Wątróbka z brzoskwiniami w sosie czekoladowym

Dieta
wątroba

Z racji charakterystycznego smaku oraz tradycyjnego i często nieatrakcyjnego podania wątróbka (drobiowa) zaskarbiała dotąd nie każde podniebienie.

Porcja 100 gram wątroby drobiowej może zaspokoić dzienną porcję zapotrzebowania na żelazo, zawiera także dużą dawkę witamin z grupy B, witaminy A oraz cynku. Produkt ten stanowiący źródło żelaza hemowego- łatwo przyswajalnego przez ludzki organizm warto włączyć w dietę, tym bardziej, że wątrobę można podawać na wiele wręcz fantazyjnych sposobów. Niezwykle ciekawe i oryginalne połączenie, które powinno zadowolić najbardziej wybrednych smakoszy stanowi smażona wątróbka z sosem czekoladowym podawana z owocami brzoskwini.

Do przygotowania dania potrzebne będzie pół kilograma wątróbki, pół kostki masła, ¾ tabliczki czekolady mlecznej, puszka brzoskwiń w zalewie oraz odrobina soli i pieprzu do doprawienia. Na rozgrzanym maśle smażymy wątróbkę drobiową po około 3-4 minuty z każdej strony. Po zdjęciu z patelni przysmażonej wątróbki doprawiamy ją lekko solą i pieprzem, a do pozostałego tam masła dodajemy czekoladę, rozpuszczamy i podgotowujemy chwilę na wolnym ogniu. Usmażoną chwilę wcześniej wątróbkę podajemy na talerzu, na ułożonych połówkach lub pokrojonych w wąskie łódeczki brzoskwiniach i polewamy sosem czekoladowym przygotowanym na patelni.  Dla wzbogacenia smaku potrawę można obsypać siekanym świeżym zielem rozmarynu.

Smacznego!

Powrót 29.09.2017 16:47