M jak marakuja (charakterystyka tego tropikalnego owocu)

Ciekawostki

Marakuja nazywana także passiflorą albo męczennicą jadalną to roślina pokroju pnącza, której długość może osiągać nawet kilkanaście metrów długości. Pnącze przytwierdza się do podpory przy pomocy wytwarzanych wąsów czepnych, a w krajach tropikalnych można je  zaobserwować jak wspina się na inne drzewa i krzewy.

Nazwę męczennica lub passiflora roślina zawdzięcza oryginalnym kwiatom, które według pewnego włoskiego mnicha obrazują mękę Chrystusa na krzyżu. Kwiaty rzeczywiście charakteryzują się oryginalnym kształtem i biało- niebieskim lub biało- fioletowym kolorem, i z tego względu stanowią także wartość dekoracyjną.

Roślina wytwarza okrągłe owoce wielkością zbliżone do jaja kurzego, pokryte według odmiany żółtą lub fioletową grubą skórą, pod którą kryje się żółty płynny miąższ. Kwaskowaty, soczysty i orzeźwiający w smaku miąższ wymieszany z jadalnymi pestkami jest idealny do spożycia po wybraniu bezpośrednio z łupiny owocu, ale znakomicie sprawdza się także jako dodatek do deserów i owocowych koktajli.

W sprzedaży na rynku europejskim zwykle dostępne są owoce o fioletowej skórce, które są co prawda nieco mniejsze, ale za to bardziej cenione ze względu na nieco słodszy od odmiany żółtej smak.

Owoc passiflory jest bogaty w witaminy A i C, a także potas, wapń, magnez, fosfor i żelazo. Miąższ zawiera znaczną ilość przeciwutleniaczy oraz błonnika pokarmowego, których zawartość w połączeniu z egzotycznym smakiem czyni z męczennicy jadalnej pożądany składnik diety. Owoce w sezonie jesienno- zimowym dostępne są w naszych marketach i na bazarach, a dla poznania ich unikalnego smaku warto marakui spróbować!

Powrót 25.11.2019 13:44