You are currently viewing Białko roślinne a zwierzęce: porównanie i jak uzupełnić diety roślinne w białko i wartości odżywcze

Białko roślinne a zwierzęce: porównanie i jak uzupełnić diety roślinne w białko i wartości odżywcze

Opublikowano: 10 kwietnia, 2025 o 8:01 pm

Dietetyka to obszar, który stale ewoluuje, a wybór źródeł białka w diecie jest jednym z kluczowych aspektów zdrowego odżywiania. Coraz więcej osób zwraca uwagę na swoje nawyki żywieniowe, w tym na rodzaj spożywanego białka. W tym artykule przyjrzymy się porównaniu białka roślinnego i zwierzęcego oraz podzielimy się wskazówkami, jak uzupełnić diety oparte głównie na produktach roślinnych.

Białka zwierzęce są białkami pełnowartościowymi. Oznacza to, że zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy, których potrzebujesz w swojej diecie. Białka roślinne są często, ale nie zawsze, niekompletnymi źródłami białka, Istnieją korzyści i obawy związane z obydwoma rodzajami białek. Jednak diety, które opierają się głównie na białkach roślinnych, są powiązane z niższym ryzykiem udaru mózgu, chorób serca i przedwczesnej śmierci.

Aminokwasy w białku

To, czego tak naprawdę potrzebujesz z białka, to aminokwasy. Potrzebujesz 20 różnych aminokwasów. Niektóre z nich są wytwarzane przez organizm, ale dziewięć musi pochodzić z diety. Są to aminokwasy egzogenne.

Pełnowartościowe białka dostarczają wszystkich dziewięciu niezbędnych aminokwasów. Źródła pełnowartościowego białka obejmują:

  • Produkty mleczne
  • Drób
  • Wołowina
  • Wieprzowina
  • Jaja
  • Komosa ryżowa
  • Pełne źródła soi, takie jak tofu, edamame i tempeh.

Większość roślinnych źródeł białka jest niekompletna. Można jednak uzyskać wszystkie niezbędne aminokwasy z pokarmów roślinnych, o ile spożywa się je w różnych ilościach. Źródła białka roślinnego to:

  • Orzechy
  • Nasiona
  • Pełne ziarna
  • Rośliny strączkowe, takie jak fasola, groch i soczewica
  • Warzywa

Korzyści z białka roślinnego

Rodzaj spożywanego białka może być ważniejszy niż jego ilość. Białko roślinne dostarcza wielu składników odżywczych, błonnika i przeciwutleniaczy, które mogą poprawić ogólny stan zdrowia. Korzyści płynące z diety roślinnej mogą obejmować

Ochrona przed chorobami serca

Przegląd ośmiu badań wykazał, że osoby stosujące dietę wegańską lub wegetariańską były o 30% mniej narażone na śmierć z powodu choroby niedokrwiennej serca niż osoby jedzące mięso. Dieta roślinna zawiera mniej tłuszczów nasyconych, żelaza i hormonów.

Warto przeczytać: Żywność funkcjonalna: definicja, korzyści i przykłady

Ochrona przed rakiem

Dieta bogata w produkty roślinne zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. Fitochemikalia to substancje występujące w roślinach, które mogą pomóc w zapobieganiu nowotworom. Dieta bogata w błonnik może również pomóc kontrolować wagę i chronić zdrowie jelit. Otyłość jest czynnikiem ryzyka wielu chorób.

Ochrona przed udarem mózgu

Zdrowa dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko udaru mózgu o 10%. Zdrowa dieta składa się z dużej ilości zielonych warzyw liściastych, produktów pełnoziarnistych i fasoli oraz niewielu rafinowanych ziaren i dodanych cukrów.

Ochrona przed cukrzycą typu 2

Osoby stosujące dietę roślinną mają niższy poziom cukrzycy typu 2 niż osoby spożywające białko zwierzęce. Osoby na diecie roślinnej są również mniej narażone na nadwagę. Jednak zmniejszone ryzyko cukrzycy typu 2 utrzymywało się nawet wśród osób o tej samej wadze.

Korzyści płynące z białka zwierzęcego

Białko zwierzęce ma również pewne korzyści zdrowotne. Ludzie, którzy jedli niskotłuszczowe źródła białka zwierzęcego, takie jak drób i ryby zamiast czerwonego mięsa, mieli:

  • niższe ryzyko cukrzycy typu 2,
  • niższe ryzyko chorób serca,
  • niższe ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, żołądka, trzustki i prostaty,
  • lepszą kontrolę masy ciała.

Zagrożenia związane z białkiem zwierzęcym

Badanie przeprowadzone na ponad 100 000 osób wykazało, że spożywanie nieprzetworzonego i przetworzonego czerwonego mięsa wiąże się z krótszą długością życia. Spożywanie jednej dodatkowej porcji nieprzetworzonego czerwonego mięsa dziennie zwiększa ryzyko śmierci o 13%. Spożywanie jednej dodatkowej porcji przetworzonego czerwonego mięsa zwiększa ryzyko śmierci o 20%.

Szczególne obawy związane z dietą roślinną

Aby czerpać korzyści z diety roślinnej, należy spożywać szeroką gamę zdrowych pokarmów roślinnych. Dieta roślinna, która zawiera dużo przetworzonej żywności i dodanych cukrów, nie zapewni potrzebnych wartości odżywczych. Na diecie roślinnej musisz upewnić się, że otrzymujesz wystarczającą ilość cynku, witaminy B12, białka, wapnia i witaminy D.

Aby uzyskać potrzebne składniki odżywcze na diecie roślinnej:

  • Jedz różnorodne produkty roślinne bogate w białko.
  • Pij mleko roślinne z dodatkiem wapnia i witaminy D.
  • Spożywaj wzbogacone zboża, produkty pełnoziarniste i fasolę, które zawierają cynk i żelazo.
  • Spróbuj drożdży odżywczych, które są doskonałym źródłem witaminy B12.
  • Jedz dużo ciemnozielonych warzyw liściastych zawierających wapń.

Bogactwo żelaza znajduje się w pokarmach pochodzenia zwierzęcego. Jednak to nie jedyne źródło żelaza, ponieważ znajdziemy także żelazo w produktach roślinnych.

Białko roślinne a zwierzęce

Ostateczny wybór między dietą bogatą w białko roślinne lub zwierzęce zależy od indywidualnych preferencji żywieniowych i celów zdrowotnych. Jeśli natomiast podejmiesz decyzje o rezygnacji z białka pochodzenia zwierzęcego, to istnieje wiele sposobów na uzupełnienie diety roślinnej o pełnowartościowe białko i niezbędne składniki odżywcze. Kluczem jest edukacja, świadome podejście do żywienia oraz zrównoważony tryb życia.

Przyjęcie diety opartej na roślinach nie oznacza rezygnacji z wysokiej jakości białka. Wręcz przeciwnie, otwiera drogę do fascynującego świata roślinnych źródeł odżywczych, które mogą korzystnie wpłynąć na zdrowie i samopoczucie.

Pamiętaj, że przed wprowadzeniem znaczących zmian w diecie zawsze warto skonsultować się ze specjalistą ds. żywienia, aby zapewnić, że twój organizm otrzymuje wszystko, czego potrzebuje.

Bibliografia:
American Institute for Cancer Research: „Eat a Diet Rich in Whole Grains, Vegetables, Fruits, and Beans.”
Cedars Sinai: „Are Animal Proteins Better for You Than Plant Proteins?”
Cleveland Clinic: „Do I Need to Worry About Eating ‘Complete’ Proteins?” „What You Should Know About Plant-Based Diets.”
Harvard T.H. Chan School of Public Health: „Healthy plant-based diet associated with lower stroke risk.”
Journal of Geriatric Cardiology: „A plant-based diet for the prevention and treatment of type 2 diabetes.”
National Institutes of Health: „Risk in Red Meat?”
American Journal of Preventive Cardiology: “Meta-analysis of vegetarian diet on ischemic heart disease and all-cause mortality.”

Czy artykuł okazał się pomocny?
TakNie

Serwis Szelazo.pl ma charakter edukacyjny. Mimo, że redakcja dokłada wszelkich starań co do jakości merytorycznej przedstawianych treści, wszelkie informacje nie stanowią porady medycznej i nie zastąpią wizyty u lekarza. Z tego powodu redakcja i wydawca serwisu nie mogą ponieść odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie, gdyż nie prowadzi konsultacji medycznej w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.