Owoc granatu – dlaczego warto go jeść?

Dieta
owocgranatuszelazo

Owoce granatowca właściwego znane były ludzkości już w czasach starożytnych. Około roku 1500 p. n. e. prowadzono uprawy tej rośliny w starożytnym Egipcie i nad Morzem Martwym. Z racji warunków klimatycznych w basenie Morza Śródziemnego panują idealne warunki dla tej rośliny, dlatego owoce granatu od wieków były tam powszechne i uchodziły za źródło zdrowia, witalności i płodności.

Owoce granatu pokryte są stosunkowo twardą łupiną pod którą kryją się nasiona otoczone charakterystycznymi osnówkami wypełnionymi sokiem. To właśnie dla tegoż soku i walorów jakie posiada, granat od wieków znajdował zastosowanie w medycynie ludowej oraz w kuchni.

Granaty stanowią źródło witamin  z grupy B, C, E i K, a także minerałów: potasu, fosforu, cynku, miedzi, magnezu i żelaza. Sok tego owocu zawiera znaczne ilości przeciwutleniaczy- m. in. polifenoli, tanin, i cyjanidyny. Owoc granatu, co prawda nie należy do najmniej kalorycznych (około 80 kalorii w 100 g), jednak posiada niski indeks glikemiczny (nie wywołuje znacznego wzrostu poziomu glukozy we krwi) i stanowi bogate źródło błonnika pokarmowego.

Spożywanie granatu może nastręczać trudności, szczególnie jeżeli nie zamierzamy spożywać jego pestek. W takim wypadku nie pozostaje nic innego jak wyciśnięcie soku i oddzielenie go od pozostałości. Na rynku dostępne są gotowe produkty w postaci soku z granatu, jednak aby w pełni zasmakować tego niezwykłego owocu musimy upewnić się, czy wybrany sok powstał przez bezpośrednie wyciśnięcie owocu i nie jest przygotowany z koncentratu, albo nie jest napojem o smaku granata. Sok możemy wydobyć samodzielnie, przez wybranie nasion z łupiny i dokładne ich odciśnięcie.

Połączenie bogactwa witamin, minerałów i przeciwutleniaczy zawartych w soku z granatu uzasadnia teorie na temat właściwości granatu znane z medycyny ludowej.  Sok z tego owocu łagodzi stany zapalne, wzmacnia odporność organizmu, poprawia krążenie obniżając jednocześnie ciśnienie krwi, wpływa korzystnie na strukturę kości, stan skóry oraz włosów oraz opóźnia procesy starzenia się komórek.

Symbol życia i płodności, za jaki uważano w starożytności granat również znajduje współczesne naukowe uzasadnienie. Owoc zawiera spore ilości fitoestrogenów, czyli roślinnych związków organicznych, działających w ludzkim organizmie podobnie jak naturalnie występujące hormony. Okazuje się, że spożywanie soku z granatów u kobiet może łagodzić objawy napięcia przedmiesiączkowego i menopauzy. Co więcej, zawarty w soku kwas foliowy należący do witamin z grupy B warunkuje prawidłowy rozwój płodu. Badania potwierdzają także korzystny wpływ soku na stan zdrowia intymnego u mężczyzn. Spożycie soku z granatu związane jest ze wzrostem poziomu testosteronu, a składniki zawarte w surowcu przeciwdziałają w naturalny sposób problemom z erekcją.

W świetle poznanych właściwości granatu pozwólmy, aby ten owoc o wybuchowej nazwie i dla nas współczesnych, często zmęczonych nadmiarem obowiązków ludzi stał się symbolem zdrowia i witalności.

Powrót 21.05.2019 10:56