You are currently viewing Majeranek – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne

Majeranek – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne

Opublikowano: 1 kwietnia, 2022 o 6:53 pm

Majeranek to wyjątkowe zioło, popularne w wielu potrawach kuchni śródziemnomorskiej. Od dawna jest stosowany jako lek ze względu na to, że zawiera kilka związków, które mają korzystny wpływ na zdrowie. W tym artykule dowiesz się wszystkiego na temat wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych majeranku.

Czym jest majeranek?

Majeranek, znany także jako słodki majeranek, to aromatyczne zioło z rodziny miętowatych, które od tysięcy lat uprawia się w rejonie Morza Śródziemnego, Afryki Północnej i Azji Zachodniej. Jest podobny do oregano, ale ma łagodniejszy smak i często stosuje się go do przyprawiania sałatek, zup i dań mięsnych. Ma szczególnie mocny smak i aromat w postaci suszonej, ale można go również stosować w postaci świeżych ziół. Co więcej, majeranek posiada liczne właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.

Majeranek stosowano w medycynie ludowej i orientalnej do leczenia różnych dolegliwości, w tym problemów trawiennych, infekcji i bolesnego miesiączkowania. Ze świeżych lub suszonych liści można przyrządzić herbatę lub napar i wyciąg. Należy pamiętać, że ekstrakty majeranku różnią się mocą i czystością w zależności od producenta i źródła pochodzenia.

Majeranek – właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne

Przeciwutleniacze pomagają zapobiegać uszkodzeniom komórek powodowanym przez potencjalnie szkodliwe cząsteczki zwane wolnymi rodnikami. Wykazano, że kilka związków zawartych w majeranku, takich jak karwakrol, ma działanie przeciwutleniające. Chociaż stan zapalny jest normalną reakcją organizmu, przewlekły stan zapalny może zwiększać ryzyko wystąpienia niektórych chorób, w tym cukrzycy, raka i zaburzeń autoimmunologicznych.

Działanie przeciwbakteryjne majeranku

Majeranek wykazuje również właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Powszechnie stosuje się go w postaci rozcieńczonego olejku eterycznego na skórę w leczeniu infekcji grzybiczych, a także w postaci suplementów diety w leczeniu przerostu bakterii jelitowych. Co więcej, zioło to jest wykorzystywane jako naturalny pestycyd w różnych uprawach roślin spożywczych.

Majeranek może łagodzić problemy trawienne

Majeranek był stosowany w celu zapobiegania problemom trawiennym, takim jak wrzody żołądka i niektóre choroby przenoszone drogą pokarmową. Badanie przeprowadzone na sześciu ziołach wykazało, że majeranek zwalcza Clostridium perfringens, powszechny patogen przenoszony drogą pokarmową. Ponadto, w badaniu na szczurach stwierdzono, że wyciąg z majeranku chroni przed wrzodami żołądka. Jednak dotychczas nie dokonano badania na ludziach.

Majeranek pomaga w regulacji cyklu menstruacyjnego i hormonów

Wykazano, że majeranek stymuluje przepływy miesiączkowe. Ekstrakt lub herbata z majeranku mogą pomóc w regulacji cyklu miesiączkowego, a także przywrócić równowagę hormonalną u kobiet nie będących w ciąży i mających nieregularne cykle. Może również pomóc w leczeniu zespołu policystycznych jajników (PCOS), zaburzenia hormonalnego, którego objawami są nieregularne miesiączki i trądzik. Badanie przeprowadzone na 25 kobietach z PCOS wykazało, że herbata majerankowa poprawiła ich profil hormonalny i wrażliwość na insulinę. Aby uniknąć ryzyka, przed zastosowaniem jakichkolwiek suplementów ziołowych wspomagających miesiączkowanie należy skonsultować się z lekarzem.

Działania niepożądane majeranku i możliwe skutki uboczne

Spożywanie majeranku wiąże się z wieloma korzyściami zdrowotnymi. Ale czy majeranek jest bezpieczny do spożycia? Majeranek może powodować kilka skutków ubocznych. W związku z tym należy zachować ostrożność podczas stosowania suplementów mających w składzie majeranek lub jego wywary. Kobiety w ciąży lub karmiące piersią powinny unikać stosowania majeranku. Ze względu na jego wpływ na różne hormony rozrodcze i menstruację, majeranek może wywoływać negatywne skutki uboczne podczas ciąży. Może też wpływać na krzepnięcie krwi. Jedno z badań, w którym przeanalizowano 20 ziół wykazało, że majeranek utrudnia tworzenie się płytek krwi, co jest kluczowym czynnikiem w procesie krzepnięcia krwi. Majeranek może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami, takimi jak leki rozrzedzające krew i antykoagulanty, zwiększając ryzyko krwawienia. Majeranek może również wchodzić w interakcje z niektórymi lekami przeciwcukrzycowymi, obniżając poziom cukru we krwi, co może prowadzić do niebezpiecznie niskiego jego poziomu. Jeśli cierpisz na cukrzycę, skonsultuj się z lekarzem przed przyjęciem majeranku.

Jak dodać majeranek do swojej diety?

Zioło to jest zwykle używane w niewielkich ilościach jako przyprawa lub dodatek do potraw. Dlatego, aby doświadczyć jego dobroczynnych właściwości, być może trzeba będzie pić herbatę lub przyjmować go w postaci suplementów. Majeranek można również dodawać do olejów spożywczych, mieszając 1 łyżkę stołową (15 ml) ulubionego oleju z 1 łyżeczką (1 gram) majeranku. Taką mieszankę można stosować do codziennego gotowania lub do marynowania warzyw i mięs. Podczas przygotowywania zup lub gulaszu można zawinąć 2-3 łyżki stołowe (6-9 gramów) majeranku w mały kawałek chusty serowej i namoczyć go w garnku podczas gotowania. Jeśli nie masz majeranku pod ręką, możesz zastąpić go kilkoma innymi ziołami. Szczególnie dobrze sprawdza się oregano, choć jest ono silniejsze niż majeranek, więc możesz użyć go nieco mniej. Tymianek i szałwia – choć różnią się nieco smakiem – również mogą być użytecznymi zamiennikami. W przypadku tych ziół należy stosować proporcje 1:1.

Bibliografia:
Della Pepa, T., Elshafie, H. S., Capasso, R., De Feo, V., Camele, I., Nazzaro, F., Scognamiglio, M. R., & Caputo, L. (2019). Antimicrobial and Phytotoxic Activity of Origanum heracleoticum and O. majorana Essential Oils Growing in Cilento (Southern Italy). Molecules (Basel, Switzerland), 24(14), 2576. https://doi.org/10.3390/molecules24142576
Yen HF, Hsieh CT, Hsieh TJ, Chang FR, Wang CK. In vitro anti-diabetic effect and chemical component analysis of 29 essential oils products. J Food Drug Anal. 2015 Mar;23(1):124-129. doi: 10.1016/j.jfda.2014.02.004. Epub 2014 May 24. PMID: 28911435.
Orchard, A., & van Vuuren, S. (2017). Commercial Essential Oils as Potential Antimicrobials to Treat Skin Diseases. Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM2017, 4517971. https://doi.org/10.1155/2017/4517971
Ricordi C, Garcia-Contreras M, Farnetti S. Diet and Inflammation: Possible Effects on Immunity, Chronic Diseases, and Life Span. J Am Coll Nutr. 2015;34 Suppl 1:10-3. doi: 10.1080/07315724.2015.1080101. PMID: 26400428.
Bina, F., & Rahimi, R. (2017). Sweet Marjoram: A Review of Ethnopharmacology, Phytochemistry, and Biological Activities. Journal of evidence-based complementary & alternative medicine22(1), 175–185. https://doi.org/10.1177/2156587216650793
Haj-Husein I, Tukan S, Alkazaleh F. The effect of marjoram (Origanum majorana) tea on the hormonal profile of women with polycystic ovary syndrome: a randomised controlled pilot study. J Hum Nutr Diet. 2016 Feb;29(1):105-11. doi: 10.1111/jhn.12290. Epub 2015 Feb 9. PMID: 25662759.
Erenler R, Sen O, Aksit H, Demirtas I, Yaglioglu AS, Elmastas M, Telci İ. Isolation and identification of chemical constituents from Origanum majorana and investigation of antiproliferative and antioxidant activities. J Sci Food Agric. 2016 Feb;96(3):822-36. doi: 10.1002/jsfa.7155. Epub 2015 Apr 8. PMID: 25721137.
Bina, F., & Rahimi, R. (2017). Sweet Marjoram: A Review of Ethnopharmacology, Phytochemistry, and Biological Activities. Journal of evidence-based complementary & alternative medicine, 22(1), 175–185. https://doi.org/10.1177/2156587216650793
Al-Howiriny T, Alsheikh A, Alqasoumi S, Al-Yahya M, ElTahir K, Rafatullah S. Protective Effect of Origanum majorana L. 'Marjoram’ on various models of gastric mucosal injury in rats. Am J Chin Med. 2009;37(3):531-45. doi: 10.1142/S0192415X0900703X. PMID: 19606513.
Radaelli M, da Silva BP, Weidlich L, Hoehne L, Flach A, da Costa LA, Ethur EM. Antimicrobial activities of six essential oils commonly used as condiments in Brazil against Clostridium perfringens. Braz J Microbiol. 2016 Apr-Jun;47(2):424-30. doi: 10.1016/j.bjm.2015.10.001. Epub 2016 Mar 2. PMID: 26991289; PMCID: PMC4874616.

Czy artykuł okazał się pomocny?
TakNie

Serwis Szelazo.pl ma charakter edukacyjny. Mimo, że redakcja dokłada wszelkich starań co do jakości merytorycznej przedstawianych treści, wszelkie informacje nie stanowią porady medycznej i nie zastąpią wizyty u lekarza. Z tego powodu redakcja i wydawca serwisu nie mogą ponieść odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie, gdyż nie prowadzi konsultacji medycznej w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.