Opublikowano: 13 września, 2022 o 10:17 am
Owoce granatowca właściwego znane były ludzkości już w czasach starożytnych. Około roku 1500 p. n. e. prowadzono uprawy tej rośliny w starożytnym Egipcie i nad Morzem Martwym. Z racji warunków klimatycznych w basenie Morza Śródziemnego panują idealne warunki dla tej rośliny, dlatego owoce granatu od wieków były tam powszechne i uchodziły za źródło zdrowia, witalności i płodności.
Granat – wartości odżywcze owocu granatu
Owoce granatu pokryte są stosunkowo twardą łupiną pod którą kryją się nasiona otoczone charakterystycznymi osnówkami wypełnionymi sokiem. To właśnie dla tegoż soku i walorów jakie posiada, granat od wieków znajdował zastosowanie w medycynie ludowej oraz w kuchni.
Granaty stanowią źródło witamin z grupy B, C, E i K, a także minerałów: potasu, fosforu, cynku, miedzi, magnezu i żelaza. Sok tego owocu zawiera znaczne ilości przeciwutleniaczy- m. in. polifenoli, tanin, i cyjanidyny. Owoc granatu, co prawda nie należy do najmniej kalorycznych (około 80 kalorii w 100 g), jednak posiada niski indeks glikemiczny (nie wywołuje znacznego wzrostu poziomu glukozy we krwi) i stanowi bogate źródło błonnika pokarmowego.
Poniżej przedstawiamy wartości odżywcze dla przeciętnego(282-gram) owocu granatu:
- Kalorie: 234
- Białko: 4.7 gramów
- Tłuszcz: 3,3 gramów
- Węglowodany: 52 gramy
- Cukier: 38.6 gramów
- Błonnik: 11.3 gramów
- Wapń: 28.2 mg, lub 2% dziennej wartości
- Żelazo: 0,85 mg, lub 5% dziennej wartości
- Magnez: 33.8 mg, lub 8% dziennego zapotrzebowania
- Fosfor: 102 mg, lub 8% dziennego zapotrzebowania
- Potas: 666 mg, lub 13%
- Witamina C: 28,8 mg, czyli 32% zalecanego spożycia dziennego
- Folian (witamina B9): 107 mcg, lub 27%.
Jak jeść owoc granatu?
Spożywanie owocu granatu może nastręczać trudności, szczególnie jeżeli nie zamierzamy spożywać jego pestek. W takim wypadku nie pozostaje nic innego jak wyciśnięcie soku i oddzielenie go od pozostałości. Na rynku dostępne są gotowe produkty w postaci soku z granatu, jednak aby w pełni zasmakować tego niezwykłego owocu musimy upewnić się, czy wybrany sok powstał przez bezpośrednie wyciśnięcie owocu i nie jest przygotowany z koncentratu, albo nie jest napojem o smaku granata. Sok możemy wydobyć samodzielnie, przez wybranie nasion z łupiny i dokładne ich odciśnięcie.
Bogate w antyoksydanty
Antyoksydanty to związki, które pomagają chronić komórki ciała przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki. Wolne rodniki są zawsze obecne w ciele, ale ich zbyt duże stężenie może być szkodliwe i przyczyniać się do wielu chorób przewlekłych. Granaty są bogate w antyoksydanty i związki polifenolowe, które zapewniają ochronę przed tymi uszkodzeniami. Główne bioaktywne związki o aktywności antyoksydacyjnej, które znajdują się w granatach, nazywane są punicalaginami, antocyjanami i hydrolizowanymi taninami.
Może pomóc w łagodzeniu stanu zapalnego
Krótkotrwały stan zapalny jest normalną reakcją organizmu na infekcje i urazy. Jednak przewlekły stan zapalny może stanowić problem, jeśli nie jest leczony – a jest on powszechny w dzisiejszych czasach, szczególnie w kulturach zachodnich. Jeśli nie zajmiemy się stanem zapalnym, może on przyczynić się do wielu przewlekłych schorzeń, w tym chorób serca, cukrzycy typu 2, raka i choroby Alzheimera. Jedzenie granatów może pomóc w zapobieganiu przewlekłym stanom zapalnym związanym ze zwiększonym ryzykiem chorób przewlekłych. Jest to w dużej mierze przypisywane związkom zwanym punicalaginami, które wykazały właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne w badaniach na probówkach i zwierzętach. Niektóre badania na ludziach wykazały również, że spożywanie soku z granatów może zmniejszyć markery stanu zapalnego w organizmie. Nadal potrzeba więcej badań dotyczących tego, jak spożywanie świeżych nasion granatu wpływa na stan zapalny u ludzi.
Może oferować korzyści dla zdrowia serca
Istnieją dowody, że owoce bogate w związki polifenolowe, takie jak granat, mogą korzystnie wpływać na zdrowie serca.
Badania w probówce wykazały, że ekstrakt z granatu może zmniejszyć stres oksydacyjny i stan zapalny w tętnicach, obniżyć ciśnienie krwi i pomóc w walce z miażdżycą – gromadzeniem się płytki nazębnej w tętnicach, która może prowadzić do ataków serca i udarów.
W jednym z badań na ludziach, osoby z chorobami serca otrzymywały 1 filiżankę (220 mL) soku z granatów codziennie przez 5 dni. Sok znacząco zmniejszył częstotliwość i nasilenie bólu w klatce piersiowej, a także pewne biomarkery we krwi, które sugerują ochronny wpływ na zdrowie serca. Nadal brakuje wysokiej jakości badań nad granatem i zdrowiem serca u ludzi.
Wsparcie zdrowia układu moczowego
Badania na próbkach i ludziach wykazały, że ekstrakt z granatu może pomóc w ograniczeniu tworzenia się kamieni nerkowych, co w dużej mierze przypisuje się jego aktywności antyoksydacyjnej. W jednym z badań dorosłym osobom w wieku 18-70 lat, u których wystąpiły nawracające kamienie nerkowe, podawano 1000 mg ekstraktu z granatu przez 90 dni. Stwierdzono, że pomaga to zahamować mechanizm, dzięki któremu w organizmie tworzą się kamienie. Dodatkowo, badania na zwierzętach wykazały, że ekstrakt z granatu może pomóc w regulacji stężenia szczawianów, wapnia i fosforanów we krwi, które są częstymi składnikami kamieni nerkowych.
Może poprawić wytrzymałość podczas ćwiczeń
Polifenole zawarte w granatach mogą zwiększać wytrzymałość wysiłkową, czyli czas, przez jaki jesteś w stanie brać udział w aktywności fizycznej, zanim się zmęczysz. Jedno z badań na ludziach wykazało, że przyjmowanie zaledwie 1 grama ekstraktu z granatu 30 minut przed biegiem zwiększyło czas do wyczerpania o 12%. Inne badania na ludziach wykazały, że suplementy z granatu mają potencjał do poprawy zarówno wytrzymałości wysiłkowej, jak i regeneracji mięśni. Jednak badania z użyciem soku z granatu nie wykazały żadnych korzyści dla regeneracji mięśni po ćwiczeniach ukierunkowanych na zginacze łokci, wskazując, że potrzeba więcej badań na temat granatów i wydajności ćwiczeń oraz regeneracji.
Może mieć właściwości przeciwnowotworowe
Niektóre badania na próbkach wykazały, że związki zawarte w owocach granatu, soku i oleju mogą pomóc w zabiciu komórek rakowych lub spowolnić ich rozprzestrzenianie się w organizmie. Zarówno badania w probówce, jak i na ludziach wskazują, że granat może pomóc w zwalczaniu stanów zapalnych i spowolnić wzrost komórek rakowych.Owoc ten wykazał działanie przeciwnowotworowe w nowotworach płuc, piersi, prostaty, skóry i okrężnicy. Inne badania na zwierzętach wykazały, że granat pomaga spowolnić wzrost guza we wczesnych stadiach raka wątroby. Pomaga również tłumić reakcje zapalne i stres oksydacyjny. Według starszych badań na probówkach wyciąg z granatu może być również przydatny w spowalnianiu wzrostu, a nawet powodowaniu śmierci komórek raka prostaty.
Sok z granantu
Połączenie bogactwa witamin, minerałów i przeciwutleniaczy zawartych w soku z granatu uzasadnia teorie na temat właściwości granatu znane z medycyny ludowej. Sok z tego owocu łagodzi stany zapalne, wzmacnia odporność organizmu, poprawia krążenie obniżając jednocześnie ciśnienie krwi, wpływa korzystnie na strukturę kości, stan skóry oraz włosów oraz opóźnia procesy starzenia się komórek.
Symbol życia i płodności, za jaki uważano w starożytności granat również znajduje współczesne naukowe uzasadnienie. Owoc zawiera spore ilości fitoestrogenów, czyli roślinnych związków organicznych, działających w ludzkim organizmie podobnie jak naturalnie występujące hormony. Okazuje się, że spożywanie soku z granatów u kobiet może łagodzić objawy napięcia przedmiesiączkowego i menopauzy. Co więcej, zawarty w soku kwas foliowy należący do witamin z grupy B warunkuje prawidłowy rozwój płodu. Badania potwierdzają także korzystny wpływ soku na stan zdrowia intymnego u mężczyzn. Spożycie soku z granatu związane jest ze wzrostem poziomu testosteronu i przeciwdziała w naturalny sposób problemom z erekcją.