Opublikowano: 24 sierpnia, 2023 o 11:04 am
Zapotrzebowanie energetyczne u kobiet w okresie ciąży wrasta średnio o 300 do 500 kalorii dziennie, do tego zwykle znacznie zmienia się sposób odżywiania, ponieważ ulubione produkty potrafią budzić u przyszłej mamy wręcz obrzydzenie, a w zamian pojawiają się chęci na dziwne i nietypowe kompozycje smakowe. Zobacz, czego nie wolno jeść w ciąży?
Czego nie jeść w ciąży – lista produktów
- Unikaj ryb takich jak rekin, miecznik, tuńczyk i marlin ze względu na wysoką zawartość rtęci.
- Surowe ryby i skorupiaki mogą zawierać w sobie dużo bakterii i pasożytów, które zaszkodzą zarówno Tobie, jak i dziecku.
- Surowe lub niedogotowane mięso może zawierać szkodliwe bakterie. Ogólną zasadą jest, że mięso powinno być ugotowane lub poddane obróbce cieplnej tak długo, aż osiągnie w środku temperaturę powyżej 79C.
- Surowe jajka mogą być skażone Salmonellą i mogą stanowić zagrożenie dla Ciebie i Twojego dziecka. Pamiętaj, aby dokładnie ugotować jajka przed spożyciem.
- Mięso organiczne jest doskonałym źródłem żelaza, witaminy B12, witaminy A i miedzi. Aby zapobiec spożyciu zbyt dużej ilości witaminy A, ogranicz spożycie organów i podrobów do 100g w tygodniu.
- Ogranicz spożycie kofeiny do mniej niż 200 mg dziennie, co odpowiada około 2 do 3 filiżanek kawy. Wysokie spożycie kofeiny podczas ciąży może ograniczyć wzrost dziecka i spowodować niską wagę urodzeniową.
- Surowe kiełki mogą być skażone bakteriami, dlatego trzeba je ugotować.
- Owoce i warzywa również należy dokładnie umyć przed spożyciem ze względu na bakterie i pestycydy.
- Nie spożywaj niepasteryzowanego mleka, serów ani soków owocowych, ponieważ te produkty zwiększają ryzyko infekcji bakteryjnych.
- Unikaj alkoholu. Picie alkoholu może zwiększyć ryzyko poronienia, urodzenia martwego płodu oraz alkoholowego zespołu płodowego.
- Jedzenie przetworzonej żywności podczas ciąży może zwiększyć ryzyko nadmiernego przyrostu masy ciała, cukrzycy ciążowej i powikłań. Może to mieć długoterminowe konsekwencje zdrowotne dla Ciebie i Twojego dziecka.
Jakiego jedzenia unikać w ciąży?
Tak zwane zachcianki w okresie ciąży związane są często z występowaniem niedoborów wartości odżywczych, na które znacznie zwiększa się zapotrzebowanie. Przyszła mama potrzebuje znacznie więcej wapnia, żelaza, białka oraz witamin, stąd nieodparta chęć na kwaśne ogórki, suszone śliwki, czy połączenie śledzi ze słodyczami. Okazuje się, iż wymieszanie tak skrajnie różnych smaków może zapobiegać powszechnym w czasie ciąży nudnościom, ponieważ znacznie zmienia się smak zestawionych w ten sposób produktów.
Niezwykle ważne jest, aby nie ulegać wszystkim zachciankom, jakie towarzyszą przyszłej mamie w ciąży. W związku z brakiem wapnia, magnezu, sodu lub fosforu pojawiać się bowiem może spaczone łaknienie, objawiające się apetytem na ziemię, kredę lub nawet środki chemiczne i higieniczne. Bardzo często pojawia się apetyt na różnego rodzaju słodkości, których jedzenie przynosi tak wiele przyjemności. Jedzenie słodyczy dostarcza dużych ilości kalorii przy jednoczesnym braku cennych wartości odżywczych, powodując skokowe zmiany poziomu glukozy we krwi, nadwagę i ryzyko powstania cukrzycy.
Produkty spożywcze, których nie należy jeść w czasie ciąży
Słodycze z powodzeniem można zastąpić słodkimi owocami, których niezwykłe bogactwo smaków, kształtów i kolorów dostępne jest obecnie na rynku. Spożywając owoce, ciężarna matka zaspokajając łaknienie na produkty słodkie dostarcza także obojgu wielu wartości odżywczych.
Apetyt na niezdrowe, tłuste i słodkie przekąski warto zaspokoić przy pomocy zdrowszych zamienników o względnie podobnym smaku. Ciasta, ciastka i pączki warto postarać się zastąpić pełnoziarnistym pieczywem z dżemem owocowym lub lekkim serkiem. Zamiennikiem zaś lodów może być jogurt lub sorbet owocowy, a bitą śmietanę korzystniej przygotować samodzielnie, niż korzystać z gotowych konserwowanych produktów.
Czego nie wolno jeść w ciąży?
Wskazane jest zastąpienie słodkich napojów gazowanych o wysokich zawartościach cukru, i fosforu sokami owocowymi, a pojawiające się pragnienie najlepiej gasić niegazowaną wodą mineralną zawierającą cenne pierwiastki takie jak wapń i magnez. Niegazowana woda w przeciwieństwie do napojów nasyconych dwutlenkiem węgla nie podrażnia śluzówki układu pokarmowego i nie wzmaga uczucia zgagi dość powszechnie występującego w czasie ciąży.
Lista produktów, których nie należy spożywać podczas ciąży
Ryby ze względu na zawartość rtęci
Kobiety w ciąży powinny unikać niektórych gatunków ryb. Rtęć jest silnie toksycznym pierwiastkiem i najczęściej występuje w zanieczyszczonej wodzie. W większych ilościach może być toksyczna dla układu nerwowego, układu odpornościowego i nerek. Może również powodować poważne problemy rozwojowe u dzieci. Ponieważ rtęć występuje w zanieczyszczonych morzach, duże ryby morskie mogą zawierać jej duże ilości. Dlatego najlepiej unikać jedzenia ryb podczas ciąży i karmienia piersią.
Ryby o wysokiej zawartości rtęci:
- rekin
- miecznik
- makrela królewska
- tuńczyk (zwłaszcza opastun)
- marlin
- płytecznik z Zatoki Meksykańskiej
- gardłosz atlantycki
Należy jednak pamiętać, że nie wszystkie ryby mają wysoką zawartość rtęci.
Niedogotowane lub surowe ryby
To będzie trudne dla fanów sushi, jednak kobiety w ciąży nie powinny jeść surowych ryb. Surowe ryby, zwłaszcza skorupiaki, mogą powodować wiele infekcji. Mogą to być infekcje wirusowe, bakteryjne lub pasożytnicze, takie jak norowirus, Vibrio, Salmonella i Listeria.
Niektóre z tych infekcji mogą dotyczyć tylko Ciebie, powodując odwodnienie i osłabienie. Inne infekcje mogą zostać przeniesione na dziecko z poważnymi, a nawet śmiertelnymi konsekwencjami.
Niedogotowane, surowe i przetworzone mięso
Niektóre z tych samych problemów z surową rybą dotyczą również niedogotowanego mięsa. Jedzenie niedogotowanego lub surowego mięsa zwiększa ryzyko zakażenia przez kilka bakterii lub pasożytów, w tym Toxoplasma, E. coli, Listeria i Salmonella.
Surowe jajka nie dla kobiet w ciąży
Surowe jaja mogą być zanieczyszczone bakteriami Salmonella. Objawy zakażenia salmonellą obejmują gorączkę, nudności, wymioty, skurcze żołądka i biegunkę. Jednak w rzadkich przypadkach infekcja może powodować skurcze macicy, prowadzące do przedwczesnego porodu lub porodu martwego.
Kofeina nie powinna być spożywana podczas ciąży
Możesz być jednym z milionów ludzi, którzy uwielbiają codzienne filiżanki kawy, herbaty, napojów bezalkoholowych lub kakao. Z pewnością nie jesteś sama, jeśli chodzi o zamiłowanie do kofeiny. Według American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) osobom w ciąży na ogół zaleca się ograniczenie spożycia kofeiny do mniej niż 200 miligramów (mg) dziennie.
Kofeina jest bardzo szybko wchłaniana i łatwo przenika do łożyska. Ponieważ niemowlęta i ich łożyska nie mają enzymu potrzebnego do metabolizowania kofeiny, może dojść do wysokiego stężenia kofeiny. Wykazano, że duże spożycie kofeiny podczas ciąży ogranicza wzrost płodu i zwiększa ryzyko niskiej masy urodzeniowej w momencie porodu. Niska waga urodzeniowa – zdefiniowana jako mniej niż 5 funtów, 8 uncji. (lub 2,5 kg) – wiąże się ze zwiększonym ryzykiem śmierci niemowląt i wyższym ryzykiem chorób przewlekłych w wieku dorosłym.
Niepasteryzowane mleko, ser i soki owocowe nie są zalecane w czasie ciąży
Surowe mleko, niepasteryzowany ser i miękkie sery dojrzewające może zawierać szereg szkodliwych bakterii, w tym Listeria, Salmonella, E. coli i Campylobacter.
To samo dotyczy soku niepasteryzowanego, który jest również podatny na skażenie bakteryjne. Wszystkie te infekcje mogą mieć zagrażające życiu konsekwencje dla nienarodzonego dziecka. Pasteryzacja to najskuteczniejszy sposób zabijania szkodliwych bakterii, bez zmiany wartości odżywczej produktów.
Surowe kiełki
Surowe kiełki roślin, w tym kiełki lucerny, koniczyny, rzodkiewki i fasoli mung, mogą zawierać bakterie Salmonelli. Wilgotne środowisko wymagane przez nasiona do kiełkowania jest idealne dla tego rodzaju bakterii, a ich zmywanie jest prawie niemożliwe. Z tego powodu zaleca się całkowite unikanie surowych kiełków. Jednak kiełki są bezpieczne do spożycia po ugotowaniu.
Alkohol
Kategorycznie należy unikać alkoholu w okresie ciąży! Substancja ta bez trudu przenika przez łożysko do krwi dziecka powodując zaburzenia w rozwoju struktur nerwowych, w tym najważniejszego organu jakim jest mózg.
Należy podkreślić, iż w każdym przypadku nadrzędna nad chwilowym kaprysem powinna być troska przyszłej matki o zdrowie swojego dziecka, bowiem żaden przysmak nie zastąpi odpowiedzialnego rodzicielstwa.
Bibliografia:
Bailey BA, et al. (2011). Prenatal alcohol exposure and miscarriage, stillbirth, preterm delivery, and sudden infant death syndrome.
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23580045
Butt AA, et al. (2004). Infections related to the ingestion of seafood. Part II: parasitic infections and food safety. DOI:10.1016/S1473-3099(04)01005-9
Chen L-W, et al. (2014). Maternal caffeine intake during pregnancy is associated with risk of low birth weight: a systematic review and dose-response meta-analysis. DOI:10.1186/s12916-014-0174-6
Gibson KS, et al. (2012). Maternal weight gain in women who develop gestational diabetes mellitus. DOI:10.1097/AOG.0b013e31824758e0
Kominiarek MA, et al. (2017). Nutrition recommendations in pregnancy and lactation. DOI:10.1016/j.mcna.2016.06.004
Lawn JE, et al. (2005). 4 million neonatal deaths: when? Where? Why? DOI:10.1016/S0140-6736(05)71048-5
Lebel C, et al. (2012). A longitudinal study of the long-term consequences of drinking during pregnancy: Heavy in utero alcohol exposure disrupts the normal processes of brain development. DOI:10.1523/JNEUROSCI.1161-12.2012
Leff JW, et al. (2013). Bacterial communities associated with the surfaces of fresh fruits and vegetables. DOI:10.1371/journal.pone.0059310
Lejeune JT, et al. (2009). Food safety: unpasteurized milk: a continued public health threat. DOI:10.1086/595007
Listeria (Listeriosis): People at risk – Pregnant women and newborns. (2016).cdc.gov/listeria/risk-groups/pregnant-women.html
Lopez A, et al. (2000). Preventing congenital toxoplasmosis.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15580732
Moderate caffeine consumption during pregnancy. (2020).
acog.org/clinical/clinical-guidance/committee-opinion/articles/2010/08/moderate-caffeine-consumption-during-pregnancy
Olaimat AN, et al. (2012). Factors influencing the microbial safety of fresh produce: a review. DOI: 10.1016/j.fm.2012.04.016
Ortolani MBT, et al. (2010). Microbiological quality and safety of raw milk and soft cheese and detection of autochthonous lactic acid bacteria with antagonistic activity against Listeria monocytogenes, Salmonella Spp., and Staphylococcus aureus. DOI:10.1089/fpd.2009.0390
Parasites – Toxoplasmosis (Toxoplasmosis infection). (2018). cdc.gov/parasites/toxoplasmosis/disease.html
Rostami A, et al. (2019). Acute Toxoplasma infection in pregnant women worldwide: A systematic review and meta-analysis. DOI: 10.1371/journal.pntd.0007807
Ruggieri F, et al. (2017). Mercury in children: Current state on exposure through human biomonitoring studies. DOI:10.3390/ijerph14050519
Selecting and serving produce safely. (2018). fda.gov/food/buy-store-serve-safe-food/selecting-and-serving-produce-safely
Sengpiel V, et al. (2013). Maternal caffeine intake during pregnancy is associated with birth weight but not with gestational length: results from a large prospective observational cohort study. DOI: 10.1186/1741-7015-11-42
van Wieringen H, et al. (2010). Diagnosis of fetal alcohol spectrum disorders. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20858301
Walker LR, et al. (2011). A case of isolated elevated copper levels during pregnancy. DOI:10.1155/2011/385767