Czym są chelaty?

Ciekawostki

Tlenki, mleczany, cytryniany – formy organiczne i nieorganiczne – producenci farmaceutyków prześcigają się w coraz to bardziej zaawansowanych postaciach suplementów diety i nie tylko. Z tego też powodu na aptecznych półkach pojawiły się preparaty w formie chelatów. Czym są? Czy faktycznie działają czy to tylko chwyt marketingowy?

Chemicznie rzecz biorąc, chelaty to substancje w skład, których wchodzi minerał i dwie cząsteczki aminokwasów. Minerał zawsze występuje w formie nieorganicznej, a więc słabo przyswajalnej przez ludzki organizm. Dzięki połączeniu z aminokwasami, czyli substancjami organicznymi, staje się lepiej dostępny. Dzięki formie chelatowanej, minerały są znacznie lepiej wchłaniane, ale nie tylko. Taka forma chroni przed niedoborami oraz przed przedawkowaniem. Minerał uwalniany jest z połączenia z aminokwasami dopiero wtedy, kiedy występuje taka potrzeba (tj. w momencie kiedy jest go za mało w organizmie). Co w przypadku, kiedy nie ma niedoborów? Chelat zostaje usunięty, nie jest w żaden sposób kumulowany czy magazynowany.

Minerały, które najczęściej poddawane są procesowi chelatowania to:

  • Żelazo
  • Cynk
  • Magnez
  • Potas
  • Wapń
  • Chrom
  • Selen

Jeżeli chodzi o ludzki organizm, to naturalnie występującym chelatem jest hemoglobina, zawarta w czerwonych krwinkach. Dzięki połączeniu z aminokwasami atomu żelaza, możliwe jest spełnienie jej podstawowego zadania, czyli dostarczanie tlenu i odbieranie szkodliwego dwutlenku węgla. Zatem, sięgając po preparat w postaci chelatu nie powinniśmy martwić się, że podajemy sobie na własne życzenie „chemię”, z którą nasze komórki nie miały wcześniej do czynienia.

Dzięki doskonałej przyswajalności chelaty znajdują zastosowanie nie tylko jako doskonałe uzupełnienie niedoborów pierwiastków, ale także w leczeniu takich schorzeń jak m.in. miażdżyca, zapalenie stawów, łuszczyca czy choroba Parkinsona.

Powrót 25.02.2020 14:16