden. Dzięki temu „cudowne zioło” wpływa korzystnie na układ odpornościowy i kości, reguluje trawienie, ma działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne, przeciwcukrzycowe i uspokajające. Poprawia koncentrację, sprawdza się też w stanach nadmiernego pocenia się.

Napar z szałwii jest nieoceniony jako płyn do płukania gardła i jamy ustnej podczas anginy, w stanach zapalnych i ropnych dziąseł oraz skóry, a także przy oparzeniach. Pamiętaj jednak, że z uwagi na toksyczne działanie tujonu, wewnętrzne stosowanie szałwii powinno być ograniczone.

Gorczyca

Nasiona gorczycy używane są jako przyprawa i składnik musztardy, ale jada się również liście. Za jej ostry smak i zapach odpowiada synalbina z grupy glukozynolatów. Dzięki m. in. tym związkom, gorczyca wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Jej nasiona to bogate źródło minerałów – wapnia, magnezu, fosforu, potasu, manganu, miedzi, żelaza (9,21 mg/100 g), selenu i cynku. Są także zasobne w witaminy: A, E, z grupy B oraz kwasy tłuszczowe. Liście zawierają spore ilości potasu, wapnia i fosforu. Obecny jest w nich również magnez, błonnik oraz witaminy: A, K, C i kwas foliowy. W roślinie znajdziesz też związki o działaniu przeciwutleniającym. W konsekwencji gorczyca wzmocni Twoją odporność, serce i kości. Przyprawa pobudza również łaknienie i pomaga przy kłopotach trawiennych. Stosowana zewnętrznie przynosi ulgę w bólach mięśni. Ponadto zapobiega cukrzycy, sprzyja oczyszczeniu organizmu. Działa antyseptycznie.

Cynamon

Znajdziesz w nim olejek eteryczny, którego składnikiem jest m. in. eugenol. Nadaje on cynamonowi słodki zapach. Ponadto ma właściwości przeciwbólowe i antyseptyczne. Przyprawa jest także bogata w składniki mineralne – potas, wapń, mangan, żelazo (8,32 mg/100 g), cynk i magnez. Zawiera również błonnik, witaminy: A i z grupy B  oraz wiele związków antyoksydacyjnych, czyli chroniących organizm przed chorobami, za które odpowiedzialne są wolne rodniki.

Dzięki swoim właściwościom przeciwgrzybiczym, przeciwwirusowym i antybakteryjnym, cynamon korzystnie wpływa na odporność. Pobudza także apetyt, działa przeciwskurczowo, pomaga w problemach żołądkowych. Warto wiedzieć, że przyprawa ma najwyższy potencjał antyoksydacyjny spośród wszystkich produktów sklasyfikowanych w skali pojemności antyutleniającej ORAC.

Pieprz cayenne

Skarbnica prowitaminy A. Należy ona do witamin antyoksydacyjnych, czyli neutralizujących szkodliwe wolne rodniki. Działa ochronnie na nasz organizm i jest jednym z czynników zapobiegających miażdżycy oraz nowotworom oraz wzmacnia odporność. Pieprz kajeński zawiera także błonnik pokarmowy, witaminy: C, z grupy B, E, K i flawonoidy. Jest również zasobny w mangan, wapń, żelazo (7,80 mg/100 g), miedź, cynk, magnez, selen i potas.

Za ostry smak pieprzu odpowiada m. in. kapsaicyna. Ten fitozwiązek jest antyoksydantem, działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie oraz zmniejsza stężenie „złego” cholesterolu. W konsekwencji pieprz cayenne wzmacnia odporność, ma silne właściwości antyoksydacyjne, korzystnie wpływa na trawienie i układ sercowo-naczyniowy. Ponadto pomaga w oczyszczaniu organizmu, zwiększa metabolizm. Wspomoże także utratę masy ciała i złagodzi ból.

Mniszek lekarski

Mniszek lekarski to bogate źródło prowitaminy A. Oprócz tego, że „wymiata” ona z organizmu wolne rodniki, działa także ochronnie na nabłonek skóry i błon śluzowych. Mlecz jest również bogaty w witaminę K, która bierze m. in. udział w tworzeniu tkanki kostnej. Ponadto zawiera witaminy: z grypy B, E i C. Znajdziesz w nim również sporo składników mineralnych, takich jak wapń, fosfor mangan, magnez, kobalt, krzem, miedź, cynk, żelazo (3,10 mg/100 g), molibden i potas. W kwiatach mniszka lekarskiego znajdują się m. in. olejki eteryczne i flawonoidy. Korzeń zawiera kwasy organiczne i inulinę. Dzięki temu mlecz ma działanie żółciopędne, moczopędne i przeciwrobaczne. Korzystnie wpływa na odporność, trawienie i kości. Pomaga obniżyć stężenie cholesterolu i glukozy. Jest polecany przy anemii. Sięgaj po niego również, jeśli chcesz zrzucić dodatkowe kilogramy.

Czosnek

Zawiera allicynę, która ma m. in. działanie bakteriobójcze i przeciwutleniające, zmniejsza produkcję cholesterolu i obniża ciśnienie krwi. Właściwości zdrowotne czosnku związane są ponadto z obecnością błonnika, fitosteroli, lotnych związków bakteriobójczych, antyoksydantów i witaminy C. Bierze ona m. in. udział w podnoszeniu odporności organizmu oraz wspomaga wchłanianie żelaza. Czosnek to także bogate źródło minerałów, w tym potasu, żelaza (1,70 mg/100 g), wapnia, fosforu, magnezu, manganu, cynku i selenu. Dzięki temu ma on działanie bakteriobójcze, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe i przeciwpasożytnicze. Wzmacnia układ odpornościowy i obniża stężenie cholesterolu we krwi. Pomaga w problemach jelitowych, zapobiega cukrzycy oraz niektórym nowotworom. Uważa się, że podnosi libido zarówno kobiet, jak i mężczyzn. Dlatego dodaj go do randkowego menu!

Imbir

„Cudowny korzeń” wzmocnia odporność, ułatwia trawienie, wpływa na obniżenie „złego” cholesterolu oraz ciśnienia krwi. Imbir łagodzi również mdłości i pomaga w migrenie. Ma też działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwgorączkowe i antyoksydacyjne. Wpływa również pozytywnie na samopoczucie i koncentrację. Uważa się go także za afrodyzjak. Poprawia elastyczność skóry, dzięki czemu jest bardziej jędrna i młodzieńcza. Pomaga w trądziku. Olejek imbirowy wpływa na redukcję cellulitu.

Imbor stymuluje także wzrost włosów. Czemu to zawdzięczamy? Za smak, zapach i wiele walorów zdrowotnych imbiru odpowiedzialne są substancje, takie jak m. in. zingiberen i gingerole. Imbir jest też zasobny w witaminy z grupy B oraz mangan, miedź, magnez, cynk i żelazo. Zawiera również sporo potasu, który pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.

Czy artykuł okazał się pomocny?
TakNie

Serwis Szelazo.pl ma charakter edukacyjny. Mimo, że redakcja dokłada wszelkich starań co do jakości merytorycznej przedstawianych treści, wszelkie informacje nie stanowią porady medycznej i nie zastąpią wizyty u lekarza. Z tego powodu redakcja i wydawca serwisu nie mogą ponieść odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie, gdyż nie prowadzi konsultacji medycznej w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.