You are currently viewing Które suszone owoce są najlepszym źródłem żelaza?

Które suszone owoce są najlepszym źródłem żelaza?

Opublikowano: 24 stycznia, 2025 o 12:31 pm

Żelazo to jeden z kluczowych pierwiastków, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Odpowiada za transport tlenu we krwi, wspiera układ odpornościowy oraz wpływa na poziom energii i ogólną kondycję organizmu. Niedobory żelaza mogą prowadzić do anemii, osłabienia czy problemów z koncentracją, dlatego tak ważne jest dostarczanie go w odpowiedniej ilości w diecie. Suszone owoce to nie tylko smaczna przekąska, ale także bogate źródło składników odżywczych, w tym żelaza. W artykule przyjrzymy się, które z nich warto włączyć do codziennego menu, aby skutecznie uzupełnić poziom tego cennego pierwiastka.

Suszone daktyle

Dostarczą Ci dużej ilości żelaza, magnezu i potasu. Znajdziesz w nich także witaminy: A, C, E i z grupy B. Są też źródłem boru, który wpływa na funkcjonowanie gospodarki wapniowej organizmu. Zawierają również naturalne salicylany (związki działające podobnie do aspiryny). Dlatego jedzenie suszonych daktyli może działać przeciwbólowo i przeciwzapalnie oraz zapobiegać tworzeniu się zakrzepów. Podobnie jak inne suszone owoce, dobrze działają na perystaltykę jelit i uważane są za doskonałą przekąskę dla sportowców.

Suszone daktyle zawartość żelaza: 0.9 mg/100 g

Suszone morele

Zawierają żelazo, beta-karoten (przekształcany przez nasz organizm w witaminę A), witaminę C, wapń, fosfor, bor i rekordową ilość potasu. Suszone morele są również źródłem likopenu – antyoksydantu, który chroni organizm przed wolnymi rodnikami.

Warto przeczytać: Grejpfruty – właściwości odżywcze i zdrowotne

Dzięki tym składnikom ich jedzenie pozytywnie wpływa na wzrok i stan skóry. Podniesie też odporność i może być pomocne przy walce z anemią. Wybierając suszone morele, nie kieruj się atrakcyjnością koloru. Zdrowsze są te brązowe – niesiarkowane.

Suszone morele zawartość żelaza: 0.6 mg/100 g

Rodzynki

Znajduje się w nich potas, jod, bor, magnez i żelazo. Ponieważ rodzynki zawierają potrzebny kościom wapń, powinni po nie sięgać zarówno dorośli, jak i dzieci. Są też źródłem resweratrolu o działaniu przeciwutleniającym (neutralizującym szkodliwe dla organizmu wolne rodniki). Obniża on poziom cholesterolu i chroni przed chorobami serca. Dzięki zawartości witamin z grupy B, jedzenie rodzynek poprawi nastrój i doda energii.

Rodzynki zawartość żelaza: 2.2 mg/100 g

Śliwki suszone

Śliwki suszone to przede wszystkim skarbnica błonnika. Zawierają też potas, który pozytywnie wpływa na pracę serca. Działają moczopędnie, wzmacniają układ odpornościowy i oczyszczają organizm z toksyn. Dzięki zawartości witamin A, C i E, mają także właściwości odmładzające i upiększające. Z uwagi na sporą zawartość żelaza, fosforu, wapnia, magnezu i witamin z grupy B, ich jedzenie może pomóc przy niedokrwistości. Są też dobrą przekąską dla wegetarian.

Śliwki suszone zawartość żelaza: 2.9 mg/100 g

Suszone figi

Suszone figi są bogate w potas, magnez, żelazo, fosfor, wapń, witaminy z grupy B oraz wspomagający trawienie błonnik (mają go najwięcej spośród suszonych owoców). Znajdujące się w nich witaminy C i E chronią organizm przed wolnymi rodnikami oraz wpływają na zdrowy i młody wygląd. Figi są także źródłem cynku, który działa korzystnie m. in. na funkcjonowanie układu odpornościowego oraz na stan włosów skóry i paznokci.

Suszone figi zawartość żelaza: 3 mg/100 g

Suszone jabłka

Dzięki dużej zawartości błonnika, jedzenie jabłek pomaga w trawieniu oraz obniżaniu poziomu „złego” cholesterolu. W suszonych jabłkach znajdują się też witaminy: A, C, z grupy B oraz żelazo, potas, miedź, magnez i selen. Są także źródłem kwercetyny. Dzięki temu przeciwutleniaczowi, ich chrupanie wzmocni Twoje serce i poprawi krążenie. Sięgaj po nie także dlatego, że łagodzą niestrawność oraz inne dolegliwości układu pokarmowego.

Suszone jabłka zawartość żelaza: 1.5 mg/100 g

Jagody goji

Uważane za jeden z najzdrowszych pokarmów na świecie. Słyną z właściwości przeciwstarzeniowych, co związane jest z wysoką zawartością przeciwutleniaczy chroniących nasz organizm przed wolnymi rodnikami. Znajdują się w nich witaminy: C, z grupy B oraz wapń, żelazo, selen, cynk, miedź, fosfor i flawonoidy. Wykorzystywane są w walce z wieloma dolegliwościami. Dzięki bardzo dużej zawartości luteiny, korzystnie wpływają na wzrok. Jagody goji rekomenduje się osobom zestresowanym i z obniżoną odpornością.

Jagody goji zawartość żelaza: 6.8 mg/100 g

Suszone owoce mogą być nie tylko pyszną, ale również zdrową przekąską, szczególnie dla osób, które chcą zadbać o odpowiedni poziom żelaza w organizmie. Włączenie do diety owoców takich jak suszone morele, śliwki, rodzynki czy figi to prosty sposób na wzbogacenie codziennego menu w ten ważny pierwiastek. Warto jednak pamiętać, że żelazo z produktów roślinnych wchłania się lepiej w obecności witaminy C, dlatego warto łączyć suszone owoce z innymi produktami bogatymi w tę witaminę, na przykład świeżymi owocami cytrusowymi. Regularne sięganie po suszone owoce to nie tylko smaczny wybór, ale również krok w stronę lepszego zdrowia i dobrego samopoczucia.

 

Czy artykuł okazał się pomocny?
TakNie

Serwis Szelazo.pl ma charakter edukacyjny. Mimo, że redakcja dokłada wszelkich starań co do jakości merytorycznej przedstawianych treści, wszelkie informacje nie stanowią porady medycznej i nie zastąpią wizyty u lekarza. Z tego powodu redakcja i wydawca serwisu nie mogą ponieść odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie, gdyż nie prowadzi konsultacji medycznej w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.