You are currently viewing Żelazo w diecie wegańskiej i wegetariańskiej

Żelazo w diecie wegańskiej i wegetariańskiej

Opublikowano: 7 listopada, 2019 o 1:45 pm

Czy można pokusić się o stwierdzenie, że weganie i wegetarianie prędzej czy później zawsze doczekają się objawów anemii? Chociaż zdania na ten temat są podzielone, a wyniki badań naukowych niejednoznaczne, odpowiedź na zadane pytanie nie może całkowicie potwierdzić tej tezy. Z drugiej strony, weganie i wegetarianie znajdują się w grupie ryzyka niedokrwistości. W artykule przedstawiliśmy wskazówki, w jaki sposób mogą jej uniknąć.

Żelazo hemowe i niehemowe

Okazuje się, że weganie i wegetarianie mogą spożywać tyle samo, a nawet więcej żelaza niż osoby stosujące dietę konwencjonalną. Jest jednak jeden haczyk. Żelazo znajdujące się w produktach roślinnych to tzw. żelazo niehemowe, które charakteryzuje znacznie niższa przyswajalność (w przeciwieństwie do tzw. żelaza hemowego zawartego w produktach zwierzęcych). Zbadano nawet, że przeciętna średnia przyswajalność żelaza z diety wegetariańskiej wynosi 10 proc., natomiast z diety zawierającej mięso sięga 18 proc.

Jak więc powinna wyglądać dieta wegetarian?

Zapewnienie prawidłowego poziomu żelaza u wegan i wegetarian jest możliwe. Trzeba tylko pamiętać, aby codzienna dieta opierała się na 5 najważniejszych dla nich grupach pokarmowych czyli: warzywach, roślinach strączkowych (np. fasola, soczewica, cieciorka, soja, tofu itd.), niskoprzetworzonych ziarnach zbóż, owocach oraz orzechach i pestkach. W przypadku wegetarian należy także zmniejszyć (ale oczywiście stopniowo i nie do minimum) ilość mleka i produktów, gdyż zawarty w nich wapń hamuje wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego. Co więcej, podaż żelaza do naszego organizmu automatycznie się zwiększy, jeżeli ograniczymy w diecie tzw. ”puste kalorie”, czyli produkty z dużą zawartością cukrów prostych, olejów roślinnych czy mąki rafinowanej.

Warto zwrócić uwagę także na witaminę C i… nie tylko

Jak się bowiem okazało, składnik ten znacząco zwiększa stopień wchłaniania żelaza z przewodu pokarmowego. Dla przykładu, ilość przyswojonego żelaza z pełnoziarnistego chleba wzrasta 3-krotnie, jeżeli w tym samym posiłku zjemy pomarańczę. Warto też zwrócić uwagę na takie zabiegi jak np. moczenie warzyw strączkowych przed gotowaniem lub wybór produktów fermentowanych czy pieczywa przygotowanego na zakwasie – mało kto wie, ale istotnie hamują one efekty działania różnych substancji hamujących wchłanianie żelaza. Z drugiej strony, należy uważać np. na… botwinę czy szpinak (tutaj niespodzianka!). Produkty te zawierają co prawda dużą ilość żelaza, lecz stanowią także istotne źródło szczawianów, które hamują jego przyswajalność.

A może weganie i wegetarianie powinni rozważać suplementację żelaza? Jest to dobry pomysł, pod warunkiem, że nadal będą pilnować zbilansowanej diety, i pod warunkiem, że pierwiastkowi temu będzie towarzyszyła witamina C.

Czy artykuł okazał się pomocny?
TakNie

Serwis Szelazo.pl ma charakter edukacyjny. Mimo, że redakcja dokłada wszelkich starań co do jakości merytorycznej przedstawianych treści, wszelkie informacje nie stanowią porady medycznej i nie zastąpią wizyty u lekarza. Z tego powodu redakcja i wydawca serwisu nie mogą ponieść odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie, gdyż nie prowadzi konsultacji medycznej w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.