Z dużą ilością żelaza: orzeszki pinii

Dieta
Pinienkern Pine nut Pinoli Pignon de pin

Orzeszki piniowe zawierają wiele ważnych dla organizmu dobrych tłuszczów, witamin, antyoksydantów i minerałów. Są m. in. bogate w krwiotwórcze żelazo. Dowiedz się więcej.

Trochę historii

Orzeszki pinii pozyskuje się z około 20 gatunków sosny, których nasiona są na tyle duże, aby mogły stanowić pożywienie dla człowieka. Ludzie znają je od tysięcy lat. Znajdowały się w diecie Indian zamieszkujących Wielką Kotlinę. Opisywane są też jako pokarm starożytnych Greków oraz żywność kampanijna żołnierzy rzymskich podczas ich najazdu na Brytanię dwa tysiące lat temu. Starożytni stosowali je także w celach leczniczych. Egipscy medycy polecali orzeszki piniowe m. in. na kaszel, perscy – na problemy z pęcherzem i zwiększenie satysfakcji seksulanej. Przeczytaj, jakie walory zdrowotne przypisuje im współczesna nauka.

Wartości odżywcze

Orzeszki piniowe są bogate w mononienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwas oleinowy (ten sam, który obecny jest w oliwie z oliwek). Tłuszcze te przyczyniają się do obniżenia poziomu „złego” i zwiększenia poziomu „dobrego” cholesterolu we krwi. Badania wykazują, że dieta śródziemnomorska, które jest zasobna w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i przeciwutleniacze, pomaga zapobiegać chorobie niedokrwiennej serca. Pośród tłuszczów zawartych w piniolach, warto zwrócić uwagę także na kwas pinolenowy. Wykazano, że ma on właściwości ograniczające apetyt.

Orzechy pinii są też bardzo dobrym źródłem witaminy E. Odgrywa ona w organizmie rolę przeciwutleniacza (chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników). Jej niedobory mogą przyspieszyć procesy starzenia się, a także zwiększyć ryzyko zachorowania na miażdżycę i choroby nowotworowe. Piniole zawierają także spore ilości witaminy K (m. in. bierze udział w tworzeniu tkanki kostnej) oraz witamin z grupy B – tiaminy, ryboflawiny, niacyny, kwasu pantotenowego, pirydoksyny oraz kwasu foliowego. Ten ostatni uczestniczy w procesie tworzenia czerwonych krwinek i syntezie DNA. Jego odpowiednie spożycie przed ciążą i w ciąży pomaga w zapobieganiu wadom cewy nerwowej u płodu.

Piniole są także zasobne w luteinę, przeciwutleniacz z grupy karotenoidów. Pomaga ona w zapobieganiu chorobom oczu, takim jak zwyrodnienie plamki żółtej i jaskra.

Po orzeszki piniowe warto sięgnąć również, aby uzupełnić poziom żelaza w organizmie. Znajdziesz w nich sporą ilość tego pierwiastka – 5,53 mg/100 g. Żelazo jest składnikiem hemoglobiny krwi i pełni ważną funkcję jako nośnik tlenu w organizmie. Jego niedobór może skutkować anemią. W orzeszkach pinii obecne są też inne składniki mineralne, takie jak potas, wapń, cynk, selen i magnez, który bierze m. in. udział w budowie kości i zębów oraz kurczliwości mięśni. Uważa się również, że może zmniejszać ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego i cukrzycy typu 2. Piniole to także jedno z najbogatszych źródeł manganu, który jest m. in. konieczny do prawidłowego funkcjonowania ośrodkowego układu nerwowego i wpływa na procesy reprodukcyjne. Ponadto orzeszki piniowe są wolne od glutenu. Ich wartość eneregtyczna wynosi 673 kcal/100 g.

Dzięki wymienionym składnikom, jedzenie pinioli pomaga obniżyć „zły” cholesterol i ciśnienie krwi. Oddziałuje także korzystnie na odporność, kości i nastrój. Sprzyja również kontroli wagi oraz może mieć wpływ na zapobieganie niektórym rodzajom nowotworów. Orzeszki pinii – z powodu m. in. dużej zawartości cynku – uchodzą też za afrodyzjaki.

Uwaga, podobnie jak wszystkie orzechy, piniole mogą uczulać. Jeżeli masz nadwrażliwość na owoce mango, pistacje lub nerkowce, istnieje także duże prawdopodobieństwo, że będziesz mieć alergię na piniole.

Piniole w kuchni

Orzeszki pinii możesz chrupać na surowo czy prażone. Dorzucaj je także do granoli, batonów energetycznych, ciastek i lodów. Pasują też do owocowych i warzywnych sałatek. Spróbuj np. połączyć je z jarmużem. Dodawaj orzeszki pinii także do mięsa, ryb czy dań z warzyw lub zrób z nich pyszne pesto. Olej piniowy – ceniony za łagodny, orzechowy smak – polecany jest do słatek oraz dressingów.

MSK

Powrót 07.10.2016 14:34