P jak pokrzywa

Uncategorized

Pokrzywa kojarzy się nam głównie z piekącymi bąblami i nieprzyjemnym swędzeniem. Dlatego omijamy ją szerokim łukiem, jednak to błąd! Ta niepozorna roślina to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów, a jej szerokie właściwości prozdrowotne potrafią zaskoczyć…

W pokrzywie znajdziemy następujące składniki (uwaga! lista jest naprawdę długa): magnez, fosfor, siarkę, żelazo, jod, krzem, potas, sód, witaminę A, K, B5, B2, C, kwasy i sole organiczne, olejki eteryczne, flawonoidy, fitosterole, histaminę, acetylocholinę, lignany, lecytynę, serotoninę i karotenoidy. Do celów leczniczych wykorzystuje się liście, korzenie lub po prostu całą roślinę. Oczywiście zaraz za imponującą listą składników, idzie niemniej bogata lista dobroczynnych właściwości prozdrowotnych. Jest to m.in.:

– leczenie stanów zapalnych dróg moczowych, kamicy nerkowej, pierwszego i drugiego stadium przerostu gruczołu krokowego,

– niwelowanie obrzęków,

– wzmacnianie odporności,

– obniżanie poziomu „złego” cholesterolu i poziomu cukru we krwi,

– łagodzenie alergii,

– poprawa kondycji skóry, włosów i paznokci.

Preparaty z pokrzywy możemy bez trudu kupić w aptece lub sklepie zielarskim. Wybierać możemy pomiędzy sokiem, tabletkami czy herbatkami. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby samemu zebrać młode rośliny. Najlepszy czas to kwiecień i maj. Kolejnym krokiem jest już tylko suszenie i przyrządzanie naparów.

Taki napój z pokrzywy (liści lub korzenia) to sprawa wręcz banalna do wykonania. Wystarczy zalać łyżkę suszu wrzątkiem, przykryć, odczekać 15 minut. Po tym czasie należy odcedzić napój od rośliny i wypić.

Jak ze wszystkim – również i z naparami z pokrzywy nie można przesadzać! Dziennie możemy pozwolić sobie na maksymalnie cztery filiżanki takiej herbatki. Należy przestrzegać tej ilości głównie ze względu na jej moczopędne właściwości. Wraz z natężonym wydalaniem moczu możemy niestety pozbawić się mikro- i makroelementów, których nie zdołamy uzupełnić, a tym samym narazimy siebie na niedobory tych składników.

Stosowanie pokrzywy przeciwwskazane jest u osób cierpiących na choroby narządów rodnych (nowotwory, krwawienia, mięśniaki) oraz podwyższony poziom żelaza we krwi. Natomiast osoby z przewlekłymi chorobami nerek czy cukrzycą, zanim zdecydują się po nią sięgnąć, powinny bezwzględnie skonsultować to z lekarzem.

Powrót 13.05.2020 13:53