You are currently viewing Probiotyki – czym są, dlaczego działają? Wszystko, co powinniśmy wiedzieć o probiotykach

Probiotyki – czym są, dlaczego działają? Wszystko, co powinniśmy wiedzieć o probiotykach

Opublikowano: 15 maja, 2024 o 10:30 am

Podsumowanie

  • Preparaty probiotyczne różnią się znaczącą miedzy sobą.
  • Produkt probiotyczny z większą ilością bakterii niekoniecznie musi mieć lepsze działanie.
  • Różne szczepy probiotyczne oferują różne korzyści zdrowotne i nie można ich uogólniać na wszystkie produkty probiotyczne.
  • Nie wszystkie jogurty są produktami probiotycznymi i zawierają żywe kultury bakterii.

Jak wybrać odpowiedni probiotyk?

  • Sprawdź, jaki konkretnie szczep i jaki poziom jest wymagany dla uzyskania pożądanych korzyści zdrowotnych.
  • Wybierz produkt probiotyczny, który ma udowodnione korzyści zdrowotne.
  • Pamiętaj, że różne szczepy probiotyczne mają różne korzyści zdrowotne i nie można ich uogólniać na wszystkie produkty probiotyczne.

Czy wszystkie probiotyki są takie same?

Szczepy bakterii probiotycznych mają bardzo różne właściwości. Oznacza to, że dostępna jest duża różnorodność produktów probiotycznych, które mają różne działanie.

Korzyści zdrowotne są specyficzne dla danego szczepu bakterii, a nie dla bardziej ogólnego gatunku bakterii. Na przykład, produkt może być oznaczony jako Lactobacillus rhamnosus, ale nie wiadomo, czy jest to szczep Lactobacillus rhamnosus LGG®, lub Lactobacillus rhamnosus GR-1®, czy jakikolwiek inny szczep Lactobacillus rhamnosus, które znaczącą różnią się między sobą pod względem działania na organizm. W takim wypadku nie będzie też wiadomo, czy istnieją wystarczająco mocne dowody naukowe wskazujące na potencjalne korzyści zdrowotne ze stosowania tychże szczepów w preparatach probiotycznych.

Czy probiotyki z większą ilością bakterii są najskuteczniejsze?

Niekoniecznie. Produkt probiotyczny z większą ilością bakterii niekoniecznie musi mieć lepsze działanie. Niektóre szczepy probiotyczne wymagają stosunkowo niskiej liczby bakterii, podczas gdy inne szczepy wymagają ich znacznie więcej, aby zapewnić pożądany efekt.

Dlatego o wiele ważniejszy jest wybór probiotyku, który został naukowo powiązany z konkretną korzyścią zdrowotną na badanym poziomie. Oznacza to, że odpowiedni poziom zależy od szczepu i badanego efektu w konkretnym obszarze zdrowia.

Czy produkty probiotyczne zawierające więcej niż jeden szczep bakterii działają lepiej?

Niektóre produkty probiotyczne zawierają więcej niż jeden szczep bakterii, ale nie oznacza to, że dany produkt jest bardziej skuteczny. Wiele produktów zawierających kilka szczepów nie posiada odpowiedniej dokumentacji klinicznej poświęconej wpływowi konkretnej kombinacji szczepów, które zawierają na organizm.

Warto przeczytać: Nie ma przeciwwskazań do jedzenia przed snem i w nocy

Najczęściej najlepszym i najbardziej efektywnym produktem probiotycznym jest ten, który zawiera konkretny szczep (lub konkretną kombinację szczepów), który został przebadany i posiada udokumentowane konkretne korzyści zdrowotne.

Czy wszystkie produkty fermentowane zawierają bakterie probiotyczne?

Nie. Żywność fermentowana, taka jak kombucha, kapusta kiszona czy tempeh, powstaje poprzez wykorzystanie działania bakterii naturalnie obecnych w żywności lub poprzez dodanie żywych kultur bakterii do produktu spożywczego. Często żywność fermentowana jest poddawana dalszej obróbce, takiej jak pasteryzacja, pieczenie lub filtrowanie. Proces ten zabija żywe bakterie, uniemożliwiając zakwalifikowanie produktu jako probiotyku, ponieważ nie zawiera on już żywych kultur bakterii.

Mimo że wiele fermentowanych produktów spożywczych i napojów nie zawiera probiotyków, ich spożywanie może przyczynić się do poprawy stanu zdrowia.

Czy wszystkie jogurty zawierają probiotyki?

Jogurty mogą być wartościowym źródłem kultur bakterii, ale nie wszystkie jogurty zawierają probiotyki. Wszystkie jogurty są wytwarzane poprzez dodanie żywych bakterii do mleka, ale jak już wspomniano, nie wszystkie kultury bakterii mają jasno określone działanie na organizm. Niektóre produkty jogurtowe zawierają specyficzne szczepy bakterii probiotycznych, które zostały dodane razem z kulturą fermentacyjną.

Celowe dodawanie klinicznie przebadanych szczepów probiotycznych ma na celu zmianę rodzaju produktu na probiotyczny. Jednak musi być dodana wystarczającą ilość bakterii probiotycznych, aby były one nadal żywe w dniu upływu terminu przydatności do spożycia. Jest to kluczowe, ponieważ bakterie muszą być żywe, aby jogurt można było uznać za jogurt probiotyczny i aby miał on działanie probiotyczne po spożyciu.

Czy produkty probiotyczne mogą być stosowane podczas przyjmowania antybiotyków?

Antybiotyki mogą mieć negatywne skutki uboczne dla naszego zdrowia, ponieważ zaburzają równowagę flory bakteryjnej w naszym organizmie. Probiotyki mają za zadanie zniwelować ten skutek uboczny. Antybiotyki najczęściej powodują biegunkę, ale wykazano, że spożywanie szczepu probiotycznego Lactobacillus rhamnosus LGG® znacznie zmniejsza liczbą przypadków biegunki podczas przyjmowania antybiotyków. Sugeruje się, aby probiotyki były przyjmowane kilka godzin po antybiotykach.

Bibliografia:

  • Reid, G., Gadir, A. A., & Dhir, R. (2019). Probiotics: Reiterating What They Are and What They Are Not. Frontiers in microbiology, 10, 424. https://doi.org/10.3389/fmicb.2019.00424
  • Hill C, et al. The International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics consensus statement on the scope and appropriate use of the term probiotic. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2014;11:506.
  • Wiciński, M., Gębalski, J., Gołębiewski, J., & Malinowski, B. (2020). Probiotics for the Treatment of Overweight and Obesity in Humans-A Review of Clinical Trials. Microorganisms, 8(8), 1148. https://doi.org/10.3390/microorganisms8081148
  • Vanderhoof JA, et al. Lactobacillus GG in the prevention of antibiotic-associated diarrhea in children. The Journal of Pediatrics. 1999;135(5):564-8.
  • Podolsky SH. Historical Perspective on the Rise and Fall and Rise of Antibiotics and Human Weight Gain. Ann Intern Med. 2017 Jan 17;166(2):133-138. doi: 10.7326/M16-1855. PMID: 28114473.
Czy artykuł okazał się pomocny?
TakNie

Serwis Szelazo.pl ma charakter edukacyjny. Mimo, że redakcja dokłada wszelkich starań co do jakości merytorycznej przedstawianych treści, wszelkie informacje nie stanowią porady medycznej i nie zastąpią wizyty u lekarza. Z tego powodu redakcja i wydawca serwisu nie mogą ponieść odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie, gdyż nie prowadzi konsultacji medycznej w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.