Kwas foliowy – wszystko co chcemy wiedzieć

Uncategorized

Inne mniej znane nazwy tego kluczowego dla naszego organizmu składnika to witamina B9, witamina B11, witamina M, folacyna lub folian. Zasadniczo nie jest to jeden związek chemiczny, ale cała grupa substancji o budowie chemicznej podobnej do pteryny – cząsteczki – i tutaj ciekawostka – która m. in. barwi skrzydła motyli. Kwas foliowy wyodrębniono jednak nie z motyli (na szczęście!), lecz z liści szpinaku, na co wskazuje także sama jego nazwa pochodząca od łacińskiego słowa folium, która oznacza nic innego jak liść.

Szeroka rola kwasu foliowego w organizmie

Substancja ta uczestniczy bowiem w syntezie kwasów nukleinowych, z których powstaje DNA, czyli… nasz własny materiał genetyczny – obecny niemal w każdej komórce naszego ciała.

Składnik ten pełni również istotną rolę krwiotwórczą. Na wespół z witaminą B12 bierze udział w tworzeniu i dojrzewaniu krwinek czerwonych. Bez niego zatem grożą nam objawy niedokrwistości takie jak: osłabienie, szybka męczliwość, bladość skóry, łamliwe włosy i paznokcie, pieczenie języka, zajady w kącikach ust, duszności, zawroty głowy, zaburzenia koncentracji, zaburzenia rytmu serca czy kołatanie serca.

Kwas foliowy a homocysteina

Badania wskazują, że kwas foliowy reguluje także stężenie aminokwasu homocysteiny. O ile niski czy nawet średni poziom tego składnika nie stanowi dla naszego zdrowia bezpośredniego zagrożenia, o tyle jego wysokie stężenie koreluje ze zwiększonym ryzykiem chorób serca (np. zawałów, wylewów czy problemów z krzepnięciem).

Kwas foliowy a układ nerwowy

Jednym z poważniejszych powikłań, jakie mogą towarzyszyć niedoborom kwasu foliowego są wady cewy nerwowej, jakie mogą się rozwinąć u dziecka jeszcze w życiu płodowym. Mogą one powodować m. in. rozszczep kręgosłupa, bezmózgowie, przepukliny oponowo-rdzeniowy. W Polsce opisane powikłania występują stosunkowo często – średnio w 1–2 przypadkach na 1000 wszystkich urodzeń. Aby im skutecznie zapobiec, wszystkie kobiety co najmniej na kilka miesięcy przed planowaną ciążą powinny codziennie stosować 0,4 mg (czyli 400 mikrogramów) kwasu foliowego. Co bardzo ważne, zalecenie to obejmuje również cały okres ciąży (wspomina o nim również Polskie Towarzystwo Ginekologiczne w swoich rekomendacjach).

Należy również pamiętać, że niedobór kwasu foliowego w okresie ciąży ma wpływ nie tylko na zdrowie nienarodzonego dziecka, ale także na właściwe funkcjonowanie organizmu kobiety ciężarnej. Niska podaż tej ważnej witaminy sprzyja bowiem rozwojowi anemii, która u kobiet ciąży jest często powszechniejsza niż w innych grupach osób.

Powrót 20.11.2019 11:43