Podsumowanie
- Od 20% do 40% objawów migreny jest spowodowanych nieprawidłowym odżywianiem.
- Dieta antymigrenowa polega na ograniczeniu produktów zawierających aminy oraz peptydy bólotworcze.
- Suszone, solone, fermentowane, piklowane mięsa i ryby, pepperoni, salami, piwo, wino, sos sojowy, sery szpinak i owoce mają wysoką zawartość amin.
- Dieta antymigrenowa jest dietą eliminacyjną, która polega na wyeliminowaniu jak największej ilości produktów wywołujących ataki, bądź zastąpienia ich produktami będącymi słabszymi czynnikami.
Uciążliwy i pulsujący ból migrenowy jest wywołany skurczem naczyń krwionośnych. Taki napad migreny może trwać od kilku minut do nawet kilku dni. Przyjmuje się, że między 20-40% objawów migreny jest spowodowanych nieprawidłowym odżywianiem.
Jak dieta wpływa na przebieg migreny – wazoaktywne biogenne aminy
Dieta antymigrenowa polega na ograniczeniu produktów zawierających aminy oraz peptydy bólotworcze.
Głównymi produktami wywołującymi ataki migreny są sery, alkohol, czekolada oraz owoce cytrusowe. Do tego dieta antymigrenowa powinna być bogata we wszystkie witaminy i minerały w odpowiedniej ilości, ponieważ zarówno nadmiar jak i niedobór witamin może powodować migrenowe bóle głowy.
Substancje odżywcze wyzwalające migrenę
Tyramina
Tyramina jest aminą pochodzącą z aminokwasu tyrozyny. W przypadku osób, które nie mają żadnych problemów z metabolizmem tyraminy, jej bezpieczna dawka przyjęta jednorazowo wynosi 200 mg. Tyramina powoduje uwalnianie norepinefryny z zakończeń nerwowych, przez co może powodować bóle głowy
Warto przeczytać: Czego nie jeść w ciąży?
Produkty bogate w tyraminę: dojrzewające sery, wędzone ryby, suszone mięsa, ekstrakt drożdżowy, piwo i produkty fermentowane, np. kefiry, kapusta kiszona.
Fenyloetyloamina
Fenyloetyloamina znajduje się w kakao. Powoduje ona zwiększone wydzielanie serotoniny i katecholoaminy. Jest też jednym z wyzwalaczy migreny w czekoladzie (obok teobrominy i kofeiny).
W niewielkim badaniu kontrolowanym placebo około 40% uczestników, którym podano czekoladę, doświadczyło typowych migrenowych bólów głowy. W grupie, która otrzymywała placebo ból głowy nie wystąpił u żadnej z osób.
Napoje alkoholowe
Spośród alkoholi jako czynnik wyzwalający migrenę najczęściej wymienia się czerwone wino. Wino zawiera tyraminę, siarczyny, histaminę i flawonoidy fenolowe, które mogą powodować ból głowy.
Warto przeczytać: 13 warzyw o największej zawartości żelaza
Opóźniony poalkoholowy ból głowy (kac) może być rodzajem migreny. Częściej powodują go alkohole zabarwione (czerwone wino, whisky, burbon) niż przezroczyste.
Kofeina
Kofeina znajduje się w kawie, herbacie, czekoladzie, napojach energetycznych i gazowanych, a także w niektórych lekach przeciwbólowych.
Kofeina działa na receptory adenozyny w mózgu i naczyniach włosowatych, co powoduje skurcz naczyń i uwolnienie neuroprzekaźników. Jej działanie jest dwojakie i zależne od dawki oraz częstości stosowania.
Przyjmowana rzadko i w małych ilościach ma łagodne działanie przeciwbólowe, natomiast dostarczana do organizmu codziennie w ilości powyżej 300 mg powoduje m.in. bóle głowy. Jest to jeden z wielu skutków ubocznych nadmiernego picia kawy.
Żywienie przy migrenowych bólach głowy
Dieta antymigrenowa jest dietą eliminacyjną, która polega na wyeliminowaniu jak największej ilości produktów wywołujących ataki, bądź zastąpienia ich produktami będącymi słabszymi czynnikami.
Nie zaleca się agresywnych zmian oraz wymagających diet, które mogą obciążyć organizm i przyczynić się do kolejnych ataków bólu. Eliminacje powinno się zacząć od wykluczenia produktów oczywistych, bez których możemy się obejść, a więc przede wszystkim słodycze, kawa i alkohol. Jeśli jednak bóle głowy są częste i intensywne, specjalista może zalecić wprowadzenie ścisłej diety eliminacyjnej na 6-10 tygodni.
Następnie rozpoczyna się powolne i stopniowe wprowadzanie poszczególnych produktów będących słabszymi czynnikami wyzwalającymi, a przy tym prowadzi się dziennik żywieniowy w celu zidentyfikowania żywności, na którą pacjent jest nadwrażliwy.
Warto przeczytać: Jaki jest związek pomiędzy bólami głowy a anemią?
Stosowanie diety dla migreników wiąże się z:
- unikaniem żywności przetworzonej i półproduktów przede wszystkich tych, które w swoim składzie zawierają substancje chemiczne powodujące ból głowy. Szczególnie niewskazany jest nadmiar mięsa i nabiał. Wiele osób nie ma pojęcia o tym, iż wiele produktów spożywczych, nie są przez nich tolerowane, albo mają na nie alergię.
- stosowaniem w kuchni różnorodnych olei najlepiej w postaci surowej. Sprawdź, które oleje mogą być poddawane obróbce termicznej, a które bezwzględnie nie mogą być w żaden sposób podgrzewane. Kluczową rolę odgrywa temperatura dymienia. To bardzo ważne. Oleje mające niską temperaturę dymienia, po podgrzaniu tracą swoje właściwości i stają się trujące.
- ograniczeniem cukru rafinowanego
- ważne jest również powolne przeżuwanie jedzenia i nieprzejadanie się. Zaburzone procesy trawienia mogą być przyczyną występowania migren
Czego nie jeść przy migrenach?
Suszone, solone, fermentowane, piklowane mięsa i ryby, pepperoni, salami, piwo, wino, sos sojowy, sery szpinak i owoce mają wysoką zawartość amin. Zatem z diety antymigrenowej należy wyeliminować:
- produkty mleczne (sery, mleko, jogurty) poza twarogiem
- bakalie
- owoce cytrusowe, ananas, banan
- czekolada
- avokado
- warzywa takie jak bakłażan, cebula, papryka i pomidor.
- rośliny strączkowe (bób, groch, czerwona fasola)
- wyroby mięsne i mięsa wędzone. Produkty te poza aminami zawierają także azotyny, które podobnie jak aminy rozszerzają naczynia krwionośne.
- podroby
- śledzie
Głód też może być czynnikiem wyzwalającym migrenę
Bóle głowy związane z głodem mogą wynikać z braku jedzenia, picia lub obu oraz jako skutek uboczny głodówki.
Niektóre z najczęstszych przyczyn bólu głowy z głodu obejmują:
Odwodnienie. Spożywanie niedostatecznej ilości płynów powoduje, że cienkie warstwy tkanki w mózgu mogą zacząć się napinać i naciskać na receptory bólu. Ten efekt uboczny jest częstą przyczyną innego rodzaju bólu głowy-bólu głowy na skutek kaca. Ważną jest również kwestia, co pić w czasie upałów.
Brak kofeiny. Kofeina jest stymulantem, do którego ciało przyzwyczaja się bardzo szybko. Odstawienie kofeiny powoduje, że naczynia krwionośne w mózgu mogą się powiększać, zwiększając dopływ krwi i powodując ból głowy.
Nieregularne spożywanie posiłków. W przypadku nieregularnego jedzenia poziom cukru we krwi może spaść do poziomu, które spowoduje uwolnienie hormonów głodu. Te same hormony mogą zwiększać ciśnienie krwi i zacieśniać naczynia krwionośne w organizmie, powodując ból głowy.