Opublikowano: 26 listopada, 2021 o 11:37 am
Proces krzepnięcia krwi jest mechanizmem, który zapobiega nadmiernemu krwawieniu w trakcie skaleczenia. Krzepnięcie jest ściśle kontrolowane, aby krew nie gęstniała w naczyniach krwionośnych. W przeciwnym wypadku dochodziłoby do blokowania przepływu krwi, co mogłoby uszkadzać najbardziej wrażliwe narządy organizmu.
Badanie krzepliwości krwi
Testy krzepnięcia mierzą zdolność krwi do krzepnięcia i czas krzepnięcia. Testy mogą pomóc lekarzowi ocenić ryzyko nadmiernego krwawienia lub rozwoju zakrzepów (zakrzepicy) gdzieś w naczyniach krwionośnych.
Po co wykonuje się testy krzepnięcia?
Zaburzenia krzepnięcia – zarówno nadmierna jak i zbyt niska krzepliwość krwi mogą prowadzić do licznych zaburzeń funkcjonowania organizmu. Nawet bardzo proste testy mierzące krzepliwość krwi mogą dostarczyć wiele przydatnych informacji o stanie zdrowia pacjenta. Wyróżnia się wiele chorób, które prowadzą do zaburzeń krzepnięcia krwi:
- choroby wątroby
- trombofilia – nadmierne krzepnięcia
- hemofilia – niedobór czynników krzepnięcia
Testy krzepnięcia są w szczególności zalecane osobom, które regularnie przyjmują leki. Wiele substancji aktywnych może wpływać na poziom różnych czynników we krwi, zmieniając tym samym jej krzepliwość. Również standardem jest wykonywanie testów krzepnięcia przed nawet niewielkimi zabiegami chirurgicznymi. Znając wyniki lekarz może przygotować się na ewentualne wzmożone krwotoki.
Rodzaje testów krzepnięcia
Pełna morfologia
Pełna morfologia należy do najbardziej podstawowych badan krwi i wykonuje się ją rutynowo wraz z każdym innym testem. Pozwala ona na zbadanie ilości płytek krwi (trombocytów), które pełnia istotną funkcję w procesach krzepnięcia. Zarówno zbyt niski jak i zbyt wysoki poziom płytek krwi wywołuje zaburzenia krzepnięcia.
Czas protrombinowy
Czas protrombinowy jest kolejnym typowym testem, który pozwala na analizę krzepliwości krwi. Test ten mierzy jak długo trwa powstanie prawidłowego skrzepu krwi – zazwyczaj zajmuje to 25-30 sekund. Jest to badanie kompleksowe, które analizuje efekt działania wszystkich czynników zaangażowanych w proces krzepnięcia i stanowi punkt wyjścia do bardziej dokładnych analiz.
Test stężenia czynnika V
Test stężenia czynnika V, który jest jednym z czynników krzepnięcia, pozwala na zbadanie dokładnej przyczyny zaburzeń krzepliwości. Niedobór tego czynnika może wskazywać na chorobę wątroby i sugeruje dalsze, bardziej dokładne badania.
Poziom fibrynogenu
Badanie poziomu fibrynogenu jest kolejnym testem, który pośrednio na cel bierze wątrobę – to waśnie w tym miejscu powstaje fibrynogen. Białko to jest ostatnim czynnikiem uczestniczącym w aktywacji krzepnięcia krwi i przekształca się w fibrynę – właściwy składnik skrzepu.
Bibliografia:
Winter WE, Flax SD, Harris NS. Coagulation Testing in the Core Laboratory. Lab Med. 2017 Nov 8;48(4):295-313.
Raber MN. Coagulation Tests. W: Walker HK, Hall WD, Hurst JW. Clinical Methods: The History, Physical, and Laboratory Examinations. 3rd edition. Boston: Butterworths; 1990. Rozdział 157.