You are currently viewing Po co nam żelazo? Funkcje żelaza w organizmie

Po co nam żelazo? Funkcje żelaza w organizmie

Opublikowano: 27 lipca, 2023 o 2:54 pm

Autor: lek. Katarzyna Banaszczyk

O roli żelaza w diecie i jego suplementacji mówi się dość dużo, choć nadal wielu z nas do końca nie wie, co tak właściwie robi ten pierwiastek. Jakie właściwości ma żelazo i jakie pełni funkcje w naszym organizmie? Kiedy warto rozważyć suplementację żelaza? Dowiedzmy się więcej na ten ważny temat.

Czym jest żelazo?

Żelazo to pierwiastek chemiczny i składnik mineralny, który w organizmie człowieka występuje w postaci jonów i jest zaliczany do składników mineralnych zwanych też mikroelementami, czyli pierwiastków, które występują w naszym organizmie w niewielkich, śladowych ilościach. Żelazo jest za to bardzo rozpowszechnione w środowisku zewnętrznym – występuje w istotnym odsetku w skorupie naszej planety. Można śmiało powiedzieć, że ten mikroelement jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka i zwierząt. Pełni bowiem wiele bardzo istotnych funkcji, o których więcej w kolejnych akapitach tego artykułu.

Rola żelaza w organizmie

Żelazo odgrywa istotną rolę w prawidłowym przebiegu wielu reakcji biochemicznych, które warunkują poprawny metabolizm komórek naszego organizmu.

Pierwiastek ten odgrywa rolę w procesie podziału komórek, a także przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Ponadto, żelazo wchodzi w skład hemoglobiny – a więc białka znajdującego się w krwinkach czerwonych (czyli w erytrocytach, w morfologii krwi obwodowej oznaczonych jako RBC), które odpowiedzialne jest za transport tlenu do komórek organizmu. W hemoglobinie żelazo znajduje się w postaci jonów i umożliwia wiązanie, a tym samym transport tlenu. Spożycie go wraz z dietą ma zatem działanie wspomagające na proces produkcji czerwonych krwinek i rozprzestrzenianie tlenu po organizmie. Warto wspomnieć, że jedna cząsteczka hemoglobiny może przenosić od 1 do 4 cząsteczek tlenu.

Żelazo znajdziemy również w mioglobinie, czyli w białku obecnym w mięśniach szkieletowych. Mioglobina odpowiada za magazynowanie tlenu. W przypadku intensywnego wysiłku mioglobina dostarcza tlen do komórek, co pozwala na wytworzenie energii i tym samym dalszą pracę mięśni (energia jest potrzebna do skurczów mięśni). Podobnie, jak w przypadku hemoglobiny, jony żelaza obecne w mioglobinie umożliwiają związanie cząsteczki tlenu. To dzięki tym mechanizmom żelazo uznaje się za składnik przyczyniający się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.

Gdzie znajduje się w naszym organizmie żelazo?

Żelazo naturalnie występujące w ciele znajdziemy przede wszystkim w:

  • wspomnianej już hemoglobinie – a więc w krwinkach czerwonych. W białku tym znajduje się około 2000 mg tego pierwiastka,
  • komórkach wątroby (a więc w hepatocytach) oraz w makrofagach (są to komórki należące do układu immunologicznego, pełniące ważne role w funkcjach odpornościowych organizmu) – w tych lokalizacjach znajdziemy około 1000 mg żelaza,
  • szpiku kostnym – około 150 mg żelaza,
  • osoczu krwi – około 4 mg.

Jak już zostało wspomniane, żelazo znajduje się w mioglobinie, a także w enzymach: cytochromach, peroksydazie i katalazie. Co więcej, nasz organizm posiada pewne zapasy żelaza. Znajdują się one w białku, nazywanym ferrytyną. Z kolei za transport żelaza w naszym organizmie odpowiada białko transferyna – przenosi ona jony żelaza na przykład pomiędzy osoczem, a szpikiem kostnym.

Żelazo a układ krwionośny

Żelazo zawarte w hemoglobinie jest niezbędne do prawidłowego dostarczania tlenu do komórek organizmu, w tym do komórek mięśnia sercowego (a więc kardiomiocytów).

Żelazo a układ nerwowy

Poczucie witalności, chęć podejmowania aktywności i wydajne funkcje poznawcze – to wszystko wspomoże zadbanie o prawidłową podaż żelaza w diecie. Jest to bowiem pierwiastek, którego prawidłowa ilość w ciele wpływa na zachowanie optymalnego metabolizmu energii.

Żelazo a mięśnie

Jak już wspomniano powyżej, w mięśniach znajduje się białko mioglobina, zawierająca żelazo. Poza tym niebagatelny wpływ na aktywność fizyczną ma pośredni wpływ żelaza tj. zmniejszenie zmęczenia, a także wspomaganie efektywnego transportu tlenu w organizmie, co wpływa na kondycję sportową.

Wchłanianie żelaza

Należy mieć świadomość, że wchłanianiu ulega tylko około 10% żelaza spożywanego wraz z pokarmem. Ma to miejsce głównie w dwunastnicy, a więc w początkowym odcinku jelita cienkiego. Wchłanianie żelaza wspiera kwaśne środowisko, warunkowane m.in. przez pH soku żołądkowego. Wchłanianie tego pierwiastka poprawia natomiast spożycie pokarmów zawierających witaminę C (np. w formie kwasu L-askorbinowego).

Dodatkowo zauważono, że wysokie wchłanianie żelaza odbywa się także w jelitach.

Nie da się ukryć, że najlepiej wchłania się żelazo pochodzenia zwierzęcego – tak zwane żelazo hemowe. Oprócz czerwonego mięsa, żelazo w większych ilościach można znaleźć w takich produktach spożywczych jak ryby. Słabszym wchłanianiem charakteryzuje się natomiast żelazo pochodzące np. z diety wegańskiej lub wegetariańskiej. Wybierając jednak roślinne źródła żelaza warto postawić w swojej diecie na szpinak, orzechy i szparagi.

Kiedy warto suplementować żelazo

Poza dbaniem o zróżnicowaną dietę – chcąc zwrócić szczególną uwagę na spożycie żelaza – warto rozważyć również suplementację tego pierwiastka. Racjonalnym pierwszym krokiem w tym kierunku powinna być wizyta u specjalisty, który po zleceniu odpowiednich badań laboratoryjnych oceni poziom hemoglobiny i zapotrzebowanie organizmu na dodatkową ilość żelaza z diety.

Mając takie wyniki lekarz albo dietetyk może indywidualnie dobrać dietę i suplementację do potrzeb organizmu.

Suplementację żelaza szczególnie zaleca się rozważyć kobietom mającym obfite krwawienia miesiączkowe, a także kobietom w czasie ciąży i w okresie karmienia piersią.

W większości przypadków suplementy diety z żelazem najlepiej przyjmować na czczo lub między posiłkami, unikając łączenia z produktami mlecznymi bogatymi w wapń, fosforany i fityniany. Suplementy z żelazem najlepiej popijać wodą, nie herbatą.

Bibliografia

  1. M. Myśliwiec, Doustna suplementacja żelaza w niedokrwistości nerkowopochodnej, Forum Nefrologiczne 2012, tom 5, nr 3, 195–203 Via Medica, ISSN 1899–3338,
  2. Żelazo. Medycyna Praktyczna. Baza leków. [dostęp online – https://www.mp.pl/pacjent/leki/subst.html?id=858],
  3. Interna Szczeklika – Podręcznik Chorób Wewnętrznych, wydanie 2019/2020, Medycyna Praktyczna, Kraków.

Czy artykuł okazał się pomocny?
TakNie

Serwis Szelazo.pl ma charakter edukacyjny. Mimo, że redakcja dokłada wszelkich starań co do jakości merytorycznej przedstawianych treści, wszelkie informacje nie stanowią porady medycznej i nie zastąpią wizyty u lekarza. Z tego powodu redakcja i wydawca serwisu nie mogą ponieść odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie, gdyż nie prowadzi konsultacji medycznej w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.