Witamina – budulec czy regulator?

Ciekawostki
witaminybudulecczyregulator

Witaminy stanowią grupę organicznych związków chemicznych o dość zróżnicowanej budowie, które biorą udział w większości procesów metabolicznych organizmu i są wręcz niezbędne dla zachowania zdrowia człowieka. Organizm ludzki nie posiada zdolności syntezy tych związków chemicznych, dlatego muszą one być dostarczane do ustroju wraz z pożywieniem, stąd też potrzeba właściwie zbilansowanej diety, bogatej we wszystkie wartości odżywcze.

Witaminy zawarte w posiłkach nie stanowią źródła energii dla człowieka, nie są też składnikami budującymi tkanki organizmu, pełniąc funkcję niezbędnych regulatorów wszystkich procesów życiowych. Dzięki obecności witamin z grupy B organizm wytwarza enzymy będące kofaktorami przyspieszającymi przebieg niektórych reakcji chemicznych. Witaminy A,C i E należą do przeciwutleniaczy ochraniając komórki przed przyspieszonym starzeniem i zniszczeniem w czasie przebiegu reakcji chemicznych. Witamina D oraz związki pochodne od witaminy A odpowiadają za działania receptorowe czyli odbieranie bodźców, na które organizm odpowiednio reaguje.

Witaminy, podobnie jak wszystkie inne składniki odżywcze są wykorzystywane przez poszczególne elementy ustroju po ówczesnym wydobyciu ich z pożywienia dzięki trawieniu zachodzącemu w układzie pokarmowym. Organizm jest dość wrażliwy na wahania stężenia witamin, bowiem poniżej minimalnej wartości dochodzi do zaburzeń w metabolizmie, a niedobór określany jest mianem hipowitaminozy, zaś nadmiar może powodować rozmaite skutki niepożądane od zatrucia po stany zagrażające życiu włącznie i dotyczy najczęściej suplementowanych witamin syntetycznych.

W celu utrzymania zdrowia i prawidłowej kondycji i harmonii w organizmie, należy wdrożyć właściwą dietę, bogatą w niezbędne witaminy regulujące całokształt procesów metabolicznych. Należy podkreślić, iż osiągnięcie tej homeostazy jest znacznie łatwiejsze dzięki naturalnym źródłom regulatorów jakimi są witaminy. Substancje pochodzenia naturalnego zawarte w żywności uzupełnią wszelkie niedobory, co więcej nie wystąpi ryzyko ich przedawkowania, jakie pojawia się w przypadku witamin syntetycznych.

Powrót 14.06.2017 9:29