Opublikowano: 28 grudnia, 2021 o 10:12 pm
Kasze zaliczane są do superfoods, czyli produktów o bardzo dużej wartości zdrowotnej. Ziarna zbóż są zasobne m. in. w żelazo. Ten „pierwiastek życia” pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny oraz pełni ważną funkcję jako nośnik tlenu w organizmie. Sprawdź, co jeszcze w nich znajdziesz.
Kasza jaglana
Kasza jaglana bogate źródło białka, witamin z grupy B, miedzi, magnezu, potasu, wapnia i cynku. Znajdziesz w niej również lecytynę (poprawia pamięć i reguluje ilość cholesterolu we krwi) oraz krzemionkę (ma m. in. korzystny wpływ na stawy). Jaglanka jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu. Poleca się ją osobom z problemami trawiennymi i cierpiącym na niedokrwistość.
Kasza jaglana – zawartość żelaza: 4.8 mg / 100g
Kasz gryczana
Kasza gryczana zwana też hreczką lub tatarką, jest zasobna w błonnik i białko roślinne o wysokiej wartości odżywczej. To także źródło witamin z grup B, manganu, miedzi, magnezu, fosforu i potasu. Obecny jest w niej również kwas foliowy, szczególnie ważny przed poczęciem, w ciąży i podczas karmienia piersią. Jedz ją też z powodu zawartości flawonoidów, w tym rutyny. Kasza gryczana nie zawiera glutenu. Jest rekomendowana m. in. przy zaburzeniach czynności jelit i nadciśnieniu.
Kasza gryczana – zawartość żelaza: 2.8 mg / 100g
Kasza Bulgur
Kasza bulgur zawiera dużej ilości białka i błonnika. Ponadto znajdują się w niej witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy), magnez, cynk i potas, który m. in. pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Produkowana jest z ziaren pszenicy twardej. Ma niski indeks glikemiczny. Po kaszę bulgur powinny sięgać zwłaszcza osoby, które chcą zrzucić parę kilo, kobiety w ciąży i starające się o dziecko oraz cierpiący na niedokrwistość z niedoboru kwasu foliowego.
Kasza bulgur – zawartość żelaza: 2.5 mg / 100g
Kasza jęczmienna
Kasza jęczmienna jest zasobna w żelazo, potas i witaminę B3. Bogata także w betaglukan, składnik błonnika, który ogranicza wchłanianie cholesterolu w przewodzie pokarmowym. Rodzaje kaszy jęczmiennej dostępne w sklepach różnią się stopniem pocięcia i wypolerowania ziaren. Im mniej przetworzona kasza, tym ma więcej wartości odżywczych. Czy wiesz, że amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) zezwoliła na umieszczanie na opakowaniach produktów jęczmiennych informacji, że mogą one obniżać ryzyko chorób serca?
Kasza jęczmienna – zawartość żelaza: 3.6 mg / 100g
Kasza kukurydziana
Jest źródłem błonnika, dobrego tłuszczu, żelaza i kwasu foliowego. Zawiera także witaminę E i selen, które zabezpieczają komórki ciała przed działaniem wolnych rodników. Dzięki temu opóźniają procesy starzenia się organizmu i chronią przed rozwojem wielu chorób. Kaszę kukurydzianą poleca się w żywieniu niemowląt oraz przy chorobach układu krążenia. Możesz po nią sięgać, jeśli jesteś na diecie bezglutenowej.
Kasza kukurydziana – zawartość żelaza: 0.2 mg / 100g
Kasza kuskus
Kasza kuskus jest dobrym źródłem jodu i białka. Ta lekkostrawna kasza nadaje się zarówno dla małych dzieci, jak i dla osób z problemami trawiennymi. Idealna jest też dla sportowców. Niewielka ilość błonnika pokarmowego zapobiega bowiem dodatkowemu obciążeniu przewodu pokarmowego przed wzmożonym wysiłkiem. Ma duży indeks glikemiczny (nie powinny po nią zbyt często sięgać osoby chore na cukrzycę).
Kasza kuskus – zawartość żelaza: 0.5 mg / 100g
Kasza orkiszowa
Poza żelazem, kasza orkiszowa zawiera błonnik, witaminy: A, E, D, z grupy B oraz fosfor, cynk, miedź, mangan i kobalt. Jest również źródłem kwasu krzemowego, który wpływa korzystnie na paznokcie i włosy. Orkisz ma właściwości przeciwzapalne, wzmacnia układ sercowo-naczyniowy, wpływa korzystnie na obniżenie poziomu cholesterolu i poprawia funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Dzięki jedzeniu kaszy orkiszowej wzmocnisz też układ odpornościowy.
Kasza orkiszowa – zawartość żelaza: 4.4 mg / 100g
Na podstawie:
https://fdc.nal.usda.gov/