Opublikowano: 28 grudnia, 2021 o 10:14 pm
Poznaj zioła i przyprawy mające korzystny wpływ na odporność. Ich właściwości wiążą się m. in. z zawartością żelaza, które odgrywa ważną rolę w zwalczaniu bakterii i wirusów przez nasz układ immunologiczny. Jego niedobór objawia się większą podatnością na infekcje. oto lista siedmiu ziół i przypraw, które wzmacniają odporność.
Szałwia
Szałwia zawiera olejek lotny, w którego skład wchodzą m. in. tujon i kamfora. Jest także źródłem błonnika oraz witamin: z grupy B, A i K. Świeże liście są też zasobne w witaminę C. W szałwii znajdziesz również żelazo (aż 28,12 mg/100 g) oraz potas, cynk, wapń, mangan, miedź, magnez, fosfor, sód, bor, miedź i molibden. Dzięki temu „cudowne zioło” wpływa korzystnie na układ odpornościowy i kości, reguluje trawienie, ma działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne, przeciwcukrzycowe i uspokajające. Poprawia koncentrację, sprawdza się też w stanach nadmiernego pocenia się.
Napar z szałwii jest nieoceniony jako płyn do płukania gardła i jamy ustnej podczas anginy, w stanach zapalnych i ropnych dziąseł oraz skóry, a także przy oparzeniach. Pamiętaj jednak, że z uwagi na toksyczne działanie tujonu, wewnętrzne stosowanie szałwii powinno być ograniczone.
Gorczyca
Nasiona gorczycy używane są jako przyprawa i składnik musztardy, ale jada się również liście. Za jej ostry smak i zapach odpowiada synalbina z grupy glukozynolatów. Dzięki m. in. tym związkom, gorczyca wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Jej nasiona to bogate źródło minerałów – wapnia, magnezu, fosforu, potasu, manganu, miedzi, żelaza (9,21 mg/100 g), selenu i cynku. Są także zasobne w witaminy: A, E, z grupy B oraz kwasy tłuszczowe. Liście zawierają spore ilości potasu, wapnia i fosforu. Obecny jest w nich również magnez, błonnik oraz witaminy: A, K, C i kwas foliowy. W roślinie znajdziesz też związki o działaniu przeciwutleniającym. W konsekwencji gorczyca wzmocni Twoją odporność, serce i kości. Przyprawa pobudza również łaknienie i pomaga przy kłopotach trawiennych. Stosowana zewnętrznie przynosi ulgę w bólach mięśni. Ponadto zapobiega cukrzycy, sprzyja oczyszczeniu organizmu. Działa antyseptycznie.
Cynamon
Znajdziesz w nim olejek eteryczny, którego składnikiem jest m. in. eugenol. Nadaje on cynamonowi słodki zapach. Ponadto ma właściwości przeciwbólowe i antyseptyczne. Przyprawa jest także bogata w składniki mineralne – potas, wapń, mangan, żelazo (8,32 mg/100 g), cynk i magnez. Zawiera również błonnik, witaminy: A i z grupy B oraz wiele związków antyoksydacyjnych, czyli chroniących organizm przed chorobami, za które odpowiedzialne są wolne rodniki.
Dzięki swoim właściwościom przeciwgrzybiczym, przeciwwirusowym i antybakteryjnym, cynamon korzystnie wpływa na odporność. Pobudza także apetyt, działa przeciwskurczowo, pomaga w problemach żołądkowych. Warto wiedzieć, że przyprawa ma najwyższy potencjał antyoksydacyjny spośród wszystkich produktów sklasyfikowanych w skali pojemności antyutleniającej ORAC.
Pieprz cayenne
Skarbnica prowitaminy A. Należy ona do witamin antyoksydacyjnych, czyli neutralizujących szkodliwe wolne rodniki. Działa ochronnie na nasz organizm i jest jednym z czynników zapobiegających miażdżycy oraz nowotworom oraz wzmacnia odporność. Pieprz kajeński zawiera także błonnik pokarmowy, witaminy: C, z grupy B, E, K i flawonoidy. Jest również zasobny w mangan, wapń, żelazo (7,80 mg/100 g), miedź, cynk, magnez, selen i potas.
Za ostry smak pieprzu odpowiada m. in. kapsaicyna. Ten fitozwiązek jest antyoksydantem, działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie oraz zmniejsza stężenie „złego” cholesterolu. W konsekwencji pieprz cayenne wzmacnia odporność, ma silne właściwości antyoksydacyjne, korzystnie wpływa na trawienie i układ sercowo-naczyniowy. Ponadto pomaga w oczyszczaniu organizmu, zwiększa metabolizm. Wspomoże także utratę masy ciała i złagodzi ból.
Mniszek lekarski
Mniszek lekarski to bogate źródło prowitaminy A. Oprócz tego, że „wymiata” ona z organizmu wolne rodniki, działa także ochronnie na nabłonek skóry i błon śluzowych. Mlecz jest również bogaty w witaminę K, która bierze m. in. udział w tworzeniu tkanki kostnej. Ponadto zawiera witaminy: z grypy B, E i C. Znajdziesz w nim również sporo składników mineralnych, takich jak wapń, fosfor mangan, magnez, kobalt, krzem, miedź, cynk, żelazo (3,10 mg/100 g), molibden i potas. W kwiatach mniszka lekarskiego znajdują się m. in. olejki eteryczne i flawonoidy. Korzeń zawiera kwasy organiczne i inulinę. Dzięki temu mlecz ma działanie żółciopędne, moczopędne i przeciwrobaczne. Korzystnie wpływa na odporność, trawienie i kości. Pomaga obniżyć stężenie cholesterolu i glukozy. Jest polecany przy anemii. Sięgaj po niego również, jeśli chcesz zrzucić dodatkowe kilogramy.
Czosnek
Zawiera allicynę, która ma m. in. działanie bakteriobójcze i przeciwutleniające, zmniejsza produkcję cholesterolu i obniża ciśnienie krwi. Właściwości zdrowotne czosnku związane są ponadto z obecnością błonnika, fitosteroli, lotnych związków bakteriobójczych, antyoksydantów i witaminy C. Bierze ona m. in. udział w podnoszeniu odporności organizmu oraz wspomaga wchłanianie żelaza. Czosnek to także bogate źródło minerałów, w tym potasu, żelaza (1,70 mg/100 g), wapnia, fosforu, magnezu, manganu, cynku i selenu. Dzięki temu ma on działanie bakteriobójcze, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe i przeciwpasożytnicze. Wzmacnia układ odpornościowy i obniża stężenie cholesterolu we krwi. Pomaga w problemach jelitowych, zapobiega cukrzycy oraz niektórym nowotworom. Uważa się, że podnosi libido zarówno kobiet, jak i mężczyzn. Dlatego dodaj go do randkowego menu!
Imbir
„Cudowny korzeń” wzmocnia odporność, ułatwia trawienie, wpływa na obniżenie „złego” cholesterolu oraz ciśnienia krwi. Imbir łagodzi również mdłości i pomaga w migrenie. Ma też działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwgorączkowe i antyoksydacyjne. Wpływa również pozytywnie na samopoczucie i koncentrację. Uważa się go także za afrodyzjak. Poprawia elastyczność skóry, dzięki czemu jest bardziej jędrna i młodzieńcza. Pomaga w trądziku. Olejek imbirowy wpływa na redukcję cellulitu.
Imbor stymuluje także wzrost włosów. Czemu to zawdzięczamy? Za smak, zapach i wiele walorów zdrowotnych imbiru odpowiedzialne są substancje, takie jak m. in. zingiberen i gingerole. Imbir jest też zasobny w witaminy z grupy B oraz mangan, miedź, magnez, cynk i żelazo. Zawiera również sporo potasu, który pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.