Opublikowano: 27 października, 2021 o 11:26 pm
Po wielu latach zapomnienia, gotowanie i przyozdabianie potraw kwiatami znów stało się modne. Kuchnia kwiatowa sięga czasów rzymskich, a także kultury chińskiej, bliskowschodniej i indyjskiej. Jadalne kwiaty były szczególnie popularne w epoce wiktoriańskiej, za panowania królowej Wiktorii.
Czy można jeść kwiaty?
Kwiaty na talerzu wielu z nas utożsamia z dekoracją dań zachęcającą nawet najwybredniejsze podniebienia i stosowaną przez najbardziej luksusowe restauracje. Tymczasem zapominamy o stosowanych od wieków w wielu kuchniach świata najpospolitszych kwiatostanach takich jak brokuł i kalafior. To właśnie kwiaty tych roślin tak chętnie spożywamy jako składnik zup, sosów, sałatek i dodatek do dań obiadowych.
Dziś wielu szefów kuchni restauracji i innowacyjnych kucharzy domowych dekoruje swoje dania kwiatami, dodając im elegancji. Sekretem sukcesu przy użyciu jadalnych kwiatów jest zachowanie prostoty dania, nie dodawanie zbyt wielu innych smaków, które będą miały zbyt duży wpływ na delikatny smak kwiatu.
O czym trzeba pamiętać przed jedzeniem kwiatów?
PRZED SPOŻYCIEM JAKIEJKOLWIEK ROŚLINY LUB KWIATU, SKONSULTUJ SIĘ Z LEKARZEM LUB SPECJALISTĄ OD ROŚLIN. NIE KAŻDY KWIAT JEST JADALNY!
Większość gatunków kwiatów nie nadaje się do spożycia lub jest trująca.
Nie powinieneś również NIGDY używać pestycydów lub innych środków chemicznych na jakiejkolwiek części rośliny, która produkuje kwiaty hodowane z przeznaczeniem do konsumpcji.
Nigdy nie zbieraj kwiatów rosnących przy drodze.
Zidentyfikuj dokładnie kwiat i jedz tylko jadalne kwiaty i jadalne ich części. Pamiętaj, aby zawsze używać kwiatów oszczędnie w swoich przepisach ze względu na komplikacje trawienne, które mogą wystąpić przy dużym ich spożyciu. Większość kwiatów ziół ma smak podobny do smaku liści, ale ostrzejszy. Koncepcja wykorzystania świeżych kwiatów jadalnych w kuchni nie jest nowa.
Jakie kwiaty są jadalne?
Kwiaty brokułu i kalafiora
Gotowane nie dłużej niż 4-5 minut i podzielone na mniejsze tzw. różyczki kwiaty brokułu i kalafiora dostarczą nie tylko potrzebnych witamin i składników mineralnych, ale mogą stanowić smaczny i niskokaloryczny składnik urozmaicający dietę. Gotowane warzywa warto doprawić czosnkiem lub kminkiem, dzięki czemu podkreślimy ich smak oraz wyeliminujemy problem gazów, jakie mogą powstawać po obiedzie złożonym z takich produktów. Spokrewnione z kapustą brokuły oraz kalafior są również doskonałym źródłem przeciwutleniaczy spowalniających starzenie się komórek naszego organizmu.
Begonia bulwiasta i begonia woskowa
Begonia bulwiasta (Begonia X tuberosa) – Liście, kwiaty i łodygi są jadalne. Kwiaty begonii mają cytrusowo-kwaśny smak. Płatki są używane do sałatek i jako dekoracja. Łodygi również mogą być używane zamiast rabarbaru. Kwiaty i łodygi zawierają kwas szczawiowy i nie powinny być spożywane przez osoby cierpiące na podagrę, kamicę nerkową lub reumatyzm.
Begonia woskowa (Begonia cucullata) – Mięsiste liście i kwiaty są jadalne na surowo lub po ugotowaniu. Mogą mieć lekki gorzki posmak, a jeśli są w wodzie, przez większość czasu wyczuwalna jest nuta bagna w ich smaku.
Nagietek lekarski (Calendula officinalis)
Jadalne są tylko płatki nagietka. Smakuje od ostrego do gorzkiego, pikantnego do pieprznego. Ostry smak nagietka przypomina szafran. Sam kwiat ma ładne płatki w złocisto-pomarańczowych odcieniach. Posypuj nimi zupy, dania z makaronu lub ryżu, masła ziołowe i sałatki. Płatki nadają żółty odcień zupom, pastom do smarowania i jajecznicy.
Goździki (Dianthus caryophyllus – alias Dianthus)
Goździki można zalewać winem, cukierkami lub używać do dekoracji ciast. Aby wykorzystać zaskakująco słodkie płatki w deserach, należy odciąć je od gorzkiej, białej podstawy kwiatu. Dianthus to miniaturowy członek rodziny goździkowatych o lekkim goździkowym lub gałki muszkatołowej zapachu. Płatki dodają koloru sałatkom lub szparagom. Płatki goździka są jednym z sekretnych składników, z których od XVII wieku produkuje się francuski likier Chartreuse.
Chryzantemy (Chrysanthemum coronarium)
Chryzantemy są pikantne, lekko gorzkie, w kolorach od czerwonego, białego, żółtego i pomarańczowego. Smak od słabo pieprznego do łagodnego kalafiorowego. Należy je najpierw zblanszować, a następnie rozsypać płatki na sałatce. Liście mogą być również używane do aromatyzowania octu. Należy zawsze usuwać gorzką podstawę kwiatu i używać wyłącznie płatków. Młode liście i łodygi stokrotki pospolitej, znane również jako Chop Suey Greens lub Shingiku w Japonii, są powszechnie stosowane w orientalnych potrawach typu stir-fry oraz jako przyprawa do sałatek.
Koniczyna (gatunki Trifolium)
Koniczyna jest słodka, podobna do anyżu, lukrecji. Kwiaty koniczyny białej i czerwonej były stosowane w medycynie ludowej przeciwko podagrze, reumatyzmowi i leukormie. Wierzono również, że po wypiciu herbaty z kwiatów koniczyny poprawia się struktura paznokci u rąk i nóg. Rdzenni mieszkańcy Ameryki Północnej używali całych roślin koniczyny w sałatkach, a herbatę z liści koniczyny białej przygotowywali na kaszel i przeziębienie. Unikaj gorzkich, brązowiejących kwiatów, a wybieraj te o najjaśniejszym kolorze, które są najsmaczniejsze. Surowe główki kwiatów mogą być ciężkostrawne.
Chaber bławatek (Centaurea cynaus) – zwany też guzikiem kawalerskim
Kwiaty te mają lekko słodki do pikantnego, goździkowy smak. Kwiatostan jest naturalnym barwnikiem spożywczym. Częściej używane jako dekoracja.
Wieczornik damski – Dame’s Rocket (Hesperis matronalis)
Nazywana również Sweet Rocket lub Dame’s Violet. Roślina ta jest często mylona z floksem. Floks ma pięć płatków, Dame’s Rocket ma tylko cztery. Kwiaty, które przypominają floks, są głęboko lawendowe, a czasem różowe do białego. Roślina jest częścią rodziny gorczycy, która obejmuje również rzodkiewki, brokuły, kapusta, kalafior i musztarda. Roślina i kwiaty są jadalne, ale dość gorzkie. Kwiaty są jako atrakcja dodawane do zielonych sałat. Młode liście mogą być również dodawane do zielonych sałatek (do celów kulinarnych, liście powinny być zbierane przed kwitnieniem rośliny). Nasiona mogą być również kiełkowane i dodawane do sałatek. UWAGA: Nie jest to ta sama odmiana, co ziele potocznie nazywane rukolą, która jest używana jako zielenina w sałatkach.
Mniszek lekarski (Taraxacum officinalis)
Roślina należąca do rodziny stokrotek. Kwiaty są najsłodsze, gdy zbierane są młode. Mają słodki, miodowy smak. Dojrzałe kwiaty są gorzkie. Pąki mniszka są smaczniejsze niż kwiaty: najlepiej zbierać je, gdy są bardzo blisko ziemi, ciasno zwinięte w środku i wielkości małej piłki do żucia. Dobre na surowo lub gotowane na parze. Robi się z nich również wino. Młode liście dobrze smakują gotowane na parze lub wrzucane do sałatek. Podczas serwowania dań z ryżu używaj płatków mniszka lekarskiego jak konfetti na ryżu.
Lilie dzienne (Hemerocallis species)
Lekko słodkie o łagodnym smaku warzyw, jak słodka sałata lub melon. Ich smak jest połączeniem smaku szparagów i cukinii. Konsystencja do żucia. Niektórzy uważają, że różnokolorowe kwiaty mają różny smak. Aby wykorzystać zaskakująco słodkie płatki w deserach, odetnij je od gorzkiej, białej podstawy kwiatu. Świetnie nadają się również do nadziewania jak kwiaty kabaczka. Kwiaty pięknie wyglądają na skomponowanych półmiskach z sałatkami lub jako zwieńczenie lukrowanego tortu. Duże płatki posypujemy do wiosennych sałatek. Wiosną zbieraj pędy o wysokości dwóch, trzech centymetrów i używaj jako zamiennik szparagów. UWAGA: Wiele lilii zawiera alkaloidy i nie są jadalne. Lilie dzienne mogą działać moczopędnie lub przeczyszczająco; spożywać z umiarem.
Stokrotka angielska (Bellis perennis)
Kwiaty mają lekko gorzkawy smak i są najczęściej używane ze względu na swój wygląd, a nie smak. Płatki są używane jako dekoracja i dodatek do sałatek.
Fuksja (Fuchsia X hybrida)
Kwiaty mają lekko kwaśny smak. Wybuchowe kolory i zgrabny kształt sprawiają, że jest idealna jako dekoracja. Jagody są również jadalne.
Szczaw ogrodowy (Rumex acetosa)
Kwiaty szczawiu mają cierpki, cytrynowy smak. Używaj ich jak cytryny: na pizzy, jako dodatek do sałatek, w sosach, do sałatek z ogórków.
Gladiolus (Gladiolus spp)
Kwiaty (z usuniętymi pylnikami) mają mało wyrazisty smak (smakują trochę jak sałata), ale stanowią piękne naczynia do słodkich lub pikantnych smarowideł lub musów. Pojedyncze płatki można wrzucać do sałatek. Można je również gotować jak lilię dzienną.
Hibiskus (Hibiscus rosa-sinensis)
Hibiskus ma smak podobny do żurawiny z nutą cytrusową. Lekko kwaśne płatki można stosować oszczędnie w sałatkach lub jako dekorację. Z suszonych kwiatów można przyrządzić egzotyczną herbatę.
Dziurawiec (Alcea rosea) – bardzo mdły smak
Wiciokrzew japoński (Lonicera japonica)
Słodki miodowy smak. Jadalne są tylko kwiaty. UWAGA: Jagody są silnie trujące – nie należy ich jeść!
Niecierpek (Impatiens wallerana)
Kwiaty mają słodki smak. Mogą być używane jako dodatek do sałatek lub do dekoracji w napojach.
Fiołek trójbarwny (Viola tricolor)
Śliczne żółte, białe i fioletowe kwiaty mają łagodny zimozielony smak i mogą być używane do sałatek, dekoracji ciast lub podawane z miękkim serem. Są również doskonałym dodatkiem do napojów, zup, deserów i sałatek.
Liliowiec (Syringa vulgaris)
Smak bzu różni się w zależności od rośliny. Bardzo fragramowy, lekko gorzki. Ma wyraźny cytrynowy smak z kwiatowym, ostrym wydźwiękiem. Doskonały w sałatkach i krystalizowany z białkami jaj i cukrem.
Lipa (Tilla spp.)
Małe kwiaty, białe do żółtych, są cudownie pachnące i mają miodowy smak. Kwiaty były używane w herbacie jako lekarstwo w przeszłości. UWAGA: Częste spożywanie herbaty z kwiatów lipy może spowodować uszkodzenie serca.
Nagietek (Tagetes tenuifolia – vel T. signata)
Nagietek może być używany jako substytut szafranu. Świetnie nadaje się również do sałatek, ponieważ ma cytrusowy smak.
Nasturcja (Tropaeolum majus)
Nasturcje należą do najbardziej popularnych kwiatów jadalnych. Kwiaty mają słodki, pikantny smak podobny do rukwi wodnej. Całe kwiaty można nadziewać musem z cząbru. Liście dodają sałatkom pieprzowego posmaku. Kiszone strąki nasion są tańszym zamiennikiem kaparów. Używaj całych kwiatów do dekoracji półmisków, sałatek, tortów serowych, kanapek z otwartą buzią i pikantnych przystawek.
Bratek (Viola X wittrockiana)
Bratki mają lekko słodki, zielony lub trawiasty smak. Jeśli spożywa się tylko płatki, smak jest niezwykle łagodny, ale jeśli zje się cały kwiat, pojawia się zimowy, zielony podtekst. Używaj ich jako dekoracji, w sałatkach owocowych, zielonych sałatach, deserach lub w zupach.
Floks (Phlox paniculata)
Jadalny jest floks wieloletni, a nie roczny. To jest wysoko rosnący (wyższy), a nie nisko rosnący (pełzający) floks, który rośnie od 3 do 4 stóp wysokości. Lekko pikantny smak. Świetny w sałatkach owocowych. Kwiaty różnią się od czerwono-fioletowego do różowego, niektóre białe.
Ananas Guave (Feijoa sellowians)
Smak jest słodki i tropikalny, trochę jak świeżo zerwana dojrzała papaja lub egzotyczny melon jeszcze ciepły od słońca.
Pierwiosnek (Primula vulgaris)
Ten kwiat jest kolorowy o słodkim, ale mdłym smaku. Dodawaj do sałatek, marynuj pąki kwiatowe, gotuj jako warzywo lub fermentuj na wino.
Koronka królowej Anny (Daucus carota)
Znana również jako dzika marchew i koronka biskupia. Jest to oryginalna marchew, z której wyhodowano współczesne odmiany, jadalna o lekkim marchewkowym smaku. Kwiaty są małe i białe, kwitną w koronkowym, płaskim gronie. Świetnie nadaje się do sałatek. UWAGA: Problemem jest to, że jest blisko spokrewniony, i wygląda prawie dokładnie jak inny dzikiej rośliny, Wild lub Poison Hemlock, który często rośnie obficie w podobnych siedliskach, i mówi się, że jest najbardziej trująca roślina rodzimych w Stanach Zjednoczonych. Najlepszym sposobem na rozróżnienie tych dwóch roślin jest zapamiętanie, że Queen Anne’s Lace ma owłosioną łodygę, podczas gdy łodygi Wild Hemlock są gładkie, pozbawione włosów i puste w fioletowe plamki.
Róże (Rosa rugosa lub R. gallica officinalis)
Smak zależy od rodzaju, koloru i warunków glebowych. Smak przypominający truskawki i zielone jabłka. Słodki, z subtelnymi podtekstami od owocowych przez miętowe do korzennych. Wszystkie róże są jadalne, przy czym smak jest bardziej wyrazisty w ciemniejszych odmianach. W miniaturowych odmianach można przyozdabiać lody i desery, a większymi płatkami można posypywać desery lub sałatki. Zamrażać je w kostkach lodu i pływać w ponczach również. Płatki używane w syropach, galaretkach, perfumowanych masłach i słodkich smarowidłach. UWAGA: Pamiętaj, aby usunąć gorzką, białą część płatków.