Opublikowano: 17 grudnia, 2025 o 1:33 pm
Zapotrzebowanie każdego z nas na żelazo jest inne i uzależnione od wielu czynników. Najwięcej tego pierwiastka potrzebują kobiety w ciąży, które powinny spożywać 27 mg żelaza na dobę. W żywności znajdują się dwa rodzaje żelaza. Żelazo hemowe znajdziemy w produktach odzwierzęcych. Jest ono łatwiej przyswajalne przez nasz organizm. Z kolei żelazo niehemowe, zawarte przede wszystkim w pokarmach roślinnych, wchłania się gorzej. Jeśli chcemy zwiększyć jego przyswajalność należy bogate w nie produkty spożywać razem z tymi zawierającymi witaminę C.
Zawartość żelaza w produktach tabela
W poniższej tabeli przedstawiamy zawartość żelaza w wybranych produktach, będących dobrym źródłem tego pierwiastka.
Zawartość żelaza w wybranych produktach tabela
| Nasiona lnu | 17.1 mg/100g |
| Pestki dyni | 15 mg/100g |
| Soja | 8.9 mg/100g |
| Otręby pszenne | 14.9 mg/100g |
| Fasola biała | 6.9 mg/100g |
| Mak | 8.1 mg/100g |
| Zarodki pszenne | 9 mg/100g |
| Wątróbka kurczaka | 9.5 mg/100g |
| Żółtko jaja | 7.2 mg/100g |
| Orzechy pistacjowe | 6.9 mg/100g |
| Soczewica | 5.8 mg/100g |
| Pietruszka (liście) | 5 mg/100g |
| Kasza jaglana | 4.8 mg/100g |
| Groch suchy | 4.7 mg/100g |
| Wołowina | 3.1 mg/100g |
| Mąka żytnia | 3.4 mg/100g |
| Sardynki w puszce | 2 mg/100g |
| Szpinak | 1.6 mg/100g |
| Łosoś | 1.29 mg/100g |
| Makaron ugotowany | 2.3 mg/100g |
| Suszone morele | 3 mg/100g |
| Tofu | 2.92 mg/100g |
| Brokuły (gotowane) | 0.56 mg/100g |
| Hummus | 2.4 mg/100g |
| Ciemna czekolada | 11.9 – 6.32 mg/100g |
| Koper | 2.7 mg/100g |
| Jarmuż | 1.7 mg/100g |
| Czosnek | 6.3 mg/100g |
| Burak | 1.7 mg/100g |
| Szczypior | 1.6 mg/100g |
| Chrzan | 0.36 mg/100g |
| Brukselka | 1.3 mg/100g |
| Kalarepa | 1.75 mg/100g |
| Porzeczki | 1.88 mg/100g |
| Ananas | 0.25 mg/100g |
| Awokado | 1 mg/100g |
| Maliny | 0.8 mg/100g |
| Poziomki | 0.8 mg/100g |
| Cytryna | 0.35 mg/100g |
| Czarne jagody | 1.54 mg/100g |
| Jabłka | 0.11 mg/100g |
Bibliografia:
https://www.nutritionvalue.org/