You are currently viewing Zioła i suplementy na cukrzycę typu 2

Zioła i suplementy na cukrzycę typu 2

Opublikowano: 27 sierpnia, 2024 o 3:23 am

Cukrzyca typu 2 była kiedyś nazywana cukrzycą dorosłych, jednak coraz częściej stwierdza się ją u dzieci. Ta postać cukrzycy jest spowodowana opornością organizmu na insulinę lub w przypadku, gdy organizm nie wytwarza wystarczającej ilości insuliny. To powoduje, że poziom glukozy we krwi jest niezrównoważony.

Obecnie nie istnieje skuteczne lekarstwo na cukrzycę typu drugiego. Wiele osób jest w stanie samodzielnie kontrolować poziom glukozy we krwi za pomocą diety i ćwiczeń. Jednak w niektórych przypadkach lekarz może przepisać leki, które mogą regulować poziom cukru we krwi.

Niektóre z tych leków to:

  • terapia insulinowa
  • metformina
  • pochodne sulfonylomocznika
  • meglitynidy

Zdrowa dieta, aktywność fizyczna i utrzymanie prawidłowej wagi to pierwszy, a czasem najważniejszy element leczenia cukrzycy. Jeśli jednak to nie wystarczy, lekarz może zdecydować o farmakoterapi.

Poza leczeniem farmakologicznym, chorzy na cukrzycę stosują zioła i suplementy diety. Te alternatywne metody leczenia mają pomóc kontrolować poziom cukru we krwi, zmniejszać oporność na insulinę i zapobiegać powikłaniom związanym z cukrzycą. Niektóre suplementy okazały się obiecujące w badaniach na zwierzętach. Jednak obecnie istnieją nieliczne dowody naukowe na to, że ich stosowanie ma jakieś korzyści dla ludzi.

Stosowanie suplementów w leczeniu cukrzycy

Nie ma wątpliwości co do tego, że najlepiej jest dostarczać potrzebne składniki odżywcze wraz z dietą. Jednak najczęściej jest to niemożliwe i coraz więcej osób zwraca się w stronę stosowania suplementów diety. W rzeczywistości, według American Diabetes Association, diabetycy są bardziej skłonni do stosowania suplementów niż osoby, u których nie stwierdzono cukrzycy.

Warto przeczytać: Zioła, które pomagają w odchudzaniu

Stosowanie jakichkolwiek środków ziołowych lub witaminowych nie ma na celu zastąpienia standardowego leczenia cukrzycy. Takie postępowanie może również zagrozić zdrowiu. Dlatego konsultacja z lekarzem powinna poprzedzać zastosowanie jakichkolwiek suplementów. Niektóre z tych produktów mogą też wchodzić w interakcje z innymi preparatami lub nawet lekami. Tylko dlatego, że produkt jest naturalny, nie oznacza, że ​​jest bezpieczny w użyciu.

Cynamon

Medycyna chińska od setek lat używa cynamonu do celów leczniczych. Był przedmiotem wielu badań mających na celu określenie jego wpływu na poziom glukozy we krwi. Badanie z 2011 roku wykazało, że cynamon w postaci pełnej lub ekstraktu pomaga obniżyć poziom glukozy we krwi na czczo. Trwa więcej badań, ale cynamon jest obiecujący, jeśli chodzi o pomoc w leczeniu cukrzycy.

Chrom

Chrom jest podstawowym pierwiastkiem śladowym. Jest wykorzystywany w metabolizmie węglowodanów. Jednak badania nad wykorzystaniem chromu w leczeniu cukrzycy są mieszane. Niskie dawki są bezpieczne dla większości ludzi, ale istnieje ryzyko, że chrom może spowodować zbyt niski poziom cukru we krwi. Wysokie dawki mogą również powodować uszkodzenie nerek.

Witamina B1

Witamina B-1 jest również znana jako tiamina. Wiele osób z cukrzycą ma niedobór tiaminy. Może to przyczynić się do niektórych powikłań cukrzycy. Niski poziom tiaminy jest powiązany z chorobami serca i uszkodzeniem naczyń krwionośnych.

Tiamina jest rozpuszczalna w wodzie, dlatego trudno się wchłania do komórek. Jednak jej inna forma – benfotiamina, jest rozpuszczalna w tłuszczach i dzięki temu łatwiej przenika przez błony komórkowe. Istnieje wiele sprzecznych badan, co do właściwości tego związku.

Niektóre badania sugerują, że benfotiamina może zapobiegać powikłaniom cukrzycy, a w innych badaniach nie wykazano żadnych pozytywnych efektów.

Kwas alfa-liponowy

Kwas alfa-liponowy (ALA) jest silnym przeciwutleniaczem. Niektóre badania sugerują, że może to zmniejszyć stres oksydacyjny i obniżyć poziom cukru we krwi na czczo, oraz zmniejszyć insulinooporność. Potrzebne są jednak dalsze badania. Ponadto ALA należy przyjmować ostrożnie, ponieważ może obniżyć poziom cukru we krwi do niebezpiecznego poziomu.

Gorzki melon

Gorzki melon jest stosowany w leczeniu chorób związanych z cukrzycą w krajach takich jak Azja, Ameryka Południowa. Istnieje wiele danych na temat jego skuteczności w leczeniu cukrzycy w badaniach na zwierzętach i badaniach laboratoryjnych. Jednak istnieją ograniczone dane dotyczące gorzkiego melona u ludzi. Nie ma wystarczającej liczby badań a obecnie dostępne wyniki nie są wysokiej jakości.

Zielona herbata

Zielona herbata zawiera polifenole, które są przeciwutleniaczami. Głównym przeciwutleniaczem zielonej herbaty jest galusan epigallokatechiny (EGCG). Badania laboratoryjne sugerują, że EGCG może przynosić liczne korzyści zdrowotne, w tym:

  • mniejsze ryzyko chorób sercowo-naczyniowych
  • profilaktyka cukrzycy typu 2
  • lepsza kontrola glukozy
  • lepsza aktywność insuliny

Magnez

Magnez jest niezbędnym składnikiem odżywczym. Pomaga regulować ciśnienie krwi. Reguluje również wrażliwość na insulinę. Dodatkowy magnez może poprawić wrażliwość na insulinę u diabetyków.

Dieta bogata w magnez może również zmniejszyć ryzyko cukrzycy.

Naukowcy odkryli związek między wyższym spożyciem magnezu, niższymi wskaźnikami insulinooporności i cukrzycą.

Jak widać na tej liście jest wiele naturalnych suplementów, które można stosować w leczeniu cukrzycy. Jednak nawet w przypadku znanych i bezpiecznych peparatów ważne jest, aby porozmawiać z lekarzem przed dodaniem jakiegokolwiek suplementu lub witaminy do planu diety.

Istnieje wiele popularnych suplementów, które mogą mieć negatywne interakcje z lekami przeciwcukrzycowymi. Cynk jest jednym z popularnych suplementów, które mogą negatywnie wpływać na poziom glukozy we krwi.

Źródła

Wang, Z. Q., & Cefalu, W. T. (2010, April). Current concepts about chromium supplementation in type 2 diabetes and insulin resistance. Current Diabetes Reports, 10(2), 145-51. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20425574
Zinc: Interactions. mayoclinic.org/drugs-supplements/zinc/interactions/hrb-20060638
Type 2 diabetes: Treatment. mayoclinic.org/diseases-conditions/type-2-diabetes/diagnosis-treatment/treatment/txc-20169988
Type 2 diabetes: Overview. mayoclinic.org/diseases-conditions/type-2-diabetes/home/ovc-20169860
Szkudelski, T., & Szkudelska, K. (2011, January). Anti-diabetic effects of resveratrol. Annals of the New York Academy of Sciences. onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1749-6632.2010.05844.x/abstract
Rodriqguez-Moran, M., & Guerrero-Romero, F. (2011, September). Insulin secretion is decreased in non-diabetic individuals with hypomagnesaemia. Diabetes/Metabolism Research and Reviews, 27(6), 590-596
onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/dmrr.1206/abstract
Lee, T., & Dugoua, J. J. (2011, April). Nutritional supplements and their effect on glucose control. Current Diabetes Reports, 11(2), 142-148 link.springer.com/article/10.1007%2Fs11892-010-0175-6
Kim, H. M., & Kim, J. (2013, June). The effects of green tea on obesity and type 2 diabetes. Diabetes and Metabolism Journal, 37(3), 173-175 ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3689013/
Herbs, supplements and alternative medicines.
diabetes.org/living-with-diabetes/treatment-and-care/medication/other-treatments/herbs-supplements-and-alternative-medicines/
Kim, D. J., Xun, P., Liu, K., Loria, C., Yokota, K., Jacobs, D. R., & He, K. (2010, December). Magnesium intake in relation to systemic inflammation, insulin resistance, and the incidence of diabetes. Diabetes Care, 33(12), 2604-10. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20807870
Hafizur, R. M., Kabir, N., & Chishti, S. (2011, February). Modulation of pancreatic ß-cells in neonatally streptozotocin-induced type 2 diabetic rats by the ethanolic extract of Momordica charantia fruit pulp. Natural Product Research, 25(4),353-67 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21328131
Fraser, D. A., Diep, L. M., Hovden, I. A., Nilsen, K. B., Sveen, K. A., Seljeflot, I. Hanssen, K. F. (2012, May). The effects of long-term oral benfotiamine supplementation on peripheral nerve function and inflammatory markers in patients with type 1 diabetes: A 24-month, double-blind, randomized, placebo-controlled trial. Diabetes Care, 35(5),1095-7. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22446172
Dong, J. Y., Xun, P., He, K., & Qin, L. Q. (2011, September). Magnesium intake and risk of type 2 diabetes: meta-analysis of prospective cohort studies. Diabetes Care, 34(9),2116-22. Retrieved from
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21868780
Joseph, B., & Jini, D. (2013, April). Antidiabetic effects of Momordica charantia (bitter melon) and its medicinal potency. Asian Pacific Journal of Tropical Disease, 3(2), 93-102 ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4027280/
Davis, P. A., & Yokoyama, W. (2011, September). Cinnamon intake lowers fasting blood glucose: Meta-analysis. Journal of Medicinal Food, 14(9), 884-9 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21480806/
Brasnyo, P., Moinar, G. A., Mohas, M., Marko, L., Laczy, B., Cseh, J., … & Wittmann, I. 2011, Resveratrol improves insulin sensitivity, reduces oxidative stress and activates the Akt pathway in type 2 diabetic patients. The British Journal of Nutrition, 106(3), 383-9 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21385509
https://nyaspubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1749-6632.2010.05844.x
Balakumar, P., Rohilla, A. Krishan, P., Solairaj, P., & Thangathirupathi, A. (2010, February). The multifaceted therapeutic potential of benfotiamine. Pharmacological Research, 61, 482-488.

Czy artykuł okazał się pomocny?
TakNie

Serwis Szelazo.pl ma charakter edukacyjny. Mimo, że redakcja dokłada wszelkich starań co do jakości merytorycznej przedstawianych treści, wszelkie informacje nie stanowią porady medycznej i nie zastąpią wizyty u lekarza. Z tego powodu redakcja i wydawca serwisu nie mogą ponieść odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie, gdyż nie prowadzi konsultacji medycznej w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.