Żelazo (Fe) jest mikroelementem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niedobór żelaza prowadzi do upośledzenia produkcji krwinek czerwonych (erytrocytów) – najliczniejszych komórek krwi. Ich główną funkcją jest transport tlenu w organizmie. Ponadto żelazo stymuluje odporność, dzięki czemu pomaga chronić organizm przed infekcjami. Pomaga również w zmniejszaniu uczucia zmęczenia i znużenia. Żelazo jest także niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju oraz regeneracji tkanek.
Niedobory mogą pojawić się przede wszystkim u kobiet miesiączkujących (zwłaszcza obficie), u młodzieży w okresie intensywnego wzrostu, u starszych osób, które z powodu wyniszczających chorób mają zaburzony proces wchłaniania.
Czy wiesz, że w ciąży zapotrzebowanie na żelazo wzrasta niemal dwukrotnie? Niedobór żelaza w ciąży stanowi zagrożenie zarówno dla Ciebie, jak i dla noworodka.
W ramach codziennych posiłków w ciąży powinnaś spożywać 25-27 mg żelaza. Musisz jednak wiedzieć, że z „książkowej” zawartości żelaza w pokarmach nasz organizm przyswaja do 20%.
Brakująca ilość żelaza musi zostać pokryta przez zgromadzone w organizmie rezerwy, a jeśli tych nie wystarczy – przez suplementację. Jeśli przyjmujesz żelazo, warto zdecydować się na nowoczesny preparat z chelatem.
Forma chelatu żelaza jest rekomendowana przez Polskie Towarzystwo Ginekologiczne.
Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) niedobór żelaza, który prowadzi do anemii, jest najczęstszym deficytem żywieniowym na świecie. Problem dotyczy zarówno obszarów z niedostatkami żywności, jak i krajów rozwiniętych, gdzie inne niedobory żywieniowe zostały już wyeliminowane.
Najbardziej narażone na anemię z niedoboru żelaza są:
Niezależnie od tego, czy należysz do którejś z wymienionych grup, pamiętaj, że anemia może objawiać się m.in. bladością śluzówek i spojówek, zmęczeniem, zmniejszeniem sprawności fizycznej i umysłowej, osłabieniem koncentracji, problemami z pamięcią, podatnością na infekcje, szorstkością skóry, wypadaniem włosów oraz łamliwością paznokci.
Suplement diety zawiera składniki, które wspomagają funkcję organizmu poprzez uzupełnienie normalnej diety. Nie ma właściwości leczniczych.