You are currently viewing Roszponka – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne

Roszponka – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne

Opublikowano: 28 kwietnia, 2022 o 6:35 pm

Roszponka warzywna (Valerianella locusta), znana również jako sałata polna lub kocia trawa, to dziko rosnące warzywa o zastosowaniu kulinarnym. Roszponka ma zielone liście i jest uprawiana głównie w takich krajach, jak Francja, Niemcy i Włochy. Charakteryzuje się wysokimi wartościami odżywczymi i wieloma zaletami zdrowotnymi.

Roszponka to małe listki w pęczkach o wysokości od dziesięciu do trzydziestu centymetrów, spożywane od czasów starożytnych, obecnie dodawane do przepisów kulinarnych i sałatek, co zwiększyło ich popularność, uprawę i spożycie. Roszponka mylnie jest uważana za sałatę, ze względu na jej angielską nazwę lamb’s lettuce. Jednak roszponka należy do rodziny kozłkowatych, tak samo jak znane zioło o działaniu uspokajanym, czyli kozłek lekarski. Stąd nazwa Valerianella. Jednak roszponka nie zawiera żadnych substancji aktywnych.

50 gramów surowej roszponki zawiera 12 kalorii, 1,12 grama białka, 0,22 grama tłuszczu całkowitego i 2,02 grama węglowodanów. W tej samej ilości znajduje się 199 µg, 21,4 mg witaminy C, 1,22 mg żelaza, 0,153 mg witaminy B6, 0,201 mg manganu, 0,075 mg miedzi i 257 mg potasu.

Roszponka zawiera dużo witaminy C

Roszponka jest bogata w ten ważny składnik odżywczy. W przeliczeniu na 100g, roszponka zawiera prawie tyle samo witaminy C, co sok z cytryny!

Witamina C jest prawdopodobnie najlepiej znana ze swojego działania przeciwutleniającego, ale odgrywa również kluczową rolę w wielu innych funkcjach organizmu. Na przykład, pomaga organizmowi produkować kolagen, białko, które pomaga utrzymać gładką skórę, mocne kości, zęby i tętnice. Ponadto, spożywanie większej ilości pokarmów bogatych w witaminę C – takich jak sałata mache – jest jednym ze sposobów na zapobieganie przeziębieniu.

Właściwości zdrowotne roszponki

Roszponka jest magazynem wielu fitoskładników, które mają właściwości prozdrowotne i zapobiegające chorobom. Świeże liście o masie 3,5 oz (100 g) zawierają tylko 16 kalorii. Ponadto liście zawierają dużą ilość błonnika. Dietetycy często zalecają spożywanie tej zieleniny w programach żywieniowych mających na celu obniżenie cholesterolu i redukcji wagi.

Świeże liście roszponki są bogatym źródłem wielu ważnych witamin antyoksydacyjnych, takich jak witamina A, witamina C oraz polifenolowych przeciwutleniaczy flawonoidowych, takich jak luteina, zeaksantyna i β-karoten. Związki te działają ochronnie poprzez neutralizowanie wolnych rodników i reaktywnych form tlenu (ROS), które odgrywają ważną rolę w procesie starzenia się i w różnych procesach chorobowych.

Zeaksantyna, ważny karotenoid żywieniowy, jest selektywnie wchłaniana do plamki żółtej siatkówki oka, gdzie pełni funkcje przeciwutleniające i ochronne przed promieniowaniem UV. W ten sposób pomaga chronić przed chorobą plamki żółtej związaną z wiekiem, zwłaszcza u osób starszych.

Roszponka jest doskonałym źródłem witaminy K. 100 g świeżej zieleniny roszponki zapewnia 41% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Witamina K odgrywa istotną rolę we wzmacnianiu masy kostnej poprzez promowanie aktywności osteoblastycznej w kościach. Ponadto odgrywa ona ważną rolę u pacjentów z chorobą Alzheimera, ograniczając uszkodzenia neuronów w mózgu.

Roszponka zawiera również duże ilości wielu witamin z grupy B, takich jak witamina B6 (pirydoksyna), tiamina (witamina B-1), ryboflawina, foliany i niacyna. Foliany pomagają zapobiegać wadom cewy nerwowej u noworodków. Liście roszponki zawierają niewielkie ilości witaminy C. Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, który pomaga organizmowi w rozwijaniu odporności na czynniki zakaźne i usuwaniu szkodliwych wolnych rodników tlenowych.

Liście sałaty roszponkowej zawierają również dużą ilość minerałów, takich jak potas, mangan, magnez, miedź i cynk. Potas jest ważnym składnikiem komórek i płynów ustrojowych, który pomaga kontrolować rytm serca i ciśnienie krwi. Organizm ludzki używa manganu i miedzi jako kofaktora enzymu antyoksydacyjnego – dysmutazy ponadtlenkowej. Miedź jest również niezbędna do produkcji czerwonych krwinek. Cynk jest kofaktorem dla wielu enzymów regulujących wzrost i rozwój, trawienie i syntezę kwasów nukleinowych.

Spożywanie roszponki w diecie pomaga zapobiegać osteoporozie (osłabieniu kości) i anemii z niedoboru żelaza.

Ponadto uważa się, że jej miękkie liście chronią organizm ludzki przed chorobami układu krążenia oraz nowotworami okrężnicy i prostaty.

Kupno roszponki – na co zwracać uwagę

Roszponka uprawiana w szklarniach jest dostępna przez cały rok. Zieloną roszponkę uprawianą na polu można często znaleźć w sklepach specjalistycznych i na targach rolnych. Roszponka jest najsmaczniejsza od maja do listopada. Roszponka jest zwykle sprzedawana w małych pęczkach, z wciąż przytwierdzonym korzeniem, często jako mieszanka zielonych sałat. Należy szukać jasnych, żywo zielonych, aksamitnych liści. Należy wybierać liście świeże, zielone, sprężyste i błyszczące. Unikaj liści wiotkich, które straciły część swojej zielonej barwy i mają żółte przebarwienia. Przechowywanie roszponki Roszponka szybko się psuje, jeśli nie jest przechowywana w odpowiednich warunkach. Dlatego najlepiej zużyć roszponkę zaraz po zakupie. W przeciwnym razie powinna być przechowywana zawinięta w papierowy ręcznik, w luźno zamkniętej plastikowej torbie w lodówce do 2 dni.

Sposób przygotowania i podawania

Roszponka jest bardzo krucha i delikatna w smaku. Aby ją przygotować, należy przyciąć korzonki. Tuż przed podaniem umyć delikatnie liście w zimnej wodzie, w razie potrzeby zmieniając wodę. Nie należy moczyć liści. Liście należy dokładnie osuszyć. Łyżeczkowate liście mają wspaniały orzechowy smak, który dobrze komponuje się z innymi łagodnymi liśćmi. Aby uzyskać lepszy smak, należy przyprawiać je dopiero w momencie podawania. Zielenina ta najlepiej nadaje się do stosowania na surowo w sałatkach i jako dekoracja, choć często jest duszona w lekkich sosach lub gotowana na parze. Nie należy używać warzyw ani sosów typu vinegrette o zbyt mocnym smaku, aby nie zrujnować łagodnego smaku zieleniny. Olej z orzechów z dodatkiem soku z cytryny i soli wydobędzie delikatny smak roszponki.

Czy artykuł okazał się pomocny?
TakNie

Serwis Szelazo.pl ma charakter edukacyjny. Mimo, że redakcja dokłada wszelkich starań co do jakości merytorycznej przedstawianych treści, wszelkie informacje nie stanowią porady medycznej i nie zastąpią wizyty u lekarza. Z tego powodu redakcja i wydawca serwisu nie mogą ponieść odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie, gdyż nie prowadzi konsultacji medycznej w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.