Opublikowano: 18 sierpnia, 2025 o 2:26 pm
Krew jest niezwykle ważnym płynem w organizmie. Jest gęstsza od wody i nieco lepka w dotyku. Temperatura krwi w organizmie wynosi 38°C (100,4°F), czyli jest o jeden stopień wyższa od temperatury ciała. Ilość krwi w organizmie zależy głównie od wzrostu i wagi. Mężczyzna ważący około 70 kg ma w swoim ciele około 5 do 6 litrów krwi.
Krew pełni trzy ważne funkcje:
- Funkcja regulacyjna
- Funkcja transportowa
- Funckja ochronna
Funkcja transportowa krwi
Przede wszystkim głównym i najważniejszym jest dostarczanie do komórek tlenu i odbieranie z nich szkodliwego dwutlenku węgla. Z funkcją tą wiąże się kolor krwi. Czerwień uzyskana jest dzięki żelazie, które jest elementem hemoglobiny, występującej w erytrocytach. To hemoglobina posiada właściwości wiążące tlen dzięki niej krew jest czerwona.
Wyróżniamy krew żylną, która jest ciemnoczerwona, nie posiada tlenu i jasnoczerwoną, tętniczą, która jest bogata w ten składnik. Tlen nie jest jedynym składnikiem, który jest transportowany przez krew. Tą samą drogą po organizmie rozprowadzane są hormony i składniki pokarmowe. A z drugiej strony, odbierane są szkodliwe produkty przemiany materii, np. wspomniany już dwutlenek węgla oraz mocznik.
Funckja ochronna krwi
Chodzi tu o stałe części krwi, takie jak płytki krwi i różne substancje, które są rozpuszczone w osoczu krwi. W przypadku uszkodzenia naczynia krwionośnego te części krwi bardzo szybko zlepiają się (tworzą skrzep) i sprawiają, że np. zadrapanie przestaje krwawić. Zapobiega to utracie dużej ilości krwi. W układzie odpornościowym ważną rolę odgrywają również białe krwinki i pewne chemiczne przekaźniki.
Krew jest także elementem układu odpornościowego. Zawarte w niej przeciwciała oraz fagocyty (komórki żerne), stanowią barierę i ochronę przed wirusami, bakteriami oraz grzybami. Chroni nas zatem przed rozwojem chorób. Inną funkcją obronną jest możliwość tworzenia skrzepu w miejscu skaleczenia, który zabezpiecza przed utratą krwi, ale też zamyka wrota zakażenia dla patogenów.
Funkcja regulacyjna krwi
Mówiąc o funkcjach krwi nie można pominąć jej wpływu na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej. Ponadto jej stały przepływ zapewnia nam stałocieplność, czyli niezależnie od warunków atmosferycznych naszą idealną, książkową temperaturą ciała powinno być 36,6 st. Celsjusza.
Krew, woda, tlen i pożywienie, wszystkie te składniki potrzebne są nam do przeżycia. Warto zatem dbać o odpowiednie nawodnienie organizmu, regularnie korzystać ze świeżego powietrza i jeść dobre jakościowo pożywienie. A jeżeli chodzi o krew, w takim towarzystwie powinna mieć doskonałe parametry, które warto chociaż raz do roku kontrolować, wykonując morfologię krwi.
Bibliografia:
Menche N. (ed.) Biologie Anatomie Physiologie. Munich: Urban & Fischer/ Elsevier; 2012.
Pschyrembel W. Klinisches Wörterbuch. Berlin: De Gruyter; 2014.
Schmidt R, Lang F, Heckmann M. Physiologie des Menschen: mit Pathophysiologie. Heidelberg: Springer; 2011.