10 produktów, dzięki którym wzmocnisz odporność

Dieta

Układ odpornościowy jest tarczą ochronną Twojego organizmu. Poznaj produkty, które korzystnie wpływają na jego pracę.

1. Czosnek

Nazywany cudem natury. Jest dobrym źródłem żelaza, które m. in. pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego  (1,7 mg/100 g). Swoje zdrowotne właściwości zawdzięcza także witaminom: C i z grupy B, jak również cynkowi, selenowi, potasowi, fosforowi, wapniowi czy magnezowi. Zawiera też allicynę (bakteriobójczy związek o silnym zapachu). Dzięki tym składnikom, jego jedzenie może Ci pomóc w walce z infekcjami.

2. Cytrusy

Zawierają mnóstwo witaminy C, która bierze m. in. udział w podnoszeniu odporności organizmu na choroby bakteryjne i wirusowe. Są także źródłem witamin z grupy B, a także beta-karotenu, żelaza, potasu czy fosforu. Dzięki tym składnikom odżywczym, jedzenie cytrusów może pomagać w hamowaniu rozwoju infekcji i łagodzeniu objawów przeziębienia. Regularne sięganie po te owoce przyczyni się także do obniżenia ciśnienia krwi i poziomu „złego” cholesterolu.

3. Cebula

Już Ludwik Pasteur w XIX w. stwierdził jej przeciwinfekcyjne działanie. Znajduje się w niej potas, fosfor, żelazo, magnez, witamina C oraz wapń i związki krzemu (niezbędne do budowy i wzmocnienia kości). Zawarta w niej allicyna ma właściwości bakteriobójcze i zmniejszające stężenie „złego” cholesterolu we krwi. Jedzenie cebuli zaleca się przy infekcjach, nadciśnieniu i biegunkach, a także jako środek moczopędny. Pijąc sok z tej rośliny złagodzisz kaszel i przeziębienie.

4. Marchewka

Jest skarbnicą beta-karotenu który nasz organizm przekształca w witaminę A (9938 mcg/100 g). Znajduje się w niej też żelazo, potas, wapń, magnez oraz witaminy: C i z grupy B. Dzięki zawartości tych składników, jedzenie marchewki może poprawić Twoją odporność i wygląd skóry oraz zapobiegnie tzw. kurzej ślepocie. Pijąc świeżo wyciskany sok z marchwi wesprzesz też trzustkę oraz poprawisz funkcjonowanie wątroby, a chrupiąc surową – wzmocnisz dziąsła i zęby.

5. Winogrona 

Znajdziesz w nich cenne dla systemu odpornościowego składniki odżywcze. Są źródłem witamin A, B i C oraz fosforu, wapnia, potasu i magnezu. Znajduje się w nich również cynk (m. in. wpływa na funkcjonowanie układu immunologicznego oraz na stan włosów, skóry i paznokci), miedź oraz bor. Zawierają też resweratrol o działaniu przeciwutleniającym (neutralizującym szkodliwe dla organizmu wolne rodniki). Pomaga on obniżać poziom „złego” cholesterolu i chroni przed chorobami serca.

6. Pomidor 

Zawiera sporo witamin: A, C, z grupy B, K oraz E. Znajdziesz w nim również potas, wapń, fosfor, magnez, mangan, miedź, kobalt czy żelazo. Znaczącą rolę odgrywa czerwony barwnik zawarty w tym warzywie – likopen. To silny przeciwutleniacz, który pomaga zapobiegać m. in. zawałom serca i miażdżycy oraz podnosi aktywność układu immunologicznego. Pomidory są m. in. cenione w dietach odchudzających, przeciwdziałają zaparciom, pomagają w niestrawności.

7. Jogurt

Napój zdrowia znany od tysiącleci. Poza dużą ilością wapnia (istotnego dla kości i zębów), zawiera witaminy: A, D i z grupy B. Niektóre jego rodzaje są źródłem bakterii probiotycznych korzystnie wpływających na odporność. Picie jogurtu pomaga też w trawieniu, zapobieganiu zaparciom czy obniżaniu poziomu “złego” cholesterolu. Do najzdrowszych zalicza się jogurty naturalne. Pamiętaj, aby nie były to produkty light i 0%. Są one pozbawione rozpuszczalnych w tłuszczach witamin.

8. Miód

Słynie z bogactwa składników odżywczych. Zawiera m. in. krwiotwórcze żelazo, dobry dla serca potas, a także fosfor, magnez oraz witaminy z grupy B. Większość z tych składników odżywczych poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego i wykazuje działanie ogólnie wzmacniające. Zawarte w nim olejki eteryczne pozytywnie wpływają na układ nerwowy i układ krążenia. W miodzie znajduje się również acetylocholina, która obniża ciśnienie i cholina, wpływająca ochronnie na wątrobę.

9. Imbir

Już w dalekiej przeszłości zaczął być stosowany przy dolegliwościach związanych z chorobą lokomocyjną. Oprócz tego ma działanie przeciwkaszlowe, przeciwgorączkowe, antybakteryjne, a także obniżające ciśnienie i „zły” cholesterol. Wpływa też pozytywnie na samopoczucie i koncentrację. Herbatka imbirowa lub smażone kawałki kłącza pomogą Ci udrożnić drogi oddechowe i wzmocnią odporność na przeziębienia.

 10. Aronia

„Cud roślina” pełna składników wspierających siły obronne organizmu. W jej owocach znajdziesz żelazo, potas, molibden, miedź i jod. Aronia jest też skarbnicą przeciwutleniaczy, w tym witamin: A, C i E oraz antocyjanów. Pomagają one zapobiegać wielu chorobom i opóźniają proces starzenia się organizmu. Jedzenie aronii pomóc może w oczyszczeniu organizmu z toksyn, obniżeniu ciśnienia tętniczego, a także – dzięki m. in. bioflawonoidom i rutynie – we wzmocnieniu naczyń krwionośnych.

MSK

Powrót 31.03.2016 8:16