You are currently viewing Kiszona kapusta: wartości odżywcze i właściwości zdrowotne

Kiszona kapusta: wartości odżywcze i właściwości zdrowotne

Opublikowano: 5 czerwca, 2022 o 4:13 pm

Co to jest kapusta kiszona?

Kiszona kapusta, co w przybliżeniu oznacza „kwaśną kapustę”, to kapusta fermentowana z dodatkiem soli i przypraw, które nadają jej nieco kwaśny smak. Jest to potrawa popularna w Niemczech i innych krajach europejskich, ale jej korzenie wywodzą się z Chin. Kapusta kiszona jest powszechnie podawana jako dodatek lub przyprawa do kiełbasek lub hot dogów.

Kapustę kiszoną wytwarza się ze świeżej kapusty, która jest fermentowana w słonej solance przez kilka miesięcy. Bakterie i komórki drożdży, które są naturalnie obecne w kapuście produkowanej metodami ekologicznymi, rozkładają węglowodany zawarte w kapuście i wytwarzają kwas mlekowy na etapie fermentacji. Proces fermentacji jest podobny do tego, jaki zachodzi w przypadku kimchi lub pikli. Nie stosuje się ciepła, ponieważ zabija ono bakterie, które umożliwiają proces fermentacji.

Kapusta kiszona kupowana w sklepie a kapusta kiszona domowej roboty

Kiszona kapusta, która zawiera kwas mlekowy wytwarzany w procesie fermentacji, ma kwaśny smak. Jest to popularny posiłek probiotyczny, który zawiera kwas mlekowy, tyraminy, witaminy i minerały. Smak kapusty kiszonej jest głównie kwaśny i słony, ale w zależności od przepisu może mieć dodatkowy słodki lub pikantny smak. Można spożywać zarówno kapustę kiszoną domowej roboty, jak i kupioną w sklepie. Jednak kapusta kiszona kupiona w sklepie jest uważana za mniej zdrową niż kapusta kiszona domowej roboty ze względu na proces przetwarzania. Większość kupowanych w sklepach odmian kapusty kiszonej jest pasteryzowana w procesie puszkowania, co niszczy wszelkie aktywne probiotyki.

Ile można jeść dziennie kapusty kiszonej?

Kiszona kapusta jest bardzo pożywnym i bogatym w probiotyki produktem spożywczym. Zaleca się spożywanie około jednej łyżki stołowej lub 10 gramów dziennie. Jeśli czujesz się komfortowo, możesz stopniowo zwiększać spożycie kapusty kiszonej do sześciu łyżek stołowych lub 60 gramów dziennie. Nie należy jednak przesadzać z nadmiernym jedzeniem kapusty kiszonej.

Korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia kiszenia kapusty

Aby uzyskać korzyści zdrowotne ze spożywania kapusty kiszonej, należy spożywać ją regularnie i w stałych ilościach. Kiszoną kapustę można spożywać o dowolnej porze dnia, ale za najlepszą uważa się jedzenie rano na śniadanie.

Kiszona kapusta poprawia stan zdrowia jelit

Kiszona kapusta jest bogata w probiotyki, które wspomagają trawienie, wchłanianie witamin i minerałów oraz zapobiegają zaparciom. Nagłe spożycie lub nadmierne spożycie kapusty kiszonej może prowadzić do biegunki. Jednak przy codziennym spożyciu organizm przyzwyczaja się do niej i stopniowo biegunka nie występuje. Uważa się, że kapusta kiszona zmniejsza nasilenie objawów zespołu nieswoistego zapalenia jelit.

Jelita zawierają ponad 100 bilionów mikroorganizmów, czyli „florę jelitową”, co stanowi ponad 10-krotność całkowitej liczby komórek ciała. Niepasteryzowana kapusta kiszona zawiera probiotyki, czyli pożyteczne bakterie, które działają jako pierwsza linia obrony przed toksynami i szkodliwymi bakteriami. Mogą one również poprawić trawienie i ogólny stan zdrowia. Probiotyki, takie jak te zawarte w kiszonej kapuście, mogą pomóc poprawić równowagę bakteryjną w jelitach, jeśli została ona zaburzona przez stosowanie antybiotyków. Może to pomóc w zmniejszeniu lub zapobieganiu biegunce wywołanej antybiotykami. Badania wykazują również, że probiotyki pomagają zmniejszyć gazy, wzdęcia, zaparcia, biegunkę oraz objawy związane z chorobą Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego. Suplementy probiotyczne mogą zawierać od 1 do 50 miliardów jednostek tworzących kolonię (CFU) na dawkę. Dla porównania, 1 gram kapusty kiszonej może zawierać od 1000 do 100 milionów jednostek CFU. Różne szczepy probiotyczne mogą przynosić różne korzyści. Dlatego też spożywanie wielu różnych szczepów może przynieść szerszy zakres korzyści zdrowotnych. Pod tym względem kapusta kiszona może mieć przewagę. Badania wykazały, że jedna porcja może zawierać do 28 różnych szczepów bakterii. Podobnie jak większość innych fermentowanych pokarmów, kapusta kiszona zawiera wiele enzymów, które pomagają rozłożyć składniki odżywcze na mniejsze, łatwiejsze do strawienia cząsteczki.

Kiszona kapusta wzmacnia odporność

Naukowo udowodniono, że kiszona kapusta ma właściwości wzmacniające odporność. Stworzenie równowagi w jelitach skutkuje zdrową wyściółką jelit, która umożliwia rozwój naturalnych przeciwciał zapewniających bezpieczeństwo i ochronę organizmu. Ma właściwości przeciwzapalne.

Kiszona kapusta jest źródłem probiotyków i składników odżywczych o działaniu wzmacniającym odporność. Po pierwsze, bakterie zasiedlające jelita mogą mieć duży wpływ na układ odpornościowy. Probiotyki zawarte w kapuście kiszonej mogą pomóc w poprawieniu równowagi bakterii w jelitach, co pomaga w utrzymaniu zdrowej wyściółki jelit.

Silniejsza wyściółka jelit pomaga zapobiegać „przeciekaniu” niepożądanych substancji do organizmu i wywoływaniu odpowiedzi immunologicznej. Utrzymanie zdrowej flory jelitowej pomaga również zapobiegać rozwojowi szkodliwych bakterii, a nawet może zwiększać produkcję naturalnych przeciwciał. Co więcej, regularne spożywanie probiotycznych pokarmów, takich jak kapusta kiszona, może zmniejszyć ryzyko rozwoju infekcji, takich jak przeziębienie czy infekcje dróg moczowych. Jeśli już zachorujesz, regularne spożywanie pokarmów bogatych w probiotyki może pomóc Ci szybciej wrócić do zdrowia. Poza tym, że kapusta kiszona jest źródłem probiotyków, jest bogata w witaminę C i żelazo, które przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. W szczególności, zwiększenie spożycia witaminy C podczas przeziębienia może pomóc w szybszym pozbyciu się jego objawów.

Kiszona kapusta chroni mózg

Probiotyki to pożyteczne bakterie, które chronią organizm przed niebezpiecznymi bakteriami i truciznami. Te pożyteczne bakterie łączą się z procesami zachodzącymi w mózgu i wykazano, że poprawiają pamięć oraz zmniejszają objawy lęku i depresji.

Zmniejsza spożycie kalorii

Kiszona kapusta jest niskokaloryczna i zawiera dużo błonnika. Wysoka zawartość błonnika w kiszonej kapuście sprawia, że dłużej jesteś syty, co potencjalnie pozwala obniżyć dzienne spożycie kalorii jako element wspomagający dietę.

Kiszona kapusta poprawia zdrowie wątroby

Probiotyki i witaminy zawarte w kapuście kiszonej pomagają usuwać toksyny z wątroby i regenerować nowe, zdrowe komórki wątroby.

Poprawia zdrowie kości

Kiszona kapusta może być korzystna dla kości. W kontrolowanym badaniu stwierdzono, że witamina K jest niezbędna do utrzymania wytrzymałości i integralności kości. Witamina K pomaga w remineralizacji kości i opóźnia pojawienie się problemów kostnych związanych z wiekiem u kobiet w okresie menopauzy.

Zapobiega chorobom

Kiszona kapusta może pomóc w zmniejszeniu ryzyka wystąpienia różnych chorób w organizmie, takich jak choroby pęcherza moczowego, wątroby i skóry, dlatego jest uważana za superżywność.

Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Sfermentowana żywność zawiera substancje chemiczne zwalczające raka. Spożywanie pokarmów takich jak kapusta kiszona i inne fermentowane produkty spożywcze, takie jak kimchi i kefir, może w pewnym stopniu zapobiegać uszkodzeniom DNA, nadmiernej produkcji komórek i ich mutacjom.

Poprawia ogólny stan zdrowia

Ponieważ kapusta kiszona zawiera dużo folianów, ma wiele zalet zdrowotnych. Jest ona zdrowa dla zdrowia dziąseł. Ponadto zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca i udaru mózgu. Foliany są potrzebne do podziału komórek i tworzenia DNA. Właściwości przeciwzapalne kapusty kiszonej i zawarte w niej witaminy korzystnie wpływają na ogólny stan zdrowia.

Zagrożenia związane z kapustą kiszoną

Mimo że kapusta kiszona ma wiele zalet, jej spożycie powinno być ograniczone, a nawet unikane u osób z pewnymi zaburzeniami.

Kapusta kiszona jest fermentowana w słonej solance, dlatego zawartość sodu w kapuście kiszonej jest dość wysoka. Wysoki poziom sodu w organizmie zwiększa ciśnienie krwi i ryzyko wystąpienia niepożądanych problemów z układem krążenia i nerkami. Jeśli cierpisz na jakiekolwiek choroby, przed spożyciem kiszonej kapusty powinieneś poradzić się lekarza.

Bibliografia:

  1. https://germanfoods.org/german-food-facts/sauerkraut-superfood/
  2. https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-sauerkraut
  3. https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-sauerkraut#2.-Improves-your-digestion
  4. https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-sauerkraut#3.-Boosts-your-immune-system
  5. https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-sauerkraut
  6. https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-sauerkraut#4.-May-help-you-lose-weight
  7. https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-sauerkraut#1.-Sauerkraut-is-very-nutritious
  8. https://www.healthline.com/nutrition/antioxidants-explained
  9. https://www.fermentedfoodlab.com/20-ways-to-eat-sauerkraut/
  10. https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-sauerkraut#How-to-shop-for-sauerkraut
  11. https://www.bbcgoodfood.com/recipes/simple-sauerkraut
Czy artykuł okazał się pomocny?
TakNie

Serwis Szelazo.pl ma charakter edukacyjny. Mimo, że redakcja dokłada wszelkich starań co do jakości merytorycznej przedstawianych treści, wszelkie informacje nie stanowią porady medycznej i nie zastąpią wizyty u lekarza. Z tego powodu redakcja i wydawca serwisu nie mogą ponieść odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie, gdyż nie prowadzi konsultacji medycznej w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.