Opublikowano: 26 stycznia, 2021 o 2:09 am
Chcesz zostać mamą? Dowiedz się, co zmienić w diecie i stylu życia, aby zwiększyć szansę na zajście w ciążę i zmniejszyć ryzyko niepowodzenia w jej wczesnym okresie.
Przygotuj i zaplanuj ciążę
Warto pamiętać, że:
- Zdrowie dziecka zaczyna się jeszcze przed zajściem w ciążę.
- Zrób badanie kontrolne przed ciążą, aby upewnić się, że twoje ciało jest gotowe do ciąży. Podczas kontroli podziel się historią zdrowia swojej rodziny z lekarzem.
- Przyjmuj suplement witaminowy zawierający 400 mikrogramów kwasu foliowego każdego dnia, aby zapobiec wadom wrodzonym mózgu i kręgosłupa u dziecka.
- Uzyskaj zdrową wagę przed zajściem w ciążę. Jedz zdrowo i codziennie rób coś aktywnego.
- Nie pal, nie pij alkoholu, nie nadużywaj ulicznych lub na receptę narkotyków. Wszystko to może zaszkodzić dziecku, gdy zajdziesz w ciążę.
Jak przygotować się do zajścia w ciążę?
Przygotowania do zajścia w ciążę rozpocznij 3-6 miesięcy przed planowanym poczęciem. Zacznij od wizyty kontrolnej u ginekologa, wprowadź w życie jego wskazówki i wykonaj zlecone badania. Może to być np. morfologia czy USG narządu rodnego. Prawdopodobnie lekarz zleci Ci również badanie poziomu przeciwciał przeciw wybranym wirusom, co pozwoli na sprawdzenie Twojej odporności i podjęcie decyzji odnośnie szczepień profilaktycznych. Kobietom planującym ciążę zaleca się przede wszystkim szczepienia przeciwko różyczce, śwince, grypie, ospie i wirusowemu zapaleniu wątroby typu B. Zakażenie wirusami tych chorób w ciąży może wiązać się z ryzykiem rozwoju wad płodu, poronienia, przedwczesnego porodu, czy nawet zgonu dziecka. Pamiętaj, że w niektórych przypadkach zalecana jest kilkumiesięczna przerwa między szczepieniem a zajściem w ciążę.
W okresie prekoncepcyjnym skonsultuj się także ze stomatologiem, ponieważ u kobiet w ciąży nasilają się zmiany próchnicze i choroby przyzębia. Jeśli istnieje taka potrzeba, przeprowadź badania diagnostyczne. Powinnaś wiedzieć, że kobietom w stanie błogosławionym z reguły odradza się wykonywanie zdjęć rentgenowskich, ponieważ promieniowanie może mieć niekorzystny wpływ na płód.
Zmiana stylu życia przed zajściem w ciążę
Co zmienić w stylu życia? Przede wszystkim zrezygnuj z alkoholu i rzuć palenie. Namów do tego także partnera. Udowodniono, że stosowanie używek może zmniejszać płodność zarówno kobiety, jak i mężczyzny. Zapewne już wiesz, że picie alkoholu i palenie papierosów w ciąży – ze względu na negatywny wpływ na jej przebieg i rozwój płodu – jest niewskazane.
Kolejnym czynnikiem wpływającym na Twoją płodność jest masa ciała. Zarówno niedowaga, jak i nadwaga oraz otyłość, mogą spowodować zaburzenia owulacji, z czym wiążą się trudności z zajściem w ciążę. Sprawdź, czy Twoja waga jest prawidłowa dzięki tzw. Body Mass Index (BMI). Aby obliczyć BMI należy masę ciała w kg podzielić przez wzrost w metrach do kwadratu. BMI mniejsze niż 18,5 oznacza niedowagę, wynik pomiędzy 18,5 – 24,9 to prawidłowa masa ciała, 25 – 29,9 oznacza nadwagę, a powyżej 30 – otyłość. Zwróć uwagę, że im wyższy jest Twój wskaźnik BMI przed ciążą, tym mniej powinnaś przytyć w czasie ciąży.
Jeśli masz nadwagę lub cierpisz na otyłość, w porozumieniu z lekarzem i dietetykiem ustal optymalny spadek wagi i zaplanuj odpowiedni jadłospis. Na konsultację u specjalisty, warto zdecydować się również jeśli do czasu podjęcia decyzji o ciąży odchudzałaś się i stosowałaś diety eliminacyjne. Pamiętaj, że niedobór składników odżywczych u matki może mieć wpływ na występowanie poronień oraz wad rozwojowych u dziecka.
W dbaniu o prawidłową wagę pomoże Ci umiarkowana aktywność fizyczna (specjaliści zalecają np. pływanie), jak i zbilansowana dieta. Komponuj swój jadłospis zgodnie z zasadami Piramidy Zdrowego Żywienia. Zwróć uwagę, aby w diecie Twojej i partnera znalazły się produkty zawierające kwas foliowy. Występuje on m. in. w zielonych warzywach, takich jak sałata, szpinak, kapusta, natka pietruszki, brokuły, brukselka. Znajdziesz go także w kalafiorze, fasoli, pomarańczach, pomidorach, płatkach owsianych, pełnoziarnistym pieczywie, otrębach, mleku i jego przetworach, jajach oraz tłustych rybach.
Znaczenie kwasu foliowego dla prawidłowego przebiegu ciąży
Powinnaś wiedzieć, że kwas foliowy z pożywienia jest trudno przyswajalny. Dlatego na co najmniej miesiąc przed planowanym poczęciem zaleca się jego suplementację lepiej wchłanianymi farmaceutykami. Należy ją kontynuować do końca 2 trymestru ciąży. Pamiętaj, że suplementacja kwasu foliowego zmniejsza ryzyko wystąpienia wad wrodzonych układu nerwowego (tzw. wad cewy nerwowej) u dziecka. Wady te powstają w pierwszych 4 tygodniach rozwoju zarodka, stąd zalecenie by przyjmowanie kwasu foliowego zacząć jeszcze przed ciążą. Pomocne dla Ciebie może być także stosowanie suplementu żelaza. Decydując się na preparat żelaza, wybierz produkt zawierający dobrze tolerowany i wchłaniany chelat, taki jak Szelazo+SR.
Pamiętaj również, aby unikać stresu. Zadbaj także o odpowiednie środowisko w miejscu pracy, wyeliminuj z niego czynniki, które mogłyby zaszkodzić ciąży. Jeśli chorujesz przewlekle i przyjmujesz na stałe leki, upewnij się u lekarza prowadzącego, czy nie mają one negatywnego wpływu na płód.