You are currently viewing Estragon – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne

Estragon – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne

Opublikowano: 20 stycznia, 2023 o 3:46 am

Nazywany przez Francuzów „królem ziół” estragon jest prawdopodobnie najlepiej znany z jego kulinarnych zastosowań. Jego suszone liście i kwitnące wierzchołki są powszechnie dodawane do gulaszu, sosów, ryb, dań z kurczaka i omletów, aby dodać ciekawego smaku. Jest również często spotykany w mieszankach przyprawowych. Najlepiej używać świeżego estragonu, który ma słodki i mocny smak podobny do anyżu lub korzenia lukrecji.

Estragon jest również najlepszym ziołem, które jest używane do łagodzenia problemów trawiennych, chorób serca, słabego apetytu, zatrzymywania wody, bólów zębów, a także problemów ze snem i menstruacją. Spożywanie świeżego lub suszonego Estragonu oferuje liczne korzyści zdrowotne. A badania pokazują, że olejek eteryczny jest w stanie zwalczać infekcje Staph i E. coli!

Estragon (Artemesia dracunculus L.) to zielone zioło powszechnie stosowane w kuchni i ziołolecznictwie. Niektóre możliwe korzyści zdrowotne obejmują złagodzenie bólu i zwiększenie wrażliwości na insulinę. Większość ludzi używa tego zioła, aby zapewnić smak i aromat w kuchni. Niektórzy jednak promują jego właściwości lecznicze. Chociaż badania naukowe zbadały potencjalne korzyści zdrowotne estragonu, dowody są ograniczone. Wiele badań zdrowotnych przeprowadzono na zwierzętach, a nie na ludziach, więc naukowcy nie mogą wyciągać wniosków na temat jego skuteczności. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się o możliwych korzyściach zdrowotnych estragonu, jak go spożywać, ryzyku oraz skutkach ubocznych.

Właściwości zdrowotne Estragonu

Badania naukowe sugerują, że estragon może mieć szeroko zakrojone korzyści. Warto jednak zauważyć, że naukowcy przeprowadzili wiele z dostępnych badań na zwierzętach, a nie na ludziach. Mając to na uwadze, oto kilka sposobów, w jaki estragon może pomóc w utrzymaniu zdrowia.

Estragon może pomoc w łagodzeniu bólu i stanów zapalnych

W badaniu z 2015 roku na myszach sprawdzano właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne estragonu. Naukowcy stwierdzili znaczne korzyści, a wyniki sugerowały, że receptory opioidowe mogą być zaangażowane w działanie przeciwbólowe zioła. Badania na myszach nie oznaczają jednak, że efekty te byłyby takie same u ludzi.

Estragon zwiększenia wrażliwość na insulinę

W randomizowanym, kontrolowanym badaniu opublikowanym w Journal of Medicinal Food zrekrutowano 24 osoby z upośledzoną tolerancją glukozy (stan przedcukrzycowy). Badacze podawali połowie uczestników 1000 miligramów (mg) estragonu przed śniadaniem i kolacją przez 90 dni, a drugiej połowie placebo.

Przed i po interwencji, badacze podali wszystkim uczestnikom 75 gramów (g) dekstrozy i testowali ich poziom glukozy i insuliny co 30 minut przez 2 godziny. Badali również ich A1C (średni poziom glukozy we krwi z ostatnich kilku miesięcy) i profil lipidowy (równowaga cholesterolu i trójglicerydów we krwi). Wyniki pokazały, że osoby z grupy estragonowej miały znacznie obniżone:

  • skurczowe ciśnienie krwi (siła, z jaką krew opuszcza serce, by przemieszczać się po ciele)
  • A1C
  • insulinę

I odwrotnie, ich cholesterol lipoproteinowy o wysokiej gęstości (HDL), znany również jako „dobry cholesterol”, znacząco wzrósł.

Spożywanie Estragonu może złagodzić objawy depresji

W badaniu z 2018 roku na myszach zbadano potencjał estragonu w zakresie zwiększania odporności psychicznej. Badacze podali myszom ekstrakt z estragonu przed pozostawieniem ich w klatce z agresywnym osobnikiem na 10 minut. Odkryli, że po leczeniu estragonem myszy były mniej podatne na depresję spowodowaną stresem społecznym. Myszy wykazały również obniżony poziom cytokin zapalnych związanych ze stresem. Jak wspomniano wcześniej, naukowcy nie mogą zastosować wyników badania na zwierzętach do ludzi. Nie zreplikowali wyników w badaniach na ludziach.

Estragon ma właściwości przeciwgrzybiczne

Badanie z 2017 roku wykazało, że estragon ma silne działanie przeciwgrzybiczne. Wykazało, że grzyby nie rosły w obrębie 14,7-milimetrowego (mm) okrągłego obszaru otaczającego ekstrakt z estragonu. Dodatkowo badacze stwierdzili, że estragon był bardziej skuteczny przeciwko grzybom takim jak Candida albicans niż bakteriom takim jak Streptococcus pyogenes i Staphylococcus aureus. Jednak eksperci nie rozumieją w pełni właściwości przeciwgrzybicznych estragonu i rodzajów grzybów, przeciwko którym działa.

Estragon wspiera prace układu odpornościowego

W innym badaniu z 2017 roku na myszach, naukowcy przetestowali potencjalne działanie immunomodulacyjne i przeciwzapalne ekstraktu z estragonu wytwarzanego metodą ekstrakcji wodnej. Po otrzymywaniu ekstraktu z estragonu przez 21 dni, myszy wykazywały znacznie obniżony poziom cytokin prozapalnych. Miały również zwiększoną aktywność makrofagów. Makrofagi to komórki, które są ważne dla odporności i wzrostu tkanek.

Walka z rakiem

Dodatkowo, w badaniu z 2017 roku opublikowanym w Journal of Medicinal FoodTrusted Source zbadano wpływ ekstraktu z liści estragonu na rozmnażanie się komórek nowotworowych w układzie limfatycznym myszy.

Myszy z grupy kontrolnej miały większą liczbę komórek nowotworowych niż te z grupy estragonowej. Badacze nie powtórzyli jednak tych wyników u ludzi, a pojedyncze badanie na myszach nie dowodzi, że estragon zwalcza komórki rakowe.

Estragon poprawia stan skóry

Według badania z 2020 roku, preparaty ziołowe z wykorzystaniem estragonu mogą pomóc w leczeniu ran skóry, podrażnień, wysypek alergicznych i zapalenia skóry. Estragon zawiera różne olejki eteryczne, flawonoidy, kwasy fenolowe i inne naturalne roślinne substancje chemiczne.

Jak spożywać estragon

Spożywanie estragonu w potrawach to prosty i smaczny sposób na spożywanie zioła. Warto jednak zauważyć, że istnieją różne rodzaje estragonu.Istnieją dwa główne typy: Rosyjski i Francuski.

Zapach rosyjskiego estragonu jest opisywany jako balsamiczny i skórzany. Ma gorzki smak, a ludzie rzadko gotują z nim. Z drugiej strony, estragon francuski ma smak podobny do anyżu lub bazylii, co sprawia, że jest bardziej popularny w żywności.

Sprawdza się w szerokim zakresie potraw. Na przykład, American Heart Association (AHA)Trusted Source zawiera estragon w propozycjach zdrowych dla serca posiłków, takich jak ziołowy halibut i wiosenne warzywa en papillote. Amerykańskie Stowarzyszenie Diabetyków również sugeruje przepisy zawierające estragon.

Alternatywnie, osoba może spożywać estragon w postaci produktów leczniczych. Jednakże, ludzie powinni zachować ostrożność przy spożywaniu zioła innego niż jako składnik żywności. Jest tak dlatego, że może być możliwe spożycie zbyt dużej ilości i doświadczenie skutków ubocznych. Ważne jest, aby czytać etykiety na wszystkich suplementach.

Zagrożenia i skutki uboczne

Tarragon może powodować swędzenie w ustach u niektórych osób, które spożywają świeże zioło. Dodatkowo niektóre badania sugerują, że przyjmowanie estragonu jako leku może być toksyczneTrusted Source dla wątroby w przypadku długotrwałego spożywania. Wynika to z naturalnych związków rośliny: estragolu i metylo-eugenolu.

Po raz kolejny, to badanie obejmowało myszy, a nie ludzi, więc osoba nie może wyciągnąć wniosków na temat jego wpływu na ludzi. Każda osoba z zaburzeniami zdrowotnymi, będąca w ciąży lub karmiąca powinna porozmawiać z lekarzem przed spożyciem dużych ilości jakiegokolwiek zioła lub suplementu.

Podsumowanie

Tarragon zapewnia smak oprócz pewnych potencjalnych korzyści zdrowotnych. Obejmują one zmniejszenie stanu zapalnego, zwiększenie wrażliwości na insulinę i regulację układu odpornościowego. Jednak większość badań dotyczyła małych prób na zwierzętach, więc wyniki są niesprawdzone.

Zioło zawiera różne witaminy i minerały, w tym witaminy A i C, wapń i potas. Jedzenie estragonu jako części posiłku raczej nie prowadzi do skutków ubocznych, jeśli jest spożywany w umiarkowanych ilościach.

Czy artykuł okazał się pomocny?
TakNie

Serwis Szelazo.pl ma charakter edukacyjny. Mimo, że redakcja dokłada wszelkich starań co do jakości merytorycznej przedstawianych treści, wszelkie informacje nie stanowią porady medycznej i nie zastąpią wizyty u lekarza. Z tego powodu redakcja i wydawca serwisu nie mogą ponieść odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie, gdyż nie prowadzi konsultacji medycznej w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.