You are currently viewing Acerola – wiśnia z Barbadosu – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

Acerola – wiśnia z Barbadosu – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

Opublikowano: 4 października, 2022 o 9:16 pm

Wiśnie z Barbadosu to tropikalny owoc pochodzący z Karaibów i Ameryki Południowej. Znane również jako Acerola, można je znaleźć w dużej ilości na Bahamach i Bermudach. Owoc ten rośnie na dużym krzewie lub drzewie o krótkim pniu. Każde drzewo produkuje do 30 kilogramów wiśni, które mają słodko-kwaśny profil smakowy. Sam owoc wyrasta w szeroki kształt, gdy jest gotowy do zbioru. Każda wiśnia ma jasnoczerwoną, cienką skórkę i jest wypełniona sokiem. Można je jeść na surowo, ale wiele z nich ma cierpki smak. Ze względu na intensywnie czerwony kolor, wiśnie z Barbados są często używane do galaretek i dżemów, napojów alkoholowych, takich jak wino, deserów, takich jak lody, ciasta oraz syropów i sosów. Wiśnie z Barbados są niskokaloryczne i są jednym z owoców o największej zawartości witaminy C.

Dlaczego wiśnia z Barbados jest tak popularna?

Acerola jest najbardziej znana z tego, że jest niezwykle bogata w witaminę C. Z tego powodu jest często używana do zapobiegania przeziębieniu lub grypie. Jest również wykorzystywana jako antyoksydacyjny składnik odżywczy. Wraz z witaminą C, acerola może być przyjmowana w celu zwiększenia odporności.

Podobnie jak oczar wirginijski, acerola jest środkiem ściągającym. Może to być pomocne w leczeniu wyprysków skórnych, promowaniu elastyczności skóry i wspomaganiu problemów trawiennych. Może być nawet stosowany jako antybakteryjny płyn do płukania ust. Inne zastosowania aceroli obejmują:

  • antydepresyjne
  • przeciwgrzybicze
  • wytrzymałość sportowa
  • biegunka
  • dyzenteria
  • środek ściągający na skórę (krem)

Korzyści zdrowotne Aceroli

Ze względu na rzekome korzyści zdrowotne, wiśnie z Barbadosu można znaleźć nie tylko w produktach spożywczych. Na przykład można je znaleźć w kremach, balsamach i produktach do pielęgnacji skóry, ponieważ są one dość popularne w przemyśle kosmetycznym. Brakuje jednak danych na ten temat. Większość badań ma ograniczony zakres i jest przeprowadzana na myszach laboratoryjnych, a nie na ludziach.

Jedzenie Aceroli chroni przed niedoborem witaminy C

Witamina C pomaga w optymalizacji układu odpornościowego, wspomaga wzrost mięśni i kolagenu oraz wspomaga zdolność organizmu do wchłaniania żelaza występującego w roślinach, zwanego również żelazem niehemowym. Ostry niedobór witaminy C prowadzi z czasem do szkorbutu. Początkowe objawy mogą pojawić się w ciągu miesiąca i mogą obejmować zmęczenie, złe samopoczucie i zapalenie dziąseł. Badania wykazały, że witamina C zawarta w aceroli jest lepiej wchłaniana w organizmie człowieka niż syntetyczny kwas askorbinowy, dlatego suplementy z owoców i koncentratów owocowych aceroli mogą być atrakcyjną alternatywą dla osób z niedoborem witaminy C.

Właściwości przeciwstarzeniowe

Wysoki poziom antyoksydantów w wiśniach acerola ma korzystny wpływ na oczyszczanie organizmu z niebezpiecznych toksyn i substancji, które powodują jego rozpad. Karotenoidy zawarte w wiśni acerola pomagają chronić zdrowie oczu i poprawiają zdrowie skóry, a bioflawonoidy pomagają zwiększyć funkcje poznawcze i zapobiegają pojawieniu się innych chorób związanych z wiekiem.

Wzmacnia odporność

Wiśnie Acerola mają jedną z najwyższych zawartości witaminy C, przebijając jedynie camu camu. Osoby, które chcą szybko wzmocnić swój układ odpornościowy, powinny włączyć kilka wiśni aceroli do swojej cotygodniowej diety i zobaczyć, jak bardzo poprawi się ich samopoczucie! Witamina C stymuluje produkcję białych krwinek, które stanowią podstawową linię obrony organizmu przed obcymi czynnikami i patogenami. Ponadto witamina C jest kluczowym składnikiem kolagenu, co oznacza, że Twoje ciało może się szybciej leczyć, naprawiając komórki, naczynia krwionośne, narządy i tkanki z choroby lub urazu.

Acerola może pomóc w zapobieganiu otyłości

Około 42,4% dorosłych na świecie jest uważanych za otyłych, zgodnie z danymi opracowanymi przez U.S. Centers for Disease Control and Prevention w latach 2017 do 2018. Otyłość ma związek z takimi chorobami jak choroby serca, udar, cukrzyca typu 2 i niektóre rodzaje raka. Są to jedne z wiodących przyczyn przedwczesnych zgonów, którym można skutecznie zapobiegać.

W badaniu z 2017 roku opublikowanym w Molecular Neurobiology acerola odwróciła niektóre z zaburzeń metabolizmu spowodowanych otyłością u myszy. Jednak potrzeba więcej badań u ludzi, aby stwierdzić, że sok z aceroli pomaga w otyłości.

Jedzenie wiśni z Barbados wspiera funkcjonowanie wątroby

W badaniu z 2013 roku myszom laboratoryjnym podawano ekstrakty roślinne z wiśni z Barbados. Naukowcy następnie badali potencjał soku owocowego w zakresie ochrony przed uszkodzeniami oksydacyjnymi spowodowanymi stresem wywołanym przez alkohol. Naukowcy stwierdzili, że sok z aceroli był w stanie zapobiec uszkodzeniom wątroby wywołanym przez alkohol u myszy.

W innym badaniu przeprowadzonym w 2020 roku na myszach, które miały niealkoholową stłuszczeniową chorobę wątroby, acerola poprawiła metabolizm lipidów i funkcję mitochondriów, jednocześnie zmniejszając stan zapalny i stres oksydacyjny. Jednak więcej badań musi być przeprowadzonych u ludzi, aby potwierdzić wszelkie korzyści zdrowotne.

Acerola pomaga w trawieniu

Chociaż wiśnie aceroli nie zawierają tak dużo błonnika jak wiele innych owoców, to jednak jest on obecny w znacznej ilości i zdecydowanie może pomóc w poprawie zdrowia układu trawiennego. Błonnik pokarmowy ułatwia przechodzenie pokarmu przez przewód pokarmowy, co łagodzi zaparcia, wzdęcia, biegunki, skurcze i poważniejsze problemy, takie jak wrzody żołądka. Ponadto błonnik pomaga nawet oczyścić serce z niebezpiecznego cholesterolu.

Sposoby spożywania aceroli

Możesz mieć wiśnie aceroli lub liście rośliny dla jego korzyści. Wiśnie są słodkie i pachnące i mogą być spożywane na surowo lub gotowane. Oto kilka sposobów, jak dodać acerolę do swoich posiłków.

  • Możesz dodać wiśnię do swoich sałatek i smoothies.
  • Dodaj kilka wiśni aceroli do swojego soku, aby uzyskać słodki smak.
  • Jeśli lubisz jogurt, możesz go uzupełnić o trochę aceroli.

Acerola lub wiśnia barbadoska rozkłada się bardzo szybko, przeważnie w ciągu 4-5 dni od zbiorów, dlatego jest również dostępna w formach suplementów:

  • Acerola w kapsułkach
  • Proszek z wiśni aceroli
  • Acerola płynny ekstrakt

Czy jedzenie aceroli powoduje alergie?

Doniesienia o alergii na wiśnie Barbados są bardzo ograniczone i związane z reakcjami alergicznymi w obrębie jamy ustnej. Istnieje jedno opublikowane doniesienie o reakcji alergicznej na sok jabłkowy, który zawierał ekstrakt z aceroli. U pacjenta rozwinęła się wysypka z zaczerwienieniem skóry, świądem, trudnościami w oddychaniu i tachykardią pięć minut po wypiciu szklanki soku. Jeśli po spożyciu surowych owoców i warzyw wystąpią u Ciebie objawy takie jak swędzenie w ustach, drapanie w gardle, obrzęk wokół ust lub warg, czy swędzenie uszu, umów się na wizytę u alergologa, aby ustalić czy masz zespół alergii jamy ustnej.

Czy spożywanie aceroli może mieć skutki uboczne?

Możliwe jest przejedzenie i spożycie zbyt dużej ilości aceroli. Podobnie jak w przypadku suplementu witaminy C, głównym skutkiem ubocznym są zaburzenia trawienia. Aby uniknąć problemów lub dyskomfortu, należy przyjmować miligramowe dawki aceroli podobnie jak każdy suplement witaminy C, lub spożywać racjonalne ilości jedzenia. Jeśli istnieją jakiekolwiek wskazówki na etykiecie suplementu, należy się do nich stosować. Należy pamiętać, że suplementy nie są monitorowane pod względem jakości, czystości, opakowania lub dawkowania. Dlatego zawsze wybieraj suplementy od renomowanego producenta.

Bibliografia:
Acerola (West Indian cherry), raw. FoodData Central. U.S. Department of Agriculture.
National Institutes of Health Office of Dietary Supplements. Vitamin C: Fact sheet for health professionals.
Prakash A, Baskaran R. Acerola, an untapped functional superfruit: a review on latest frontiers. J Food Sci Technol. 2018;55(9):3373-3384. doi:10.1007/s13197-018-3309-5
Centers for Disease Control and Prevention. Adult obesity facts.
Leffa DD, Rezin GT, Daumann F, et al. Effects of acerola (Malpighia emarginata DC.) juice intake on brain energy metabolism of mice fed a cafeteria diet. Mol Neurobiol. 2017;54(2):954-963. doi:10.1007/s12035-016-9691-y
Gomes Rochette NF, Mota EF, Nunes-Pinheiro DCS, et al. Effect of the pretreatment with acerola (Malpighia emarginata DC.) juice on ethanol-induced oxidative stress in mice – Hepatoprotective potential of acerola juice. Free Radic Antiox. 2013:S2231253613000489. doi:10.1016/J.FRA.2013.10.004
Hu Y, Yin F, Liu Z, et al. Acerola polysaccharides ameliorate high-fat diet-induced non-alcoholic fatty liver disease through reduction of lipogenesis and improvement of mitochondrial functions in mice Food Funct. 2020;11(1):1037-1048. doi:10.1039/C9FO01611B
Sato Y, Uchida E, Aoki H, et al. Acerola (Malpighia emarginata DC.) juice intake suppresses uvb-induced skin pigmentation in smp30/gnl knockout hairless mice. Slominski AT, ed. PLoS ONE. 2017;12(1):e0170438. doi:10.1371/journal.pone.0170438
Allergy information for: Acerola (Malpighia glabra). University of Manchester.
Raulf-Heimsoth M, Stark R, Sander I, et al. Anaphylactic reaction to apple juice containing acerola: Cross-reactivity to latex due to prohevein. J Allergy Clin Immunol. 2002;109(4):715-716. doi:10.1067/mai.2002.122464

Czy artykuł okazał się pomocny?
TakNie

Serwis Szelazo.pl ma charakter edukacyjny. Mimo, że redakcja dokłada wszelkich starań co do jakości merytorycznej przedstawianych treści, wszelkie informacje nie stanowią porady medycznej i nie zastąpią wizyty u lekarza. Z tego powodu redakcja i wydawca serwisu nie mogą ponieść odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie, gdyż nie prowadzi konsultacji medycznej w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.