Witamina B6: co warto wiedzieć?

Dieta

Witamina B6 jest m. in. niezbędna do produkcji hemoglobiny, ma wpływ na ciśnienie krwi, skurcze mięśni, pracę serca oraz prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Podnosi również odporność organizmu i bierze udział w tworzeniu przeciwciał.

Witaminę B6 znajdziemy zarówno w produktach żywnościowych pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego. Dobrym jej źródłem w naszej codziennej diecie są warzywa liściaste, np. szpinak i kapusta. Ponadto występuje m. in. w kiełkach pszenicy, awokado, soi, zielonym groszku, fasoli, orzechach włoskich i ziemnych, bananach oraz ziemniakach. Znajduje się także w nabiale, mięsie drobiowym, rybach oraz jajach. Warto wiedzieć, że pełnoziarniste produkty zbożowe zawierają znacznie więcej witaminy B6 niż produkty wysoko przetworzone. Do strat witaminy B6 (do 50 proc.) dochodzi także podczas gotowania, smażenia i peklowania mięsa.

Zapotrzebowanie na witaminę B6 jest zróżnicowane.  Jest ono m. in. związane z ilością spożywanego białka. Dlatego na niedobór witaminy B6 mogą być narażone osoby na diecie wysoko białkowej. Większe zapotrzebowanie na tę witaminę występuje też w przypadku zwiększonego spożycia tłuszczu. Zapotrzebowanie na witaminę B6 wzrasta także u kobiet w ciąży i osób w podeszłym wieku.

Niedostateczne spożycie witaminy B6 może powodować m.in. zmiany zapalne skóry i błon śluzowych, zmiany w układzie nerwowym, potliwość, zwiększoną podatność na zakażenia, niedokrwistość, kamicę nerkową i zwiększone ryzyko rozwoju nowotworów. Niedobory witaminy B6 najczęściej wiążą się z deficytem innych witamin z grupy B.

 

Opracowując wpis korzystałam z:

  1. www.dieta.mp.pl
  2. Instytut Żywności i Żywienia “Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja” 2012

MSK

tabela_blog_witB6

Powrót 03.10.2014 8:26