Opublikowano: 18 sierpnia, 2025 o 2:28 pm
Fakty na temat czekolady:
- Spożycie czekolady od dawna wiąże się z chorobami, takimi jak cukrzyca, choroba wieńcowa i nadciśnienie.
- Uważa się, że czekolada zawiera duże ilości przeciwutleniaczy.
- Niektóre badania sugerują, że czekolada może obniżać poziom cholesterolu i zapobiegać pogorszeniu pamięci.
- Czekolada zawiera dużą liczbę kalorii. Osoby, które chcą schudnąć lub utrzymać wagę, powinny jeść czekoladę tylko z umiarem.
Czekolada cieszy się złą opinią ze względu na wysoką zawartość tłuszczu i cukru. Jej spożycie wiąże się z trądzikiem, otyłością, wysokim ciśnieniem krwi, chorobą wieńcową i cukrzycą. Jednak według przeglądu naukowego opublikowanego w Netherlands Journal of Medicine, to nie znaczy, że czekolada nie ma właściwości zdrowotnych. Autorzy wskazują na odkrycie, że kakao, kluczowy składnik czekolady, zawiera biologicznie aktywne związki fenolowe.
To zmieniło poglądy ludzi na temat czekolady, a także zainspirowało dalsze badania nad tym, jak może ona wpływać na starzenie się, stres oksydacyjny, regulacje ciśnienia krwi i rozwój miażdżycy. Potencjał antyoksydacyjny czekolady może mieć szereg korzyści zdrowotnych. Im wyższa zawartość kakao, jak w ciemnej czekoladzie, tym więcej korzyści. Ciemna czekolada może również zawierać mniej tłuszczu i cukru, ale ważne jest, aby sprawdzić etykietę.
Jedzenie czekolady może przynieść następujące korzyści:
- obniżenie poziomu cholesterolu
- zapobieganie spadkowi zdolności poznawczych
- zmniejszenie ryzyka wystąpienia problemów sercowo-naczyniowych
Ważne jest, aby zauważyć, że możliwe korzyści zdrowotne wymienione poniżej pochodzą z pojedynczych badań. Potrzeba więcej badań, aby potwierdzić, że jedzenie czekolady może rzeczywiście poprawić zdrowie ludzi. Ponadto, tabliczki czekolady nie zawierają tylko kakao. Należy rozważyć korzyści i ryzyko związane z wszelkimi innymi składnikami, takimi jak cukier i tłuszcz.
Skład czekolady – co zawiera czekolada?
Ocenia się, że czekolada może zawierać nawet 600 substancji korzystnie wpływających na zdrowie. Oprócz węglowodanów będących dla nas głównym paliwem energetycznym, produkt ten zawiera spore ilości żelaza. To ten właśnie pierwiastek pomaga przecież w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny, warunkuje transport tlenu, wspomaga funkcje poznawcze, wspiera odporność czy zapobiega niedokrwistości – stanu, na który narażeni są m. in. honorowi dawcy krwi (nie bez przyczyny więc to czekolada jest im tak często i chętnie rozdawana).
Jak się okazuje żelazo to nie wszystko. Czekolada powinna być kojarzona również ze sporą ilością magnezu – pierwiastka, który pomaga zmniejszyć uczucie zmęczenia. Dlatego osoby intensywnie uczące się lub trenujące „uwielbiają” czekoladę. Ponadto magnez zawarty w czekoladzie determinuje prawidłowy metabolizm energetyczny. Co więcej, nie jest również obojętny dla naszych mięśni, układu nerwowego czy funkcji psychologicznych.
Czekolada a układ nerwowy
Czekolada zawiera także spore ilości niacyny, która podobnie jak magnez wspiera procesy energetyczne w naszym organizmie, teobrominy – działającej stymulująco na nasz układ nerwowy (jest to substancja podobna do kofeiny) oraz flawonoidów – uchodzących za jednych z głównych wymiataczy wolnych rodników oraz czynników zmniejszających podatność na infekcje.
Ciekawą substancją występującą w czekoladzie w sporej ilości jest fenyloetyloamina. Jest to pochodna endorfin, powodująca poprawę nastroju, a nawet niewielką euforię. Jej obecność dowodzi znanej obserwacji, że po zjedzeniu czekolady jesteśmy po prostu szczęśliwsi. Jak widać nawet w tym przypadku istnieje naukowe uzasadnienie.
Czekolada może obniżać poziom cholesterolu we krwi
Jedno z badań, opublikowane w The Journal of Nutrition, sugeruje, że spożycie czekolady może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu o niskiej gęstości lipoproteiny (LDL)Zaufane źródło, znane również jako „zły cholesterol”.
Naukowcy postawili sobie za cel zbadanie, czy batony czekoladowe zawierające sterole roślinne (PS) i flawanole kakaowe (CF) mają jakikolwiek wpływ na poziom cholesterolu.
Autorzy stwierdzili: „Regularne spożywanie tabliczek czekoladowych zawierających PS i CF, jako część diety niskotłuszczowej, może wspierać zdrowie sercowo-naczyniowe poprzez obniżenie poziomu cholesterolu i poprawę ciśnienia krwi”.
Jedzenie czekolady może poprawić funkcje poznawcze
Naukowcy z Harvard Medical School zasugerowali, że picie dwóch filiżanek gorącej czekolady dziennie może pomóc w utrzymaniu zdrowia mózgu i zmniejszyć spadek pamięci u osób starszych. Badacze stwierdzili, że gorąca czekolada pomogła poprawić przepływ krwi do części mózgu, gdzie była ona potrzebna.
Główny autor, Farzaneh A. Sorond, powiedział: Wyniki eksperymentu laboratoryjnego, opublikowane w 2014 roku, wskazały, że ekstrakt z kakao, zwany lavado, może zmniejszyć lub zapobiec uszkodzeniu ścieżek nerwowych występujących u pacjentów z chorobą Alzheimera. Ekstrakt ten mógłby pomóc w spowolnieniu objawów, takich jak spadek poznawczy.
Inne badanie, opublikowane w 2016 roku w czasopiśmie Appetite, sugeruje, że jedzenie czekolady co najmniej raz w tygodniu może poprawić funkcje poznawcze.
Jedzenie czekolady może zapobiegać chorobom serca
Badania opublikowane w The BMJ, sugerują, że spożywanie czekolady może pomóc obniżyć ryzyko rozwoju chorób serca o jedną trzecią. Na podstawie swoich obserwacji autorzy stwierdzili, że wyższy poziom spożycia czekolady może być związany z niższym ryzykiem wystąpienia zaburzeń kardiometabolicznych. Wzywają do przeprowadzenia dalszych badań eksperymentalnych w celu potwierdzenia, czy spożywanie czekolady jest korzystne.
Spożywanie czekolady zmniejsza ryzyko daru mózgu
Kanadyjscy naukowcy w badaniu obejmującym 44 489 osób stwierdzili, że osoby, które jadły jedną porcję czekolady, były o 22 procent mniej narażone na wystąpienie udaru mózgu niż osoby, które tego nie robiły. Również ci, którzy spożywali około dwóch uncji czekolady tygodniowo, byli o 46 procent mniej narażeni na śmierć z powodu udaru. Kolejne badanie, opublikowane w czasopiśmie Heart w 2015 roku, śledziło wpływ diety na długoterminowe zdrowie 25 000 mężczyzn i kobiet. Wyniki sugerowały, że jedzenie do 100 gramów (g) czekolady każdego dnia może być związane z niższym ryzykiem chorób serca i udaru.
Spożywanie czekolady poprawia kondycję i wytrzymałość
Odkrycia opublikowane w The Journal of the International Society of Sports Nutrition sugerują, że odrobina ciemnej czekolady może zwiększyć dostępność tlenu podczas treningu fitness.
Naukowcy, którzy badali kolarzy wykonujących próby czasowe w Wielkiej Brytanii, odkryli, że „po zjedzeniu ciemnej czekolady kolarze zużywali mniej tlenu podczas jazdy w umiarkowanym tempie, a także pokonywali większy dystans w dwuminutowej płaskiej próbie czasowej.”
Naukowcy uważają, że sukces ciemnej czekolady w tym przypadku polega na tym, że zawiera ona flawonole znane jako epikatechiny, które zwiększają uwalnianie tlenku azotu w organizmie. Podobne działanie ma sok z buraków.
Czy czekolady może zabraknąć?
Jeśli nie zmienimy technologii produkcji czekolady, może jej zabraknąć. Wszystko przez zmniejszające się zasoby kakaowca. W dużych ilościach rośnie on m. in. w Ghanie i w Wybrzeżu Kości Słoniowej. Tamtejszym plantacjom zagrażają jednak pasożyty, susza uwarunkowana zmianami klimatu oraz niewłaściwe gospodarowanie gruntem.